Bahçeli'den Lozan açıklaması

Son dakika! MHP lideri Devlet Bahçeli, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bahçeli mesajında,"Lozan sadece bir sonuçtur, Lozan sabrın, aklın, duruşun, uyanıklığın, usta bir diplomasinin savaş meydanlarında elde edilen kahramanca mücadeleyle birleşmesi ve bütünleşmesidir" dedi.

Haberler 25.07.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MHP lideri Devlet Bahçeli sosyal medya hesabndan Lozann 96nc yl nedeniyle bir açklama yaynlad.

Açklamasnda Lozann sadece bir sonuç olduunu vurgulayan bahçeli u açklamalarda bulundu: Türk milleti zorlu vatan corafyasnda zora ve zorbalara direne direne hayat hakkn muhafazay baarm, milli haysiyetini müdafaay bilmitir. Tarihin ibret levhalar, milli hafzann iffet vesikalar bu gerçein tebarüz ve temerküzüne balca delildir.

21-22 Haziran 1919da yaymlanan Amasya Genelgesi Milli Mücadelenin yol haritasn cümle aleme tebli etmitir. Milletin istiklalinin yine milletin azim ve karar marifetince kurtarlaca cihann alnna kaznm, böylelikle Cumhuriyetin ufuk perdesi aralanmtr.

Samsun, Havza, Amasya, Erzurum, Sivas etaplar Ankarann barnda yeeren, milletin sinesinde yükselen mücadele azmiyle birleince tutsaklk çinenmi, uaklk gömülmü, bamszlk bir bayrak gibi milli yüreklerde dalgalanmtr.

23 Temmuz 1919 çaramba günü toplanp 14 gün boyunca devam eden Erzurum Kongresi 30 Ekim 1918 tarihinde milli snrlar içinde kalan vatan parçalarnn bölünmez, parçalanmaz bir bütün olduunu devasa bir kahramanlk uuruyla beyan etmitir.

LOZAN SABRIN, AKLIN VE DURUUN MÜCADELEYLE BRLEMESDR

Nitekim 1919un karanlk ve kahredici ortamndan 24 Temmuz 1923ün Lozan artlarna varncaya kadar Türk milleti can pahasna, devleen iradesiyle, nice fedakrlklarn eliinde istiklalini kazanm, tarihe ve beeriyetin vicdanna kaydetmitir.

Lozan sabrn, akln, duruun, uyankln, usta bir diplomasinin sava meydanlarnda elde edilen kahramanca mücadeleyle birlemesi ve bütünlemesidir. Lozan Bar Antlamas Türkiye Cumhuriyetinin mukaddimesi, emperyalist emellere kar muvaffakiyetidir.

Her bar anlamasn çann siyasi iklimine, uluslararas gelimelerin seyrine göre yorumlamak çeliki ve tenakuza düülmesini engelleyecektir. Türk milleti bamszln Lozanda tescil ettirmi, hkimiyet ve egemenlik haklarnn tannmasn Lozanda salamtr.

Lozan sadece bir sonuçtur, mühim olan Lozana kadar geçen her sayfas çile ve meakkatle yazlm ar süreçtir. Türkiye Cumhuriyeti masa ba imalat deil, mihnet ve melanete kafa tutan bir inanmln onurlu ve erefli eseridir.

Türkiyeyi terörle durdurmaya, bölgesel ve küresel oyunlarla ayan kaydrmaya çalan odaklara Milli Mücadeleyi incelemelerini tavsiye ederim. Snrlarmzn dibinde kamçlanan ihanete boyun eecek tek bir vatan evladnn olmadn da haykrmak isterim.

LOZANIN 96. YILINCA KAHRAMANLARI MNNETLE ANIYORUM

Mukadderat uruna kefense giyeceimiz, Allah ahit koa koa giyeriz. Mukaddesatmzn varl için urgan ise boynumuza geçecek olan bamz uzatmaya da seve seve hazrz. Ancak bedel ödemeden öne atlp bedel ödetmek asaletimizin bizatihi gerçeidir.

Türk milleti bir asr önce müstevli kuatmasn yarmak için muazzam bir direni haline geçmiti. Teslim olmak baz soysuzlarn dnda kimsenin aklnn ucuna gelmemiti. çok ükür bu uur aynsyla yaamaktadr.

Terörizme, ekonomik operasyonlara, küresel dayatmalara, siyasi basklara, diplomatik antajlara, yaptrm engellerine ne eyvallahmz ne de tavizimiz olacaktr.

Lozan Bar Anlamasnn 96.yl dönümünde, kurucu kahramanlar, Milli Mücadelenin mümtaz isimlerini, muhterem ehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Allah hepsinden raz olsun diyorum. Emanetlerine gölge dümeyecek, muhterem hatralarna asla halel gelmeyecektir.

Ana Sayfaya Git