Bakan Kurum, "Devletimizin şefkat eli milletimizin üzerindedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki deprem sonrası yürütülen çalışmalarla ilgili olarak "17 binada çalışmalar başlatılmıştı. 11'inde bugün itibariyle çalışmalar noktalandı. Şu an 5 lokasyonda 6 binada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık 8-9 katlı binalarda alt katlara kadar geldik. İnşallah çok daha hızlı bir şekilde arama kurtarma çalışmaları devam edecek" dedi. Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptıklarına belirten Bakan Kurum, "Bu binalar içerisinde acil ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58'e ulaştı. Toplam bağımsız bölüm sayımız da 1572'dir. Az hasarlı 397 bina orta hasarlı 66 binamız var" diye konuştu.

Haberler 03.11.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, 112 Acil çar Merkezindeki koordinasyon merkezinde basn toplants düzenledi. Toplantda Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ve Tarm ve Ormanclk Bakan Bekir Pakdemirli de yer ald. Toplantda açklamalarda bulunan çevre ve ehircilik Bakan Kurum, zmir Seferihisar depreminin üzerinden 70 saati geride braktklarn belirtti. Dün gece çok mutlu ve heyecanl gelimelere ahit olduklarn aktaran Bakan Kurum, Buse kzmz Emine annemizle yaadmz mutluluu dün gece depremin üzerinden 58 saat geçtikten sonra 14 yandaki dil kzmzla da yaadk. Hemen ardndan 65 saat sonra yine 3 yanda güzeller güzeli Elif yavrumuzla yaadk. Enkaz alannda arama kurtarma faaliyetleri yaplrken ailelerimizi gözlüyoruz. Onlarn mutluluu bizim için her eyin ötesinde. çok metanetlilerdi. Umutlarn hiç bir zaman yitirmediler. En sonunda yavrularmza kavutuk, hamdolsun. Bu arama kurtarma çalmasn yapan kardelerimiz ve bizler için çok güzel bir mutluluk. Fedakarca 7 gün 24 saat çalan AFAD, Kzlay, UMKE, AKUT bütün arama kurtarma faaliyetini yapan ekiplerimiz ve tüm Türkiye bu mutlulua ahit olduk. Dualarmz kabul oldu. nallah ailelerimize ve vatandalarmza ulamak üzere tüm gücümüzle çalyoruz. Ümidimizi hiçbir zaman yitirmedik. Bu motivasyonla ekiplerimiz çalmalarna devam ediyor. Ben özverili çalmalarndan dolay tüm ekiplerimize ükranlarm sunuyorum dedi.

962 VATANDAIMIZ YARALI OLARAK KURTARILDI

Deprem bölgesinde çalmalarn hassasiyetle sürdürüldüünü belirten Bakan Kurum, Ekiplerimiz vardiyal bir ekilde hiç bir ara vermeden gerekli makine ve ekipmanlarla çalmalarn yürütüyorlar. Yeni güzel haberlerimizi ülkemize vermek için canla bala çalyorlar. 962 vatandamz yaral olarak kurtarld. Yarallarmzn 743ünü hastanelerimizde tedavi ettik ve taburcu oldular. 219 vatandamzn da tedavisi devam etmektedir. Tedavisi devam eden vatandalarmzdan 4ünün durumu ar. Toplam 9 youn bakm hastamz var. Bu hastalarmza ilikin çalmalarmz suratl bir ekilde devam ediyor. Arama kurtarma faaliyetleri sürecinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl ve Kzlayn fiilen sahada ailelerimize vermi olduu destekler var. Orada ailelerimize psikososyal destek anlamnda hem de ihtiyaçlarn giderilmesi anlamnda çalmalar süratli bir ekilde devam ediyor dedi.

5 LOKASYONDA 6 BNADA çALIMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

u an arama kurtarma faaliyetlerini yapan 7 bin 728 personel bulunduuna dikkati çeken Bakan Kurum, 1111 araçla arama kurtarma faaliyetleri yürütülüyor. 106 vatandamz depremin ilk anndan itibaren yaral olarak kurtardk. çalmalarmz bu anlamda kararl bir ekilde yürütülüyor. 17 binada çalmalar balatlmt. 11inde bugün itibariyle çalmalar noktaland. u an 5 lokasyonda 6 binada çalmalarmz sürdürüyoruz. Artk 8-9 katl binalarda alt katlara kadar geldik. nallah çok daha hzl bir ekilde arama kurtarma çalmalar devam edecek. Hassasiyetimizi ve çalmadaki detayl analizler yaparak yanndaki binalarn yklma riskiyle enkaz altndaki vatandalarmzn salyla her türlü tedbirleri alarak çalmak zorundayz. AFAD koordinesinde bu çalmalar titizlikle yürütüyor diye konutu.

