Bakan Akar: İdlib ve Libya'da ateşkesin uygulandığını görüyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İdlib'de ve Libya'daki ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz. Tabii biz bunu sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

Haberler 15.01.2020 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Akar, TBMMde AK Partinin grup toplants öncesi gazetecilerin sorularn cevaplad. Bakan Akar, Türkiye olarak, bölgede barn ve huzurun hkim klnmas için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydederek, sorunlarn barçl yöntemlerle ve siyasi ekilde çözümlemesinden yana olduklarn vurgulad. Bu konuda stanbulda Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ve Rusyada görümeler yaptklarn kaydeden Bakan Akar, Bu görümeler sonrasnda hem Libyada hem dlibde atekes salanmas ve barn, huzurun salanmas için mutabk kaldk. Bu husus orada açkland. Buna karlk taraflardan da olumlu cevaplar geldi. Bu konuda herkes olumlu tavr sergiledi dedi.

ATEKESN UYGULANDIINI GÖRÜYORUZ

Bakan Akar, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ve Milli stihbarat Tekilat Bakan Hakan Fidan ile birlikte dün Libya zirvesi için Rusyada bulunduklarn anmsatarak, öyle konutu:

Burada görümeler yapld, metinler hazrland. Karlkl görü alveriinde bulunuldu. Türkiye ve Rusya taraf bir metinde mutabk kald. Daha sonra bu husus taraflara iletildi. Metnin imzalanmasn beklerken Hafter tarafnn Rusyadan ayrldn örendik. Dier taraftan dlibde ve Libyadaki atekesin büyük ölçüde uygulandn görüyoruz. Tabii biz bunu sonuna kadar destekliyoruz. Özellikle dlibde k artlarnda binlerce kii çok zor artlar altnda hayatlarn sürdürmeye çalyorlar. Devaml karadan ve havadan yaplan saldrlar insanlarn hayatlarn zorlatrmakta. Bunlar bir ölçüde durmu durumda. Atekese uyuluyor. çalmalarmz sürdürüyoruz. Rusya ile yakn temas içerisindeyiz. Umudumuz, dileimiz bir an önce barn ve huzurun hem dlib hem Libyaya gelmesi. Akan kann durmas, insanlarn normal hayatlarna dönmesi. Bu konuda gerçekten elimizden gelen neyse bunlar yapyoruz. Sayn Cumhurbakanmz, bütün liderler ile konuuyor. Amacm hem bölgemizde hem çevremizde bar ve huzurun hakim klnmas.

çALIMALAR çOK YOUN BR EKLDE SÜRDÜRÜLMEKTE

Bakan Akar, Rusyaya tekrar gitme durumlarnn söz konusu olup olmadna ilikin soruya ise, Her ey mümkün, temaslar sürüyor. Amacmz bölgeye, komularmza bar ve huzurun gelmesi. Bunun için yaplmas gereken ne varsa Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde bu çalmalar çok youn bir ekilde sürdürülmekte. Biz de, bize düen görevleri yapmaya çalyoruz diye yant verdi.

Bakan Akarn darbeci General Halife Hafterin masadan hangi sorun nedeniyle kalkt sorusu üzerine, bunlarn teknik konular olduunu ve üzerinde çalldn belirtti. Bakan Akar ayrca, Türkiye ile Libya arasnda güvenlik ve askeri i birlii mutabakat muhtras imzalanmasnn ardndan, Libyada eitim ve danmanlk konusunda çalmalarnn bulunduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git