Bakan Çavuşoğlu: Bize karşı adım atamazlar

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaşanan sondaj gerilimine ilişkin, "Rum kesiminin tehditlerinin bizim için hiçbir anlamı yoktur. Onlar da biliyor ki; bize karşı bir adım atamazlar, atmaya cüret ederlerse de cevabını alırlar, geçmişte olduğu gibi" dedi.

Haberler 05.07.2019 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Mevlüt çavuolu, TRT Haberde katld programda gündeme ilikin sorular yantlad. Bakan çavuolu, S-400 konusu ile ilgili, S-400 bitmi bir anlamadr. Artk teslim süresi konuuluyor ve biz S-400ü alacaz. NATO ve dierleriyle de görüüyoruz. Eer bir tereddüdünüz varsa, gelin konualm diyoruz, biz diyalogdan yanayz. imdi daha sakin bir ortamda bu sürecin ilediini söyleyebiliriz dedi.

BUNU BZ OYUNCAK DYE ALMADIK

Trumpn açklamalarna ramen ABDnin Türkiyeye yönelik yaptrm karar alma ihtimalini deerlendiren Bakan çavuolu, ABD Bakannn erteleme yetkisinin olduunu, bunu yakndan takip ettiklerini söyledi. S-400ün Türkiyede konulandrlmas ile ilgili teknik detaylarn hiç konuulmadn belirten Bakan çavuolu, öyle konutu:

Zaten S-400 bir savunma sistemi, yani saldr sistemi deil. Acil bir durum olduu zaman, Türkiyeye yönelik bir füze saldrs olduu zaman devreye girecek. Durup dururken S-400ler niye devreye girsin? Bir kere maliyeti çok yüksek, bunu biz oyuncak diye almadk. Türkiyenin hava savunma sistemine ihtiyac var, etrafmzda çok büyük riskler var.

çavuolu, teslimatn Temmuz aynn ortalarna doru yaplacan ifade ederek, S-400ün nereye konulandrlmasna askerin ve teknik ekiplerin karar vereceini belirtti.

TEMKNLYZ

Bakan çavuolu, F-35 programnn Erdoan-Trump görümesinde nasl gündeme geldiinin sorulmas üzerine unlar söyledi:

Trumpn kendisi görümede söyledi. Böyle ey olur mu? dedi. Bir ülke, F-35te ortamz ve yaklak 1,4 milyar para ödemi ve F-35 verilmeyecek, kendi uçan alamayacak. Bu kabul edilir bir ey deil dedi. Bununla ilgili biz çalyoruz dedi. Her ey Trumpn söyledii gibi olacak diye çok naif olmaya da gerek yok. Temkinliyiz; ama Trumpn bir devletin bakan olarak bunlar söylemesi, kabul etmesi de esasen sürecin daha salkl ilemesi bakmndan önemlidir.

RUSYANIN REJM KONTROL ALTINDA TUTMASI GEREKYOR

Cumhurbakan Erdoann Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile yapt görümede Suriye dlibdeki durumun da gündeme geldiini kaydeden çavuolu, Siyasi süreç öncelikli olarak konuuldu. dlibde biraz daha süknet var, bu konuda esas sorumluluk Rusyada. Rusyann rejimi kontrol altnda tutmas gerekiyor ve bu saldrlarn durmas gerekiyor. Gerekli bilgileri de verdik eklinde konutu.

WASHNGTON POST TERÖR PROPAGANDASI YAPMITIR

Bakan çavuolu, PKK terör örgütünün lider kadrosundan Cemil Baykn ABDdeki Washington Post gazetesinde makalesinin yaymlanmas ile ilgili olarak, Nasl oluyor da ABDnin de terör listesine ekledii PKKnn azl teröristinin görülerini siz yanstyorsunuz? Washington Post bugün DEAn bandaki Badadinin makalesini yaynlar m? Onu yaynlamyorsan, yine terör listesinde olan PKKnn azl teröristinin makalesini niye yaynlyorsun? Maalesef bugün dünyann terörle mücadeledeki içine dütüü zafiyetin göstergesidir. Washington Post terör propagandas yapmtr eklinde konutu.

