Bakan Çavuşoğlu: Yaşanan vahşetin tek sorumlusu İsrail

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Acil İcra Komitesi toplantısında yaşanan vahşetin tek sorumlusunun İsrail olduğunu vurguladık. Filistinli kardeşlerimizin korunması için uluslararası platformlardaki tüm çabalara öncülük etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Haberler 17.05.2021 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan çavuolu, Türkiyenin de giriimleriyle Dileri Bakanlar düzeyinde çevrim içi düzenlenen Açk Katlml T cra Komitesi Olaanüstü Toplantsna katld. Toplantda, srailin Filistin topraklarna yönelik saldrlarna kar T bünyesinde ve uluslararas alanda atlabilecek admlar ele alnd. Bakan çavuolu toplantda, srailin saldrlarnda hayatn kaybeden Filistinlilerin yaknlarna basal dileyerek, mevcut gerilimin ve can kayplarnn tek sorumlusunun srail olduunu vurgulad.

srailin kendisine yönelik tüm uyarlara kulan tkadn ve durumun bu hale gelmesine sebebiyet verdiini kaydeden Bakan çavuolu, srailin halen sistematik bir biçimde etnik, dini ve kültürel bir temizlik gerçekletirmekte olduunu, Nakbann 73üncü ylnda Filistinlilerin hala ac çekmeye devam ettiini ifade etti.

FLSTNE DESTEK SÜRECEK

srailin bu saldrganlna son vermemesi halinde, iki devletli çözümün imkansz hale geleceini iaret eden çavuolu, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Filistin konusunda görev ve sorumluluklar yerine getirmediini, BMGKnn konuyu ele al eklinden çok da ümitli olmadklarn söyledi. Bu konunun Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulunda ele alnmas için Türkiyenin öncülük edeceini ve genel kurulda Filistine destein süreceini dile getiren çavuolu, bu konuda hafta içi düzenlenecek oturuma katlacaklarn, nsan Haklar Konseyi (HK) ve UNESCO gibi platformlarda da konunun takip edileceini belirtti.

HKde bir durum tespit komisyonu kurulabileceini vurgulayarak, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann süreç zarfnda çok sayda dünya lideriyle görütüünü hatrlatan çavuolu, atlacak admlarda, sivil toplum örgütleri ve dier inanç gruplarnn da desteinin alnabileceini söyledi.

çavuolu ayrca, uluslararas toplumun Filistinli sivillerin korunmas konusunda bir sorumluluu olduunu, Filistinli siviller için bir uluslararas koruma mekanizmasnn hemen hayata geçirilmesi, srailin sava suçlarndan ve insanla kar suçlardan sorumlu tutulmas, Filistin seçimleri ve Filistin içindeki uzlann da desteklenmesi gerektiini ifade etti.

VAHETN TEK SORUMLUSU SRAL

Öte yandan Bakan çavuolu, Twitter hesabndan yapt açklamada, Türkiyenin de çars üzerine toplanan T Acil cra Komitesi toplantsnda yaanan vahetin tek sorumlusunun srail olduunu vurguladk. Filistinli kardelerimizin korunmas için uluslararas platformlardaki tüm çabalara öncülük etmeyi sürdüreceiz dedi.

Ana Sayfaya Git