Bakan Çavuşoğlu'ndan Kabil Havalimanı açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kabil Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin, "Şimdi Taliban'dan ve bazı ülkelerden de bizimle iş birliği konusunda talepler var. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. Herkesin emin olacağı şekilde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bunu Taliban'a ilettik. Özellikle havaalanının içinde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor" dedi.

Haberler 03.09.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan çavuolu, Hollanda Dileri Bakan Sigrid Kaag ile bakanlkta bir araya geldi. Bakan çavuolu ve Kaag, görümenin ardndan ortak basn toplants düzenledi. Bakan çavuolu, Kaagn Dileri Bakan olarak Türkiyeyi ilk defa ziyaret ettiini belirterek, Gündem maddemiz Afganistan oldu. Siyasi süreç, güvenlik ve tahliyeleri ele aldk. En büyük temennimiz, Afganistanda istikrarn salanmasdr. Afganistandaki tüm taraflar ve 3üncü ülkelere bu yönde mesajlarmz vermeye devam ediyoruz. çok ciddi açlk tehlikemiz var. nsani yardmlar dorudan Afgan halkna ulatrmalyz. Hem bölgemizi hem de ötesini tehdit edebilecek gelimeler olabilir, kriz derinleirse. Göç dalgasna daha önce de vurgu yapmtk. Bu konuda uluslararas toplumun ortak hareket etmesi gerekir. Özellikle Afganistann komusu olan ülkelere nasl yardm yapabiliriz, nasl i birlii yapabiliriz bunlarn deerlendirilmesi lazm. Havaalannn iletilmesi konusunda neler yaplmas gerekiyor, bugün bu konudaki düüncelerimizi de paylatk diye konutu.

Bakan çavuolu, Hollanda ile ekonomik i birliinin de gelitiine vurgu yaparak, Ekonomik i birliimiz geliiyor, karlkl yatrmlarmz artyor dedi.

KABL HAVALMANININ LETLMES

Bakan çavuolu, Kabil Havalimannn iletilmesine ilikin, Kolay bir sorun deil. Sorunun üstesinden gelebilmek için i birlii art. Atlacak admlarn hep beraber koordine edilmesi gerekiyor. Tek bana Türkiye ya da Katarn üstlenecei mesele deil. Havaalannn iletilmesi için nasl adm atlabilir? çözüm iki aamal olabilir, biri askeri uçular için. Pistlerdeki sorunun giderilmesiyle askeri uçaklarn tahliyesi için kullanma açk olabilir. Böylelikle havaalanndaki durum test edilebilir. Ticari uçularn gerçeklemesi için artlarn olumas gerekir. imdi Talibandan ve baz ülkelerden de bizimle i birlii konusunda talepler var. Bunlarn hepsini deerlendiriyoruz. Herkesin emin olaca ekilde güvenliin tesis edilmesi gerekiyor. Bunu Talibana ilettik. Özellikle havaalannn içinde güvenliin tesis edilmesi gerekiyor. Bu konuda uzman irketler de var. Bavullarn taranmas, insanlarn cihazdan geçirilmesi gibi ilemlerin yaplmas konusunda herkesin güvenebilecei ekilde burada tedbirlerin alnmas gerekiyor ifadelerini kulland.

BZM ÜLKEMZDE KALMASI MÜMKÜN DEL

Bakan çavuolu, tahliyeler ve Afgan mültecilere ilikin, Oradaki artlara göre tahliye isteyenlerin says deiebiliyor. Vatandalarmz ve tahliye isteyen farkl ülkelerin vatandalarn ülkemize getirdik. Havaalannda askerlerimiz varken birçok ülkenin tahliyesine de yardm yaptk. Türkiyede de haberler çkt. Türkiye olarak biz göçmen konusunda ahlaki ve insani sorumluluumuzu fazlasyla yerine getirdik. Herhangi bir ülkenin tahliye edecei Afganlarn, bizim ülkemizde kalmas mümkün deil. Böyle bir teklif gelmedi, gelse de kabul etmeyeceimizi söylüyoruz. Gerek inceleme, vize ya da baka sebeplerle Afganlarn ülkemizde geçici olarak kalmasn kabul etmeyeceiz. Böyle bir teklif gelmedi, Hollandadan da gelmedi dedi.

AFGAN HALKINI YALNIZ BIRAKMAYACAIZ

Hollanda Dileri Bakan Sigrid Kaag, Türkiye ile çok güçlü ikili ilikileri olduunu belirterek, Türkiye, çok büyük bir rol oynuyor. çok güçlü ikili ilikilerimiz var. Uzun yllar NATOda müttefikiz. Gerçekten Afganistan halk için de birlikte çaltk. Afgan halkn yalnz brakmayacaz. Burada haklarn ve ihtiyaçlarn belirlenmesi son derece önemli. Afganistan bir kez daha terörist gruplarla ilgili merkez olmaz. DEA gibi örgütlere ev sahiplii yapamaz. Herhangi bir ekilde Hollanda olarak hem teknik hem de güvenlik konusunda her türlü destei vermeye hazrz. Buradaki havalimannn hem insani yardm uçaklar hem de tahliyeler için desteimiz salayacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git