Bakan Kurum: Afetlere dayanıklı konutlar ve dükkanlar yapacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Giresun'u nasıl ayağa kaldırdıysak, vatandaşımız için daha güvenli ve sağlıklı konutlar, dükkanlar yaptıysak, bugün Kastamonu'da, Sinop'ta, Bartın'da, Rize'de de aynı şekilde afetlere dayanıklı konutlarımızı ve dükkanlarımızı yapacağız" dedi.

Haberler 23.08.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Kurum, yapt yazl açklamada, Türkiyede son yllarda; deprem, sel, heyelan gibi afetlerle daha sk kar karya kalndn belirterek, Özellikle Karadeniz Bölgemizde ar yalardan kaynaklanan sel ve heyelann neden olduu büyük afetler, büyük aclar yayoruz. Tüm bu afetler nedeniyle hayatn kaybeden vatandalarmza Allahtan rahmet, yaknlarna ba sal diliyorum dedi.

GRESUNDA SELN ZLERN SLDK

Geçen yl bugün Giresunda büyük bir sel felaketi yaandn hatrlatan Bakan Kurum, unlar kaydetti:

Bu yl da Rizede, Artvin, Düzcede ve son olarak da Kastamonu, Sinop ve Bartnda sel felaketleriyle kar karya kaldk. Canlarmz yitirdik. Yarallarmz oldu. Sel nedeniyle vatandalarmz evlerini, dükknlarn kaybettiler. Devletimiz her zaman olduu gibi o gün de, Giresunda tüm kurumlaryla milletinin yannda oldu. Bakanlklarmzla, AFADla, Kzlayla, emniyet güçlerimiz, salk ekiplerimizle sel felaketinin yaand ilk andan itibaren Giresundaydk. Vatandalarmzn aclarn paylatk. çok ksa bir süre içerisinde arama kurtarma ve hasar tespit çalmalarmz tamamladk. Geçirdiimiz bu bir yllk süreç içerisinde durmadk. Vatandamzla el birlii yaparak, Giresunda, Derelide, Doankentte, Tireboluda selin izlerini sildik. Alt yapdan üst yapya kadar Giresun için acilen yaplmas gereken her eyi yaptk, yapmaya da devam ediyoruz. u an, Derelide yeni bir ilçe merkezi kuruyoruz. Afet konutlarmzla, kentsel dönüüm konutlarmzla vatandalarmza daha güvenli yaam alanlar sunuyoruz.

AFETLERE DAYANIKLI KONUTLAR VE DÜKKANLAR YAPACAIZ

Yeni Dereli projesiyle; konutlar, dükknlar, kamu binalar ve yeil alanlarla ilçe merkezini batan sona yenilediklerini vurgulayan Bakan Kurum, açklamasnn devamnda u ifadelere yer verdi:

Giresun ehrin mimarisine uygun, yatay mimari esasl, mahalle kültürünü, komuluk hukukunu en güzel haliyle yaatacak ekilde konutlarmz yapyoruz. Köy evlerimizi alt katta ahr, üst katta konut alan olmak üzere iki katl olacak ekilde ina ediyoruz. çalmalarmza tek bir gün bile ara vermedik. Giresunda ehir merkezinde ve köylerinde yapacamza söz verdiimiz 619 konutumuzun 142sini teslim ettik. Derelide ve Doankentte yaptmz 224 konut ve 152 dükkn bu yln eylül aynda, kalan konutlarmz, köy evlerimizi de bu yln sonuna kadar teslim edeceiz. Dereli merkezde yaptmz 71 konut ve 82 dükkn ile Doankent 156 konut ile 70 dükknn inaatlar tamamlanmak üzere. Eylül aynda konutlarmzn teslimini yapacaz. Yine Giresun merkez, Dereli, Doankent ve Tireboluda yaptmz 250 köy evimizi Derelide olduu gibi bu yl bitmeden vatandalarmza teslim edeceiz. Tüm konutlarmz yeil alanlaryla, yürüyü ve bisiklet yollaryla, yeni kaymakamlk, emniyet, öretmen evi, okul, meslek yüksekokulu gibi sosyal donatlaryla birlikte etaplar halinde tamamlayacaz. Yeni Derelinin hayrl olmasn diliyorum. Giresunu nasl ayaa kaldrdysak, vatandamz için daha güvenli ve salkl konutlar, dükknlar yaptysak, bugün Kastamonuda, Sinopta, Bartnda, Rizede de ayn ekilde afetlere dayankl konutlarmz ve dükknlarmz yapacaz. Bakanlk olarak, hazrladmz bölgesel ve yerel eylem planlaryla, yaadmz tüm bu afetlere neden olan iklim deiikliiyle mücadelemizi, ehirlerimizi iklim deiikliine uyumlu hale getirecek çalmalarmz kararllkla sürdürüyoruz. Vatandalarmzn can ve mal güvenliini korumak için ller Bankamzla, TOKmizle ve tüm birimlerimizle adeta bir seferberlik anlayyla hareket ediyoruz. Devletimiz, tüm kurumlar ve imknlaryla milletinin yanndadr, yannda olmaya da devam edecektir.

Ana Sayfaya Git