Bakan Gül: Teröre karşı iş birliğinde bir çok ülke sınıfta kaldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Üzülerek belirtmek isterim ki özellikle 15 Temmuz sonrasında bazı ülkeler adli iş birliği konusunda üç maymunu oynamışlardır. Suçluların iadesine yönelik ülkemizin taleplerine karşı yine ikiyüzlülük hakim olmuştur. Sınırlı sayıda bazı ülkelerin dostane ve yapıcı yaklaşımlarını tenzih ederek söylüyorum; teröre karşı bu iş birliğinde maalesef birçok ülke sınıfta kalmıştır" dedi.

Haberler 15.10.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Gül, bir otelde düzenlenen Türkiyede Cezai Konularda Uluslararas Adli Birliinin Gelitirilmesi Projesinin açlna katld. Programda Dileri Bakan Yardmcs Faruk Kaymakc, Dantay Bakan Zeki Yiit, Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, Uyumazlk Mahkemesi Bakan Celal Mümtaz Aknc, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birlii temsilcileri ile davetliler de yer ald.

Burada konuan Bakan Gül, çok önemli bir projenin açlnda bir araya geldiklerini, insanlk ailesi olarak; Covid-19 salgn, iklim deiiklii ve snr aan terörizm gibi çok ciddi küresel snamalardan geçtiklerini bildirdi. Gül, Tüm bu süreçte daha iyi anlyoruz ki sorunlar çözecek en bana adalet kavram yazlmaldr. Öte yandan, küresel sistemin artk sorun çözme kabiliyetinden uzak olduu üzülerek hepimizin ortak kanaatidir. Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann geçtiimiz günlerde daha adil bir dünyann mümkün olabilecei ve bu konuda tüm kurumlara yeniden bir reform çars çok önemli bir çardr. Bu çar ayrca uluslararas i birliinde çok kötü bir snav veren baz ülkeleri ciddi bir muhasebe yapmaya da bir çardr dedi.

HER PLATFORMDA FADE EDYORUZ

Bakan Gül, Türkiyenin terör ve göç bata olmak üzere, insanln ortak geleceini ilgilendiren her konuda öncü olduunu belirterek, Türkiye, daha adil bir dünya için insanlk vicdannn sesini duyurmay sürdürecek, mazlumlarn sesi olmaya devam edecektir. Bunun için uluslararas hukukun araçlarn sonuna kadar kullanmaktan ve i birlii alanlarnda sorumluluk üstlenmekten kaçnmadk, bundan sonra da kaçnmayacaz. Zira özgürlük ve güvenlii kendi ülkemizle birlikte komularmz, bölgemiz ve tüm insanlk için istemek bize medeniyetimizin ve tarihimizin emridir. Bu anlayla uluslararas adli i birliine açk olduumuzu da her platformda ifade ediyoruz. Üstelik, adli i birliini sadece usulü kalplarna da hapsetmiyoruz. Dünya barn tehdit eden rkçlk ve yabanc dümanlna kar ortak ses yükseltmeyi, tek vücut olmay da geni anlamyla adli i birlii içinde mütalaa ediyoruz diye konutu.

Üç MAYMUNU OYNAMILARDIR

Bakan Gül, Türkiyenin bu anlayla FETÖ, PKK ve DAE bata olmak üzere, tüm terör örgütleriyle ayn ciddiyet ve kararllkla mücadelesini sürdürdüünü belirterek, öyle konutu:

Türkiye bu mücadelesiyle sadece kendi ulusal güvenliini salamakla kalmamakta; ayn zamanda üyesi olduu NATO snrlarn da korumaktadr. Komularnn ve Avrupann güvenliine de katk salamaktadr. Bu mücadelede Türkiye olarak hiçbir politik seçiciliimiz yoktur. Terörle mücadelede bu tür bir seçiciliin insanln hayrna olmadna inanyoruz. Bu sebeple farkl motifler tayan terör örgütleriyle ezamanl mücadele ediyoruz. çünkü terörün dininin, milliyetinin, rknn olamayacana inanyoruz. Bu çerçevede, dün olduu gibi bugün de terörle mücadelede i birliine sonuna kadar açz, uluslararas hukuktan kaynaklanan tüm yükümlülüklerimize uymakta kararlyz. Ancak bu husustaki yaklam muhataplarmzdan göremediimizi yine vurgulamak isterim. Üzülerek belirtmek isterim ki; özellikle 15 Temmuz sonrasnda baz ülkeler bu konudaki adli i birlii konusunda üç maymunu oynamlardr. Suçlularn iadesine yönelik ülkemizin taleplerine kar yine ikiyüzlülük hakim olmutur. Snrl sayda baz ülkelerin dostane ve yapc yaklamlarn tenzih ederek söylüyorum; teröre kar bu i birliinde maalesef birçok ülke snfta kalmtr. Bu çifte standart devam ettikçe, adli yardmlamann gerçek anlamda salanabileceini söylemek oldukça zordur.

REFORM RADEMZ HER EYDEN DAHA GÜçLÜDÜR

Bakan Gül, bununla birlikte her eye ramen hukuktan vazgeçmediklerini belirterek, Uluslararas hukukun gereklerini srarla talep etmeye devam edeceiz. Politik ve maddi çkarlar için evrensel deerleri göz ard eden anlay, insan hak ve onurunu merkeze alan politikalarmza engel olacak güçte deildir. Bizim reform irademiz her eyden daha güçlüdür. Adalet duygumuz ve hukuka ballmz hepsinden kuvvetlidir. Ülkemizin hukuk sistemini insanmza yakr ekilde çan ilerisine tamak için çalmaya devam edeceiz. Reform irademizi canl tutuyoruz ve bu konuda admlarmz baarl ekilde sürdürmeye devam edeceiz. çünkü bizim dikkatimiz her eyden önce milletimizin talep ve ihtiyaçlarnn karlanmasdr ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git