HASAR TESPT çALIMALARI

Hasar tespit çalmalarn 10 gün içerisinde bitirmeyi planladklarn aktaran Bakan Kurum, Depremzedeler için yapacamz konutlara ilikin ihale ve yapm süreçlerinde TOK ile en geç 1 ay içerisinde inaatlarmza balayp Elazda Malatya da Giresunda olduu gibi 1 yl içerisinde de salam güvenli konutlarmz vatandalarmza teslim ediyor olacaz dedi.

u an 942 personelle hasar tespit çalmalarnn sürdüünü vurgulayan Bakan Kurum, Toplamda 4 bin 424 binada 33 bin 434 bamsz bölümde hasar tespit çalmalarn yaptk. Bu binalar içerisinde acil ar hasarl ve ykk bina saymz 58e ulat. Toplam bamsz bölüm saymz da 1572dir. Az hasarl 397 bina orta hasarl 66 binamz var. Hzl bir ekilde arama kurtarma çalmalar sürerken hasar tespit çalmalarn da tamamlayacaz dedi.

DEPREMZEDELERE YAPILACAK YARDIMLAR

Depremzede vatandalara bu süreçte tanma ve kira yardmlar yaplacan vurgulayan Bakan Kurum, öyle devam etti:

Yklm ya da yklacak binalara ilikin eyasn alamayan vatandalarmza hane bana 30 bin lira eya yardm yapacaz. Ykk, acil yklacak ya da ar hasarl bina sahiplerimize 13 bin lira, kiraclarmza da 5 bin lira tanma ve kira yardm yapacaz. Seferihisar da hasar tespit çalmalar tamamland. Sahil bölgesinde hem teknelerimizin hem de iyerlerimizin zarar gördüü alanda defterdarlar çalmalarn bitirdi. Dün itibariyle tsunamiden zarar gören esnafmza ksmi ödemeler balatld. Bugün tespiti yaplan tüm esnaflara ödemeleri yaplacak. Valiliimiz eliyle, kaymakamlklar kanalyla ödemeleri esnafmza gönderiyoruz.

çADIRLARDA DEL MSAFRHANELERMZDE KALMALARINI TAVSYE EDYORUZ

Deprem nedeniyle evlerine giremeyen vatandalarn kamu misafirlerinde kalmalar yönünde çar yapan Bakan Kurum, Vatandalarmza çadrlarda deil bizim misafirhanelerimizde kalmalarn tavsiye ediyoruz. Burada steril, scak, her türlü yemek ve barnma ihtiyacn salkl bir ekilde giderebilecekleri kapasitemiz var. Yaklak 7 bin 600 kapasiteli misafirhanemiz var. Sadece 139 vatandamz misafirhanelerde kalyor. Vatandalarmz koordinasyon merkezimize, kaymakamlklarmza, muhtarlarmz araclyla bavurabilirler. Havalar artk souyacak. Misafirhanelerimize daha scak ortamlarda vatandalarmz misafir edebiliriz. Bölgeye çadrlarmz sevk ettik. 3 bin 500 çadrmz sevk edildi. 2 bine yakn çadrmz kuruldu. Kurulu bo çadr saymz 460. Bu noktada çadr ihtiyac olan vatandalarmz varsa bunlar yine muhtarlarmz araclyla bizlere iletebilirler dedi.

1000 KLK KONTEYNER KENT KURULUYOR

Vatandalarmz daha scak alanlarda geçici olarak barnmalarn salamak amacyla konteyner kent kurulum sürecini balattklarn açklayan Bakan Kurum, Konteyner kent ile ilgili Bayraklda Ziraat GYO ya ait 46 bin 300 metrekarelik alan vatandalarmzn Manas Bulvarnda bulunan alana 1000 kiilik geçici barnma ihtiyacn karlamak üzere konteyner kent kuruyoruz. Konteyner kent, altyapsyla içindeki sosyal donatlaryla inallah 20 gün içerisinde AFAD tarafndan tamamlanacak. Enkaz alanlarmzn hemen yannda vatandalarmz bu konteyner kentten de faydalanabilecek dedi.

