Bakan Dönmez: 2020'de enerji verimliliğine 635 milyon dolar yatırım yaptık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020'de salgına rağmen yatırım hızını kesmediklerini belirterek, "Geçtiğimiz yıl enerji verimliliğine toplamda 635 milyon dolar yatırım yaptık. 2020'de yaptığımız yatırımlarla 451 bin ton eşdeğer petrol tasarruf ettik. Bunun maddi karşılığıysa 158 milyon dolara denk geliyor" dedi.

Haberler 08.04.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Dönmez, Avrasya Kojenerasyon Toplantsna video konferans ile katld. Bakan Dönmez, 2003-2018 yllarnda enerji verimlilii uygulamalar sayesinde sanayi sektörünün nihai enerji talebinde yllk 170 bin ton tasarruf ettiklerini bildirdi. Enerji younluunun azalmasyla da yllk 20 milyon ton e deer petrol azaltm gerçekletiini söyleyen Dönmez, bu azaln da bamllnn azalmas anlamna da geldiini kaydetti.

Bakan Dönmez, Ulusal Enerji Verimlilii Eylem Plann 2017de ilan ettiklerini anmsatarak, 6 tematik balk ve 55 eylemle birincil enerji tüketiminde yüzde 14lük azaltm ve 66,6 milyon ton karbondioksit elenii emisyon azaltmn 2023e kadar hedef olarak belirledik. Bu hedefler kapsamnda çalmalarmza hzla devam ediyoruz. 2017-2020 dönemi için enerji verimliliine toplamda 4,8 milyar dolar yatrm yaptk. Karlnda 3,19 milyon ton e deer petrol tasarrufuyla kümülatif olarak 1.2 milyar dolar tasarruf saladk. 2020de de salgna ramen hzmz kesmedik. Geçtiimiz yl enerji verimliliine toplamda 635 milyon dolar yatrm yaptk. 2020de yaptmz yatrmlarla 451 bin ton e deer petrol tasarruf ettik. Bunun maddi karlysa 158 milyon dolara denk geliyor. 2009 ylndan bu yana sanayideki enerji verimlilii projelerini tevik etmek için destek programlar uyguluyoruz. Bunlardan biri de VAP dediimiz ve imalat sanayine saladmz Verimlilik Artrc Projeler destekleri. VAP kapsamnda bugüne kadar tamamlanan ve devam etmekte olan toplam 307 milyon TLlik 434 projeye 83 milyon TLlik destek saladk. Karlnda yllk 173 milyon TL parasal tasarruf ve 90 bin ton e deer petrol kaynak tasarruf saladk diye konutu.

THALATIMIZI VE BAIMLILIIMIZI AZALTACAK

Bakan Dönmez, enerji sisteminin bütün aamalarnda teknolojik geliimin salanmas ve bu dorultuda yerel insan kayna ile teknik altyapnn güçlendirilmesinin de önemli hedef ve politika olarak önlerinde durduunu söyleyerek, öyle konutu:

Kaynak verimlilii enerji ithalatmz azaltt gibi enerji sisteminin her aamasnda yerli teknoloji gelitirmek de teknoloji ithalatmz ve bamllmz azaltacaktr. Bu dorultuda kojenerasyon, trijenerasyon ve ötesi için teknolojiyi ileri seviyede gelitiren ve bunu ihraç eden yapya ulamak sizlerin ve bizlerin ortak çalmalaryla gerçekleecektir. Bu dorultuda Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Aratrma Kurumunu (TENMAK) kurduk. Bu kurum altnda Enerji Enstitüsü ve Temiz Enerji Enstitüsünü kuruyoruz. Bu kapsamda önemli bir kapasite gelitirmi olacak ve yeni aratrma ve gelitirme faaliyetlerine imza atacaz. Sürdürülebilir bir üretim ve tüketim altyaps kurmak ve sektörün sürdürülebilir geliimini salamak için kojenerasyon sistemlerinin yaygnlatrlmas ve deer zincirinin yerliletirilmesi kilit noktadadr. Sektörümüzden yerli teknoloji geliimine verdii önemi artrmasn ve teknoloji gelitirme niyetinde olan yeni giriimleri desteklemesini de beklemekteyiz.

Ana Sayfaya Git