Bakan Pakdemirli: 132 yangından 125'i kontrol altında

Muğla'nın 3 gündür yangınla mücadele edilen ilçesi Milas'ta 3 bakan, basın açıklaması yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 5 günde 132 yangından 125'inin kontrol altına alındığını, 7 yangının devam ettiğini belirtirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sabotaj, dikkatsizlik, terör; bunların her biriyle ilgili bildiklerimiz var" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da "Öncelikli hedefimiz yerleşim birimlerinin güvene alınmasıdır. Özellikle yoğun tonajlı uçakların mücadeleye katılmasıyla hattın kontrol altına alınması sağlanacaktır. Yangınla mücadele tweet’le olmuyor, sahada oluyor" diye konuştu.

Haberler 03.08.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, çileri Bakan Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Mulann Milas ilçesi Beyciler Mahallesinde bulunan Yangn Koordinasyon Merkezinde basn açklamas yapt. Son 5 günde 132 yangndan 125inin kontrol altna alndn belirten Bakan Pakdemirli, 7 yangn devam ediyor. Hem Antalya hem de Muladaki yangnlarda birinci odamz yerleim yerleri oldu. Marmaristeki yangn devam ediyor, öleden sonra deien hava artlar nedeniyle potansiyel tehlikeler artyor. Sabah saatlerinden itibaren hava aracyla inceleme yaptk ve ilgili ekiplere notlarmz ilettik. Köyceizde yangn dalk arazide devam ediyor. Bu bölgeye 2 helikopter ve 1 uçak müdahale ediyor. Milastaki yangn hala devam ediyor. Hem karadan hem havadan müdahale sürüyor dedi.

HAVA SICAK, NEM DÜÜK, RÜZGAR KUVVETL

Seydikemerde 2 yangnn devam ettiini kaydeden Bakan Pakdemirli, Manavgat yangnnn da sürdüünü belirterek, Tunceli- Hozat yeni kontrol altna alnd. Mula ve Antalya yangnlar da sürüyor. Isparta Sütçüler mevkisinde de bir yangn daha çkt. Hava 40 derecenin üzerinde, nem çok düük, rüzgar kuvvetli. Yarn yine tüm zamanlarn en düük nemiyle yüzde 8 oran ile kar karya kalacaz. Bu zorlu artlarda mücadelemiz devam ediyor. Yerleim yerlerindeki can ve mal emniyetini salamaya odaklanyoruz diye konutu

TERMK SANTRAL RSK ALTINDA DEL

Örendeki termik santrale de deinen Pakdemirli, Buradaki termik santralin risk altnda olup olmadyla ilgili bir konu meydana geldi. Akam saatlerinde matematiksel modellemeyle baktmzda bir risk görülmediini gördük. imdilik o noktada bir problem yok. Rüzgar da bu yönde esmiyor. Tüm bu yangnlar sönene ve vatandamz normal hayatna kavuana kadar çalmalarmz sürdüreceiz. Tüm bu yangnlara 16 uçak, 9 HA, 51 helikopter, 1 insansz helikopter, 850nin üzerinde arazöz, 150nin üzerinde i makinesi ve 5 binin üzerinde personelle müdahalelerimiz devam ediyor. Vatandalarmzn gözleri semaya baktnda uçak aryor ancak alan çok yaygn. Defalarca sortiler yaplyor. Mulada sabahtan beri binden fazla helikopter sortisi ile 3 bin tondan fazla su atld dedi.

Bakan Pakdemirli, açklamasn öyle sürdürdü:

Anayasann 169uncu maddesi gerei turizm alanlarnn daraltlamayaca bellidir. Oras turizm alanysa otel yaplr, deilse yaplamaz. Yaban hayat, göç yollar da dahil olmak üzere birçok kurumdan görü alnr. Bunun için ormanlarn yaklmas gibi bir spekülasyonun yaplmas, son derece yanltr. Böyle bir konunun bir genel bakan tarafndan açklanmas son derece üzücüdür. Orman kurumu çok yaknda ehitler vermiken bu konudaki istismar yapanlar Allaha havale ediyorum. Orman kahramanlarmza bir kez daha teekkür ediyorum.

