Bakan Dönmez: 2020'de dünyada denizlerdeki en büyük keşfi açıkladık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküplük rezerve ulaştıklarını belirtti. Dönmez, "Türkiye tarihinin en büyük keşfi ve 2020 yılı itibarıyla baktığımızda dünyada denizlerdeki en büyük keşfi açıklamış olduk. İnşallah 2023'te cumhuriyetimizin 100'üncü yılında kendi gazımızı, Karadeniz'den ürettiğimiz gazımızı vatandaşımızla buluşturacağız" dedi.

Haberler 20.10.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Dönmez, katld televizyon programnda, gündeme ilikin açklamalarda bulunup, sorular cevaplad. Fatih sondaj gemisinin Karadenizde 20 Temmuzda çalmalara baladn, aradan 1 ay geçmeden 320 milyar metreküp doal gaz rezervini kamuoyu ile paylatklarn belirten Dönmez, Yine o gün aada iki katmanmz daha olduunu, benzer yaplar içerdiini söylemitik ve çalmalarmzn bu kuyuda devam edeceini ifade etmitik. Cumartesi günü Sayn Cumhurbakanmz ilave 85 milyar metreküplük keif miktarn açklam oldu. Böylece Sakarya Gaz Sahasndaki Tuna kuyusunda yani ilk keif kuyumuzda 405 milyar metreküplük bir rezerve ulam olduk. Türkiye tarihinin en büyük kefi ve 2020 yl itibaryla baktmzda dünyada denizlerdeki en büyük kefi açklam olduk. Karalar da dahil ettiimizde sralama ikinci oluyor. Dolaysyla gayet büyük bir keiften rahatlkla bahsedebiliriz dedi.

TÜRKAL-1 ADINI VERDMZ LOKASYONA GDECEZ

Bakan Dönmez, Tuna-1deki arama kuyusunun bittiini söyleyerek, Bu kuyuyla alakal olarak tamamlama çalmalar yaplacak. Onu bir baka gemiyle yapacaz. imdi Türkali-1 adn verdiimiz lokasyona gideceiz. Yaklak Tuna-1e 4-5 kilometre mesafede bir kuyu. Yine ayn sahadayz, yani Sakarya Gaz Sahasndayz. Bu sahann büyüklüü yaklak 225 kilometrekare. Biz burada 40a yakn üretim kuyusu planlyoruz önümüzdeki yllarda. Bu u anlama geliyor. Bundan sonra hemen hemen belki her 2 ayda bir kuyu açarak üretim amacmza dönük olarak bu hazrlklarmz tamamlam olacaz diye konutu.

2023TE VATANDAIMIZLA BULUTURACAIZ

Bakan Dönmez, doal gaz 2023e yetitirmek için çaltklarn belirterek, öyle konutu:

Kronometre balad, Türkiye Petrolleri çalanlarmz geriye sayma baladlar. nallah 2023te cumhuriyetimizin 100üncü ylnda kendi gazmz, Karadenizden ürettiimiz gazmz vatandamzla buluturacaz. Bu ekilde ön mühendislik çalmalar balad, detay mühendislik çalmalar için de görümeler, çalmalar devam ediyor. Bu 2-3 tane tespit kuyusu açacamz ifade etmitik. Bunlarla birlikte önümüzdeki yln ilk çeyreinde detay mühendislik çalmalar da sonlandrlm olacak. çünkü burada deniz üstünde bir platform düünmüyoruz. çünkü derin denizden bahsediyoruz. Yaklak 2000 metrelik bir derinlikten bahsediyoruz. Yani suyun üstünde hiç kimse bir ey görmeyecek o sahada, kyda göreceiz. Orada kuyu banda baz valf vana kontrol sistemlerimiz olacak. Komünikasyon için baz teçhizat oraya yerletireceiz ve burada toplanan gaz da kyya getireceiz. En yakn mesafede olan nokta u anda Filyos gözüküyor ama deiik çalmalar da var, oraya getireceiz. Orada da yine karadaki ayrtrma tesislerini yapacaz. çünkü gelen gazn içerisinde istenmeyen partiküller olabilir. Onlar ayrtrlacak ilgili teknik standartlara göre. Uygun basnca getirilecek ve sonra da bizim ulusal iletim sistemimize yani BOTAn ana iletim sistemine balanm olacak. Hedefimiz, tamamen bu ekilde belirlenmi durumda. 2023te inallah vatandamz kendi yerli gazmzla buluturmay hedefliyoruz.

