Bakan Gül: Arabulucular 802 bin 36 dosyadan 493 bin 798'inde anlaşma sağladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ilki gerçekleşen Çalışma Hayatı Buluşmaları Hukuki Uygulamaların Analizi programı düzenlendi. Programa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TÜRK-İŞ temsilcisi, HAK-İŞ temsilcisi, TOBB temsilcisi, MÜSİAD temsilcisi ve iş dünyasından birçok isim katıldı.

Haberler 22.02.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdülhamit Gül, Ekonomik istikrarn sürdürülebilmesi hukuki istikrarla bütünlemesiyle mümkündür. Özellikle ihtisas mahkemeleri önümüzdeki dönemde hedef olarak alnan çalma balklarndan biridir. Meslee baladnda hakimlerin, hukuk ve ceza hakimi olarak belirlenmesi ve meslek hayat boyunca bu ihtisas alannda hizmet vermesi önemli bir hedefimizdir. Yine yakn zamanda kanunlamasn beklediimiz konulardan birisi olarak da ticareti ve çalma hayatn ilgilendiren baz konularnda il merkezlerindeki ihtisas mahkemelerinde davalarnn görülmesi hedef olarak karmzda. Tüm bunlar yaparken vatandalarmzn ilerini kolaylatrmak temel amacmz ve yaklammzdr. Arabulucularn önüne giden 802 bin 36 dosyadan 493 bin 798inde anlama salandn sizlerle paylaabilirim. Yani baar oran yüzde 63. 878 i mahkemesinin 1 ylda bakaca dava, arabuluculuk mekanizmasyla birkaç haftada çözümlenmi oldu dedi.

704 BN 172 LEM GEçEN HAFTA SONU TBARYLE NOTERLKLERDE YAPILMITIR

Bakan Gül konumasn öyle sürdürdü: Bildiiniz gibi 2019 yl Ocak ay itibariyle ticari davalarda da arabuluculuk uygulamasn balattk. 173 bin 297 dosyadan 95 bin 574ünün anlamayla sonuçlandn ifade edebilirim. Baar oran yüzde 56dr. Arabuluculuk çerçevesinde Singapur Sözlemesini imzalayan bir taraf olarak mecliste bu sözlemesinin imzalanmasyla birlikte tüm dünyadaki yatrmclarn, tüm dünyada bu anlamda arabuluculuk merkezi olarak ihtilaflarn çözebilmelerine imkan tanyan düzenlemeyi de geçirmi olduk. Elektronik tebligat sistemiyle 20 milyon 621 bin 253 tebligat 1 yl içerisinde gönderildi. Ben buradan da çarda bulunuyorum. Yarglamann hzlanmas ve yarglama sürecinde vatandalarmzn bilgi sahibi olmas adna da önemli bir müessese, yararlanmann önemli katklar olacana inanyorum. Yine noterlik uygulamas çalma hayatmz da, 6 Nisan tarihiyle özellikle hafta sonu noterlerin açlmas çok büyük bir kolaylk getirmitir. 704 bin 172 ilem geçen hafta sonu itibariyle noterliklerde daha 1 yl dolmadan yaplmtr. Bütün içilerin hakkn aln teri kurumadan alabilmesi lazm, iverenin de gerçekten keyfi bir ekilde hakszla uramamas, tüm toplumun maduriyete uramadan haklarn en etkin ekilde alabilecei, çalma hayatna ilikin bütün sorunda çözümlerin çkacana inanyorum.

MAHKEMELERNDEK DOSYA SAYISI 540 BN ATI

Programda konuan Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Bugün 83 milyon nüfusa ulam bir ülkeyiz ve tüm enerjimiz bu büyük potansiyeli daha hzl harekete geçirmek. SGKnn 2019 verilerine göre ülkemizde 22 milyonun üstünde aktif sigortal bulunuyor. Bizim 1 milyon 900 bin de iverenimiz mevcut. Biz de devlet olarak çalma hayatndaki üçüncü aktörüz. Bir taraftan i ilikisi, içinin hak ve hukuku ancak i yeri varsa mümkün. Dolaysyla da i yerlerimizin de ekonomimize katk salayacak derecede artmasn ve daha fazla istihdam salamasn önemsiyoruz. mahkemelerindeki dosya saylarna baktmz zaman 2011 ylnda toplamda 350 bine yakn dosya bulunmaktayken 2018de 540 bini atn görüyoruz ve bu neredeyse yüzde 55lik bir art olduunu göstermekte. Yine devreden saysnda da 2011de 206 bin dosya varken, 2018de 335 bini am durumda. mahkemelerindeki dava dosya saysnn artmas içiler ile iveren arasndaki baz konularn daha net, daha hzl çözülmesi gerektiini de bize iaret ediyor. Dolaysyla da bugün aslnda bu toplantnn önemini de bize iaret etmekte dedi.

Ana Sayfaya Git