Bakan Gül: Türkiye'de artık darbe anayasasına son vermenin vakti gelmiştir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye'deki demokratik kazanımların yeni bir anayasa ile güvenceye alınması ihtiyacı bulunduğunu belirterek "Türkiye'de herkesin 'evet bu benim anayasam' diyebileceği bir anayasaya ihtiyaç var. Ülkemiz yeni yüzyılına, 2023'e girerken inanıyorum ki; Türkiye'de artık darbe anayasasına son vermenin vakti gelmiştir" dedi.

Haberler 10.01.2022 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Türk Parlamenterler Birliince Ankarada düzenlenen programda Hukukun Üstünlüü ve Yarg Reformu balkl konferans verdi. nsanln yaratld andan itibaren adaletin ve zulmün, hakkn ve batln birbiriyle mücadele halinde kavramlar olduunu vurgulayan Bakan Gül, her dönemde adaletin tecellisinin hayatiyetini anlatt. Devletlerin temelinin adalet üzerine kurulduunu belirten Bakan Gül Adalet varsa ve adalet ayakta tutuluyorsa devletin temelleri çok salamdr, adaletle bir varolu mümkündür. nsan ve devlet adaletle ayakta kalr. Nasl u anda nefes alp veriyoruz, adalet ite odur. Oksijen gibidir, nefes alp verirsiniz, hayatn her alannda vardr, olmaynca eksikliini hissedersiniz diye konutu.

HAKLAR ANAYASAL TEMNATA KAVUMAK ZORUNDADIR

Bakan Gül, Türkiyede eskiden ötekiletiren, insan makbul ve makbul olmayan diye tasnif eden bir anlay olduunu, devletteki ve bürokrasideki bu anlay deitirmek üzere yola çktklarn bildirdi. Bugün de çok önemli neticeler elde ettiklerini vurgulayan Gül, öyle devam etti:

Türkiyedeki tüm bu demokratik kazanmlarn bir anayasal güvence altna alnmasnn ihtiyac vardr. Türkiyede halklarn ve özgürlüklerin geniletilmesi anlamnda son 19 ylda çok önemli mesafeler alnd. Türkiyede herkesin evet bu benim anayasam diyebilecei bir anayasaya ihtiyaç var. Milletimiz siyasete bu ödevi vermitir ve siyasetin bu ödevi yerine getirmesini beklemektedir. u anda demokrasiye, özgürlüklere inanan bir hükümet var. Ve bu haklar uygulanyor. Dolaysyla haklar bir anayasal teminata kavumak zorundadr. Bu çerçevede Türkiyede özellikle toplumun her kesiminin anayasa anlamnda bu benim haklarm koruyor. Özgürlüklerimi teminat altna alyor. Daha iyi bir Türkiyeye bakmam salyor düüncesine kavuaca bir anayasaya ihtiyac var. Özellikle Türkiyede bir toplumsal sözlemeye ihtiyaç var. Toplumsal sözleme derken de ey toplum, sana bu sözlemeyi layk görüyorum al ve imzala diye buyurgan, hazrlanm, ablon bir sözleme deil. Devletin hazrlayp ey toplum sana bu sözlemeyi layk görüyorum demesi deil. Toplum bir araya gelir, bireyler bir araya gelir. Böyle bir sözlemeye imza atyorum der, ite o zaman toplumsal sözleme olur.

TÜRK SYASET ANAYASA YAPABLECEK GÜçTEDR

Cumhuriyetin yeni yüzylna girerken yeni anayasaya ihtiyac olduunu aktaran Bakan Gül, Ülkemizin yeni yüzylna, 2023e girerken inanyorum ki; Türkiyede artk darbe anayasasna son vermenin vakti gelmitir. Türkiyenin sivil, demokratik bir anayasaya, yeni anayasaya ihtiyac açktr. Bunu da parlamentomuzun yapabileceine inancmz tamdr. Milletimizin buna ihtiyac vardr. Milletimizin siyasete verdii bir ödev vardr. Ve Türk siyasetinin de demokrasisinin de gelmi olduu bu seviye bunu yapabilecek güçtedir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git