Bakan Bozdağ: İyi hal indirimi, infiale yol açmaktadır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türk Ceza Kanunu'nda 'iyi hal' diye halk arasında bilinen takdiri indirim sebeplerinin uygulanması, toplumumuzda infiale yol açmaktadır. Zaman zaman ortaya çıkan hadiseler ve bu hadiseler nedeniyle verilen kararlar insanımızın vicdanını sızlatmaktadır. Adalet bakanı olarak bu kararlar benim de vicdanımı rahatsız etmektedir" dedi.

Haberler 17.03.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Bozda, TBMM Kadna Yönelik iddetin Aratrlmas Komisyonu Bakan Öznur çalk ve komisyon üyelerini kabul etti. Bozda, kadna yönelik iddetle mücadelenin bakanln birinci ve deimez gündemi olduunu belirterek, Sadece baz yasalarn deitirilmesiyle o meselede mesafe alamayacamz bizzat yaayarak gördük. Uygulamann da yasal deiikliklerle uyumlu olmas ve cezalarn caydrclnn toplumun bütün kesimleri tarafndan fark edilmesi son derece önemli. O nedenle de yarg görevi yapan hakim, savc ve avukatlarmza bu anlamda büyük görevler düüyor. Sadece kanunlar bu meseleyi çözmeye yetmez. Uygulayclarn da kanunlarda yansyan iradeyi kararlarna yanstmas son derece önemlidir dedi.

DDET ÖNLEYC TEDBRLER DAHA ÖNEML

Kadna kar iddetin sadece mahkeme kararlaryla çözülmesinin de mümkün olmadn kaydeden Bakan Bozda, Kadn iddete uruyor veya cinayete kurban gidiyor, ondan sonra savclk ve mahkeme devreye giriyor. Esasnda yargnn devreye girmesi kadnn maduriyetinin olumasndan sonra oluyor. Bunu önleyici hukuku daha öne çekme imkan var. Türkiyenin kadna kar iddetle mücadelede iddeti önleyici tedbirlere daha çok ihtiyac olduuna; önleyici tedbirlerin kadnlarmzn saln koruma, yaam hakkn koruma ve dier haklarn muhafaza etme bakmndan daha önemli olduuna ben yürekten inanyorum. O yüzden kadn iddetle veya cinayetle eziyetle ikenceyle tehditle muhatap klmadan önce bu muhatapl ortadan kaldracak mekanizmalarn da çok önemli olduunu düünüyorum diye konutu.

VCDANIMI RAHATSIZ EDYOR

Bakan Bozda, iyi hal indiriminin kaldrlmasna yönelik çalmalarla ilgili de Türk Ceza Kanununda iyi hal diye halk arasnda bilinen takdiri indirim sebeplerinin uygulanmas toplumumuzda infiale yol açmaktadr. Zaman zaman ortaya çkan hadiseler ve bu hadiseler nedeniyle verilen kararlar insanmzn vicdann szlatmaktadr. Adalet bakan olarak bu kararlar benim de vicdanm rahatsz etmektedir. Elbette bu konuda ortaya çkan kararlara dair bizim de söyleyeceimiz sözler olacakt çünkü daha iyiyi, daha doruyu aramak hepimizin hakkdr. Bu çerçevede dün de bir karar çkt. lk derece mahkemesi tarafndan verilmi bir kararda iyi hal indirimi uygulanm, daha sonra bu iyi hal indirimi de Yargtay tarafndan yerinde görülerek onanm. Burada bu yanl düzeltecek Yargtaydr, ilgili ceza dairesidir. Birisi daha önce kz kardeini öldürüyor, daha sonra da boand eini öldürüyor ve iyi hal indiriminden yararlanyor. Yargtayn burada iyi hal indirimini deerlendirmesi laz burada iyi hal indirimi hakikaten de uygulanr m uygulanmaz m? dedi.

Ziyarette Komisyon Bakan Öznur çalk, kadna yönelik iddetle ilgili hazrladklar raporu Bakan Bozdaa verdi. çalk, Raporumuzda 17 ana balk altnda tespit ve çözüm önerilerimizi raporumuza derç ettik. Bunlardan en önemlilerden bir tanesi özellikle mevzuattaki deiikliklerimiz ki tespit ve önerilerimizde iddet uygulayann rehabilitasyonundan iddet madurunun desteklenmesine, ailemizin güçlenmesine, kadnmzn güçlenmesine kadar birçok tespit ve önerimiz var diye konutu.

Ana Sayfaya Git