SOYLU: SABOTAJ, DKKATSZLK, TERÖR HER BRYLE LGL BLDKLERMZ VAR

Yangnlarla ilgili terör ve sabotaj iddialarna ilikin çileri Bakan Soylu ise Birçok ihbarla karlayoruz. 300e yakn ihbar aldk. Biz devletiz. Meseleyi netletirmeden kamuoyu ile paylamak doru deil. Gözaltnda olanlar var. Bununla ilgili yargmz kararn verecek. Sabotaj, dikkatsizlik, terör bunlarn her birisiyle ilgili bildiklerimiz var. Terör örgütü PKK 3 yldr ekonomik tesisler, ormanlar, araçlar dahi olmak üzere hedef ald yerleri yakmak ve zarar vermek konusunda Kandilden talimat alyor. Ylbandan beri 100ün üzerinde eylem engellenmitir. Orman yangnlar ile ilgili ekiplerin çalmalar devam etmektedir. Kendisine terör örgütü tarafndan para aktarldn ifade eden bir kii tutuklanmtr. Biz bu kiinin nereden beslendiini deerlendirdikten sonra somut verileri açklayacaz. Birileri bizi birbirimize kkrtmaya çalyor. Net anlayp, net bilgi vereceiz. Milletimiz devletine itibar etsin. Biz yanl bilgilendirme ile bizi yanltmaya çalanlarn oyununa dümeyiz diye konutu.

RANT ELDE ETME DÜÜNCES, SAPKIN DÜÜNCEDR

Devletin bütün kurumlarnn, tüm yangnlarn bir an önce söndürülebilmesi için büyük çaba sarf ettiini kaydeden Soylu, Burann kahramanlar ormanclardr. Atein üzerine giden insanlar bunlar. Bir aaç büyütmek için çaba sarf eden ormanclarn cierleri yanyor. Bir milletvekilinin paylamn gördüm ve çok üzüldüm. Bir tek ormanc göremedim yazm. Göremezsiniz çünkü ormanclar atein ortasndadr. Dün 13 tane ormanc yangnn içerisinden alnd. Bu kadar acmasz eletirilerin yapld, rant elde etme düüncesi sapkn bir düüncedir. ki tane selfie çekmekle yangn söndürülmüyor. Siyasi parti gözetmeksizin kahramanlarmzn morallerini yükseltmek görevimizdir dedi.

Bakan Soylu, konumasn öyle sürdürdü:

Ana muhalefet partisi genel bakanndan bir istirhammz var. Biz, ehirler belediyelerin görev alanndadr diye bir ey söylemedik. Antalya ve Manavgat belediye bakanlar ile biz beraber çalyoruz. u anda sosyal medyann yüzde 90 yalandr. i olan insanlar yangn söndürüyor, ii olmayan insanlar dedikodu yapyor. Araya nifak sokup milletin çalma güdüsünü aa çekmeyelim. nsanlar gece gündüz uyumuyorlar. Nemin az olmas dezavantajmzdr. Ormanc arkadalarmz yerin altnda kuru ve yanmaya hazr bir örtü olduunu söylüyor. Herkes elinden geleni yapyor. Sayn genel bakan hadsizler diyorsunuz. Neyin hadsizlii?

ERSOY: YANGINLA MÜCADELE SAHADA OLUR

Kültür ve Turizm Bakan Ersoy ise Öncelikli hedefimiz yerleim birimlerinin güvene alnmasdr. Özellikle youn tonajl uçaklarn mücadeleye katlmasyla hattn kontrol altna alnmas salanacaktr. Yangnla mücadele tweetle olmuyor, sahada oluyor. Mücadele eden arkadalarmz iini çok iyi biliyor ve tek ihtiyaçlar motivasyon. Ben vatandalarmzn görevlilere destek olduklarn, ihtiyaçlarn karladklarn gördüm. Sahada olan yerel halk bu destei salarken sahada olmayan kiiler tweetlerle olayn motivasyonunu bozduunda durum çok kötü oluyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git