DEVLETMZ TÜM KURUMLARIYLA SEFERBERLK çERSNDE

Kzlay depremin yaand andan itibaren 220 bin kiiye scak yemek hizmeti verdiini dile getiren Bakan Kurum, öyle devam etti:

Devletimiz tüm kurumlaryla seferberlik içerisinde. Devletimizin efkat eli milletimizin vatandalarmzn üzerindedir. nallah enkaz altnda bir tek vatandamz kalmayana dek vatandalarmz scak salam yuvalarna kavuana dek, devletimiz, bakanlarmz, tüm birimlerimiz burada vatandalarmzn yannda olmaya devam edeceiz. çalmalarmz hzl bir ekilde, milletimizle bir ve beraber olmak suretiyle yürütüyoruz. nallah ii sonuna kadar effaf bir ekilde tüm yaplanlar açk ve net bir ekilde sizlerle paylaarak süreci yürüteceiz diye konutu.

BAKAN SELçUK, 5 MLYON LRA DAHA YARDIM ÖDENE AKTARACAIZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, arama kurtarma çalmalarnn youn ekilde devam ettiini, ekipler özverili ve fedakarca çaltklarn belirterek, Her kurtarlan can bizim ümidimizi perçinliyor. 58inci saatte dil kzmzn, 65in saatte de Elif yavrumuzun kurtarlmas, bizim ümitlerimizi daha da kuvvetlendirdi. nanyoruz ki; bütün vatandalarmz sa salim kurtarlana kadar, bizler de bu çabann içinde olacaz. Bakanlk olarak psikososyal destekten sorumluyuz. Psikososyal destek anlamnda 2 mobil sosyal hizmet merkezimiz, zmirde depremden etkilenen vatandalarmz için çadr alanlarnda. Ayn zamanda mobil sosyal hizmet merkezlerimize ek olarak, depremden etkilenen vatandalarmz Buca, Konak, Bayrakl ve Bornova sosyal hizmet merkezlerinden de hizmet alabilirler. Mobil sosyal hizmet merkezleri, biri Ak Veysel de dieri de Ege Üniversitesindeki çadr alannda bulunuyor. Onun haricinde 6 ilçe kaymakamlmzda irtibat noktalarmz mevcut. Kriz merkezinde de bakanlk personelimiz kesintisiz vatandalarmzla iletiim halindeler. u ana kadar 270 personelimiz 25 aracmzla beraber gece gündüz vardiyal ekilde 1500ü akn vatandamzla görümü durumdayz. Psikososyal destek hizmetlerimizi hem çadr alannda hem de vatandalarmzn yurtlara geçmeleri durumunda yurtlarda bu hizmeti sürdürmeye devam edeceiz. Psikososyal destee ihtiyaç duyan tüm vatandalarmz için hem çadr alanlarnda hem de sosyal merkezlerimizde devam ediyoruz. Sosyal yardm anlamnda geçen 30 Ekim Cuma günü 5 milyon kaynak aktarmtk. Bugün 5 milyon lira daha yardm ödenei aktaracaz. lerleyen zamanda bu kaynaklar hasar tespit çalmalarna bal olarak güncelleyeceiz dedi.

BAKANLIA BALI HZMET KURUMLARINDAK VATANDALARIMIZ GÜVENDE

Bakanla bal yurt, kre engelli bakm merkezleri ve huzurevlerindeki vatandalarn salklarnn ve güvenliklerinin yerinde olduunu belirten Bakan Selçuk, zmirdeki hizmet kurulularmzda 560 çocuumuza, 100 kadnmza ve 1000 engelli vatandamza hizmet veriyoruz. çok ükür deprem nedeniyle kurulularmzda yaral ya da vefat yok. Salklar ve güvenlikleri için çalyoruz. Deprem haberinin alnmasyla birlikte engelli bakm ve huzurevlerimizde kalan vatandalarmz için çok telefon aldk. Vatandalarmz rahat olsunlar. Kre ve anaokullar incelendi. Hasar tespiti tamamlanm olan anaokulu ve kreler hizmetlerine devam edecekler. Öncelikli olarak onlarn hasar tespitleri yaplacak. çocuklarmzn sal ve güvenlii her eyden öncelikli dedi.