DOAL GAZ KONTRATLARI

Bakan Dönmez, 1-2 yl içinde yaklak 16 milyar metreküplük doal gaz kontratnn sonlanacan anmsatarak, Rusyayla sonlanan kontratmz var, Azerbaycanla ilk kontratmz sonlanyor. Keza LNG aldmz yani sv doal gaz aldmz üniteler var Nijerya gibi onlarla da sonlanacak. Bizim birinci önceliimiz arz güvenlii. Bir taraftan da kendi yerli kaynaklarmz sisteme dhil etikçe yurt dna bamllmz azalacak. Ama çok ksa süre içinde, ksa vadede bütün kontratlarmzn yerine yerli doal gaz ikame edeceiz sözü doru olmaz. Ama zaman içinde sürekli yerli kaynan daha fazla oranda kullanld bir piyasaya doru ilerleyeceiz dedi.

KAF SU ALTI ROBOTU

Bakan Dönmez, Fatih sondaj gemisinde görevine balayan yerli su alt robotu Kaif ile ilgili ise u bilgileri verdi:

Sa olsunlar, Türkiyedeki bir giriimci bu robotu yapabileceini ifade etti. Biz de her türlü teknik destei kendisine verdik. Ve u anda daha önce yurt dndan temin etmi olduumuz robotun bire bir ayn özelliklerine sahip ama farkl dizaynda milli yazlm yaplm bir robotumuz var. O robot bize kuyuyla alakal baz video görüntülerini yukarya aktaryor, bunun yan sra yukardan operatör vastasyla oradaki baz mekanik ilemleri yapabilir hale geliyoruz. çünkü orada bir somonun sklmas, gevetilmesi veya herhangi bir olumsuz durumda müdahale edilmesi gereken iler varsa onu biz o robotla yapyoruz. çünkü o derinlikte bizim bir dalgç oraya indirmemiz mümkün deil yani 2 bin metre derinlikten bahsediyoruz ki yaklak 200 atmosferlik yüksek bir basnçtan bahsediyoruz. Biz denemelerini, testlerini de yaptk bu arada, sadece 2 bin metre de deil, 3 bin metreye kadar çalabilecek bir robotumuz var artk. Bunu dier gemilerimize de ayn ekilde entegre etmeyi planlyoruz. O robot sayesinde bu su altnda ilemleri rahatlkla yapabilir hale geliyoruz.

BZM KMSENN MALINDA GÖZÜMÜZ YOK

Oruç Reisin sismik aratrma yapt bölgenin Antalyann Ka ilçesinin güneyinde, Türkiyenin kta sahanlnda olduunu belirten Bakan Dönmez, Bundan yllarca önce ruhsatn verdiimiz alanlar bunlar. Orada u anda iki boyutlu sismik atyor sismik aratrma gemimiz Oruç Reis. Tahmin ediyorum 1-2 ay içinde tamamlayabiliriz, sonrasnda üç boyutlu sismik atmaya balayacaz ayn bölgede. Deerlendirmelerden sonra orada da potansiyeli yüksek bir alan görürsek sondaj gemimizi gönderip ilk keif amaçl sondajmz da yapm olacaz. Sayn Cumhurbakanmzn defaatle ifade ettii bizim kimsenin hakknda, hukukunda, malnda, mülkünde gözümüz yok ama herkes de bizim hakkmza, hukukumuza saygl olsun ifadesini bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Uluslararas hukuka uygun, milli hak ve menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa, orada o çalmalar yapmaya devam edeceiz dedi.

Ana Sayfaya Git