YAZILI PROTESTOMUZU LETTK

çavuolu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterresin silahl çatmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gambann BM Cenevre ofisinde SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile eylem plan imzalamasna tepki göstererek, konumasn öyle sürdürdü:

Genel Sekreter ile görüeceiz. Görüme konusunda mutabk kaldk. Arkadalarmz zamanlamasn ayarlamaya çalyorlar. Ama BM daimi temsilcimiz Feridun Bey, bizzat Genel Sekretere giderek yazl protestomuzu da iletmitir ve bu ahsla ilgili krmz bülteni önüne koymutur. Genel Sekreter bunu görünce çok arm. çünkü bu ahsn terör listesinde olduunu ve krmz bültenle arandn bilmiyorlarm, ite terörle mücadeledeki çifte standart ve ikiyüzlülük bu. Krmz bültenle aranan bir kii nasl oluyor da sviçreye gidebiliyor? Burada olumlu taraftan bakarsak BMnin bu terör örgütünün çocuklar zorla savaa götürdüünü kabul etmesi ve tespit etmesi önemli. Fakat bu sorunu çözmek için o terör örgütünü ve krmz bültenle aranan bir teröristi muhatap almas çok vahim bir hatadr. Zaten yazl protestomuzu verdik. Bu iin takibini de yapacaz.

RUM KESM ADIM ATMAYA CÜRET EDEMEZ

Bakan çavuolu, Dou Akdenizdeki doal kaynaklara ilikin gelimeler ve Güney Kbrs Rum yönetiminin Fatih sondaj gemisi personelini tutuklamaya yönelik tehditlere ilikin, Öncelikle Rum kesiminin bu tür tehditlerinin bizim için hiçbir anlam yoktur. Onlar da biliyor ki, bize kar bir adm atamazlar, atmaya cüret ederlerse de cevabn alrlar, geçmite olduu gibi. O yüzden onlar da esasen haddini bilir; ama iç siyasi bakmdan böyle çalmalar yaparlar. Türkiyenin kta sahanl içinde ne yapabileceine ancak Türkiye karar verir. Ayrca KKTCnin ve Kbrs Türk halknn bir garantör ülke olarak hakkn korumak Türkiyenin vazifesidir ve sorumluluudur. O nedenle KKTCnin ruhsat verdii alanlarda sondaj çalmalarmz yapacaz diye konutu.

LBYADAK TÜRKLER TÜRKYEYE GETRECEZ

Libyada Hafter güçleri tarafndan rehin alnp, serbest braklan Türk vatandalar ile ilgili gelimeler hakknda bilgi veren çavuolu, Vatandalarmz ile ilgili attklar admlar tam bir korsanlktr, haydutluktur. Dileri Bakanl olarak açklamamz yaptk, eer vatandalarmz braklmazsa, Hafter ve birimleri meru hedefimiz olacaktr, son derece net. Braktlar vatandalarmz, eer bundan sonra vatandalarmza yönelik böyle bir ey yaparlarsa da bu açklamamz geçerlidir. Vatandalarmz inallah Türkiyeye getireceiz. Süreci her gün çok yakndan takip ediyoruz eklinde konutu.

HTYAç HALNDE ARABULUCU OLURUZ

Bakan çavuolu, ABD ve ran arasndaki gerginlie ilikin Türkiyenin ara buluculuk yapp yapmayacana ilikin soruya, Biz ihtiyaç olursa memnuniyetle oluruz. çünkü hakkaniyetli ve objektif, dengeli tutum sergiliyoruz. Amerikaya yaptklarnn yanl olduunu söylüyoruz. rana da karde ve komu ülke olarak özellikle nükleer silahlanmayla ilgili anlamaya uymalarn ve ABnin, Avrupa ülkelerinin desteini kaybetmemelerini de tavsiye ediyoruz. Olay, süreci trmandrmamalar konusunda gerekli tavsiyelerde bulunuyoruz eklinde yant verdi.

Ana Sayfaya Git