Bakan Bozdağ: Kadına karşı suçlarda ücretsiz avukat görevlendirilecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Meclis'imizin gündemine gelecek düzenlemelerle artık kadına karşı kasten yaralama, eziyet, işkence, tehdit, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarının tamamında ceza miktarına bakılmaksızın, talepleri halinde her bir kadın mağdura baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilecektir" dedi.

Haberler 09.03.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Bozda, 8 Mart Dünya Kadnlar Günü nedeniyle Türkiye Adalet Akademisinde kadn hakim ve savc adaylar ile bir araya geldi. Bozda, kadn savc ve hakim adaylarnn günlerini kutlayp karanfil datt. Bozda, 2002 ylnda 1800 kadn hakim ve savcnn görev yaptn, bu saynn 2022 itibaryla 8 bin 294e çktn söyleyerek, Yakn bir gelecekte hakim ve savclar arasnda kadn ve erkek oran eitlenecek, belki de kadn says daha fazla olacaktr dedi.

Bakan Bozda, Türk Ceza Kanununda ilk defa srarl takibin müstakil suç olarak düzenlendiini söyleyerek, Israrl bir ekilde, fiziken takip veyahut biliim sistemleri, telefon ve üçüncü ahslar üzerinden kiinin kendisi ve ailesiyle ilgili tehdit oluturacak ve skntya sokacak takipler ilk defa suç olarak düzenleniyor ve 6 aydan 2 yla kadar hapis cezas yaptrmna balanyor. Suçun nitelikli hal almas durumunda ise ceza 1 yldan 3 yla kadar hapis cezas vermeyi içeriyor. Bütün bunlar kadnlarmzn hak ve hukukunu korumak, onlar kendini bilmeyen ve suç ileme eilimi içerisinde olan insanlara kar korumak için atlacak önemli admlardr diye konutu.

KADIN VE SALIKçIYI KASTEN YARALAMAYA TUTUKLAMA

Bakan Bozda, milletvekillerinin üzerinde çalt ve yaknda TBMMye sunacaklar yasa tasarsnda önemli düzenlemeler yer aldn hatrlatarak, unlar söyledi:

Bu düzenlemeler hayata geçtiinde, halk arasnda esasnda klk kyafetinden dolay indirim ald algsna neden olan takdiri indirim nedenlerine snrlama getirilmekte ve vicdanlar szlatacak indirim uygulamalarnn ortadan kaldrlacaktr. Ayn ekilde kadna kar kasten yaralama, eziyet, ikence ve tehdit suçlarnn cezalar artrlmakta ve CMKnn 100üncü maddesinde kendisini korumaktan yoksun bulunan kiiye ve engelliye kar ilenen suçlar ile kadna ve salkçlara kar kasten yaralama suçlar tutuklama nedeni varsaylan haller arasna alnmaktadr. Yine bizim hukukumuzda sadece cinsel saldr ve hapis cezas 5 yldan fazla olan suçlarda talep halinde baro tarafndan avukat görevlendirilmesi yaplmaktadr. Burada da kadnlarmz aleyhine çok ciddi maduriyetler ortaya çkmaktadr. Yaplan çalmalar kapsamnda Meclisimizin gündemine gelecek düzenlemelerle artk kadna kar kasten yaralama, eziyet, ikence, tehdit, cinsel saldr ve çocuklarn cinsel istismar suçlarnn tamamnda ceza miktarna baklmakszn talepleri halinde her bir kadn madura baro tarafndan ücretsiz avukat görevlendirilecektir. Davaya katlm saladktan sonra da ücretsiz avukat görevlendirilmesi devam edecektir. Yarglama süreçlerinde de kadnlarmzn bir kez daha madur olmasn önlemek, onlar hukuk ve avukat desteinden yararlanmasn salamay devlete bir vazife olarak yükledik. Bunlarn ücretleri tamamen devletimiz tarafndan ödenecektir.

Ana Sayfaya Git