KNC EL MALZEME YARDIMI YAPILMAMASINI RCA EDYORUM

Bakan Selçuk, deprem bölgesindeki tüm organizasyonlarn Türkiye Afet Müdahale Plan çerçevesinde gerçekletirildiini ifade ederek, Bu plan sayesinde çalma gruplar alanda. Psikososyal destek gurubundan ayn zamanda ayni yardm ve depo yönetiminden sorumlu. Kültür Park Fuar alannda 11 bin 500 metrekarelik depomuz var. 300 kii çalyor. Depoya ayni yardm gönderen belediye ve irketlere teekkür ediyoruz. Ulaan ayni yardmlar kayt alnyor ve sahadaki ihtiyaca göre datlyor. Bu noktada bir konuya iaret etmek isterim. Ayni yardm gönderecek vatandalarmz ve kurumlardan ikinci el malzeme yardm yapmamalarn rica ediyorum. Vatandalarmza yeni malzeme ba ulatrmaya gayret ediyoruz. Devletimiz tüm imkanlaryla seferber olmu durumda. Sivil toplum kurulular da bu seferlik içinde. Devletimiz zmirli kardelerimizin yannda olacak. Bugün birlik ve beraberlik günü, bu yaralar birlikte saracaz. Devletimiz tüm imkanlaryla vatandamz yannda olmaya devam edecek diye konutu.

BAKAN PAKDEMRL, HER AFED, BR SONRAK çN çIKARILACAK DERSLER çERYOR

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli de, her afetin bir sonraki için dersler içerdiini ifade ederek, Enkaz kaldrma ve kurtarma çalmalar devam ediyor. Hem bir baba hem bir e ve evlat olarak, insani yönlerden baktmzda dilin kurtarlmasna ahit olduk. Elife çok çok sevindik. Onlarla beraber kurtarlan ev hayvanlarmz da var. Onlar da birer canl, onlara da seviniyoruz. Enkaz kaldrma faaliyetleri en iyi ekilde yaplyor. AFAD, bu ii dünyada en iyi ve profesyonel ekilde yapyor. Sahada bulunan ekiplerimize teekkür ediyoruz. Her afet bir sonraki için çkarlacak dersleri de içeriyor. Bu afetten de AFAD dersler çkaryor. AFAD ilk defa imdi cep telefonu sinyallerinden afetzedelerin 3 boyutlu konumunu tespit edecek hale geldi. Bundan sonraki afetler içinde çok önemli kazanm olduunu düünüyorum. Bakanlk olarak hasar gören görmesi muhtemel her ilçenin kontrollerini yapyoruz. 30 ilçede hayvanlar ve tarm alanlarnda telef ve zarar yok. Balk çiftliklerinde hasar yok. Batan hasar gören bata balkç tekneleriyle ilgileniyoruz. En önemlisi 11 baraj ve gölette hasar yok. Kontrolleri bitti. 13 baraj ve göletteki çalmalar sürüyor. Genel olarak problem çkmayacan düünüyoruz. Özellikle vatandalarmzn, çadrlar da kalanlar mümkün mertebeme kamu misafirhanelerine davet ediyoruz. Bol bol yerimiz var. zmirliler çok büyük bir medeniyet göstererek, kime sorsak htiyac daha çok olan kiilere tahsis edin, biz böyle idare ederiz diyorlar. Hakikaten hemehrilerimiz böyle medenidir. Ancak havalar soumaya balayacak özellikle scak yuvalarna kavuana kadar herkesin bir yandan daha konforlu ortama tanmasnn doru olacan düünüyoruz. zmir için buradayz. Olmaya da devam edeceiz. Vatandalarmz scak yuvalarna kavuuncaya kadar burada olmaya devam edeceiz. Enkazdan hala ümidimiz var. Sabah erken saatlerine kadar enkazdan çkan canlarmz var, bu bizi son derece memnun ediyor. çalmalar da zaten en iyi ekilde sürüyor. En hzl ekilde normale döneceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git