Bakan Fakıbaba: Silahın yerini gıda alacak

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin akademik yılı açılış törenine katıldı.

Haberler 24.10.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk dersi veren Fakbaba, organik tarmn artk dünyann en önemli gündem maddesi olduunu belirtti. Silahn yerini gdann alacan belirten Fakbaba, Bana sorsanz Silah m gda m? diye; inann gdadr. çünkü bütün anlurfa sizin olsa 10- 15 gün aç kalsanz bir porsiyon yemee bütün anlurfay satarsnz. nsann aç ve susuz olmas kadar baka önemli bir ey olur mu? Onun için gda dedi.

anlurfada temaslarn sürdüren Gda Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin akademik yl açlna katld. Törende akademisyen ve örencilere konuan Bakan Fakbaba, ziraat ve gda mühendisliinin dünyann en önemli mühendislii olduunu ifade etti. Salonda çiftçilerin olmayna dikkat çeken Fakbaba, Açlta bu salonda çiftçi kardelerimizin olmasn isterdim. Esas irtibat kuracamz kiiler çiftçilerdir. Onlar olmadan biz olamayz. Onun için çiftçinin bilgiyle bulumasn salayacak, ilk kiiler sizler olacaksnz. Tohumda biz niye bir dünya lideri olmayalm. Elimizde imkanlar var, çok ükür paramz var, bilim adamlarmz var, örencilerimiz var. nsanlar öyle eski lezzetlere susamlar ki mesela ben eski domatesleri çok özlüyorum. Bunu yemek benim hakkmdr. Bu lezzetleri mutlakla tekrar yeniden kazanmamz lazm. Tohumculukta çok ileri deiliz ama kötü de deiliz. ayet kontrolsüz aldmz gda maddeleri, gerçekten tohumu iyi deilse yediimiz lezzeti de bulamayz diye konutu.

Ziraat mühendislerinin teori ve pratii bir arada yürütmesi gerektiini belirten Bakan Fakbaba, bir ülkenin kendi gdasn üretmedii müddetçe tam manasyla özgür olamayacan vurgulad. Fakbaba unlar söyledi:

Harran Üniversitesinde okuyan örenciler çok ansllar çünkü teorik ve pratiin bulutuu bir yerdir. Bütün üniversiteler çok önemlidir ama anlurfada ziraat örencisi olmak çok büyük bir anstr. Sadece kitaplarn arasnda doularak deil, ii bir de saha da örenin. Öyle arkadalar var ki ziraattan hiçbir ey örenmeden buradan mezun olan arkadalarmzn da var olduunu biliyorum. Benim sizlerden tek isteim teorik ve pratiinizi birletirin. Ben tp fakültesinde okurken, baz mezun olan arkadalarmz ise en büyük iki kemiin adn bile örenmeden mezun oldular. Bizler detaylara çok önem veriyoruz ama ana bilgiyi vermekten uzaklayoruz. çoumuz enjeksiyon yapmadan mezun oluyoruz. çoumuz bunu hastann üzerinde öreniyoruz. Bunlar çok doru deil bana göre sahadaki uygulamalar çok önemlidir. Onun için Harran Üniversitesi müthi bir laboratuvardr. Ziraat mühendisi tarlada olur. Benden önceki arkadalarm 10 bin kadar çok deerli ziraat mühendisi ve veteriner hekim arkadamzn atamasn yapmlar. imdi piyasada sahada hiç ziraat ve veteriner arkadam yok, hepsi masa balarnda; bunlarn olmamas lazmdr.

ZENGN TOPRAKLARIN FAKR NSANLARIYIZ

Türkiyenin tarmsal üretiminde çok ciddi bir potansiyele sahip olduunu kaydeden Fakbaba, Türkiye geliecek ve kalknacaksa mutlaka gda, tarm ve hayvanclkla kalknacaktr. stihdam biz bununla salayacaz. Bizde eitim ile tarlann suyla bulumas çok önemli bir olay. Eer eitim olur ve tarla suyla buluursa çok ciddi bir katma deer salayabiliriz. Onun için ben hep diyorum; biz zengin topraklarn, fakir insanlaryz. Bu fakirlikte biraz bizden kaynaklanyor. Bizim daha fazla çalmamz lazm dedi.

SLAH MI, GIDA MI?

Organik tarmn dünyann en önemli gündem maddesi olacan da dile getiren Fakbaba, öyle konutu:

Bana sorsanz Silah m gda m? diye; inann gdadr. çünkü bütün anlurfa sizin olsa 10- 15 gün aç kalsanz bir porsiyon yemee bütün anlurfay satarsnz. Yok böyle bir ey, insann aç ve susuz olmas kadar baka önemli bir ey olur mu? Onun için gda. Bana sorsalar 3 önemli ey nedir? diye. Gda, gda üçüncüsü de gda olmasn diye gençlik derim. Gda, gda ve gençlik. Gdaya ve gençlere gerekli önemi verdiimiz takdirde bizlerin halledemeyecei hiçbir ey yoktur.

Bakan Fakbabaya konumasnn ardndan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taaltn tarafndan üniversite bünyesinde üretilen szma zeytinya ve sabun hediye edildi.

Ana Sayfaya Git