Bakan Soylu: AFAD gönüllülük sistemini kuruyoruz

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile afetlere hazırlık noktasında 6 stratejik adım belirlediklerini söyleyerek, "Birinci adımımızı, afetlere hazırlık yılı ilan etmek olarak belirledik ve bugün bu adımı atıyoruz. İkinci olarak AFAD gönüllülük sistemini kuruyoruz" dedi.

Haberler 11.07.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankarada AFAD tarafndan Afetlere Hazrlk Yl Tantm Toplants düzenlendi. Toplantya çileri Bakan Süleyman Soylu, çileri Bakan Yardmclar smail çatakl, Mehmet Ersoy ile AFAD Bakan Mehmet Güllüolu ile davetliler katld.

402 BNA YIKILIP YENDEN YAPILDI

Programda konuan Bakan Soylu, AFADn hem yurt içi afet yönetiminde hem de uluslararas acil durumlarda yardm götürme noktasnda Türkiyenin yüzak kurumlardan biri haline geldiini söyledi. AFADn Avrupann en büyük ikinci gözlem ana sahip olduunu belirten Bakan Soylu, Belediyelerle birlikte yürüttüümüz çalmayla toplanma alanlarnn levhalarla iaretlenmesini saladk. Bir yandan AFAD bakanlmzn mobil deprem simülasyon TIR, 81 il ve ilçelerini gezerek bilinçlendirme eitimleri veriyor. Yllardr, ülkemizin afetlere hazrlnda üst yapy oluturan bir sistem kurmak için çalyoruz. Afete müdahalenin, yalnzca bu yapnn bir parçasnn olduu, asl arln afetlere kar planlama, risk ve zarar azaltma gayretlerine verildii 360 derece bir yap kurduk. nsana temas eden bilinçlendirme çalmalar ve projeler yürütüyoruz. Milli Eitim Bakanl, Ulatrma Bakanl, çevre ehircilik Bakanl gibi pek çok kurumla risk azaltma ve hazrlk çalmalar yürüttük. Hzl trenlerde depreme kar erken uyar sistemlerinden okullardaki bina takviyelerine kadar pek çok alanda projeler yaptk. Milli Eitim Bakanl bünyesinde 402 bina yklp yeniden yapld, 101 tanesinin de inaat devam ediyor. 877 binann da güçlendirmesi tamamland dedi.

6 STRATEJK ADIM BELRLEDK

Bakan Soylu, AFAD ile afetlere hazrlk noktasnda bir kampanya balattklarn, yaplan analizler neticesinde 6 stratejik adm belirlediklerini kaydetti. Bu admlarn startn verdiklerini belirten Bakan Soylu, öyle konutu: Birinci admmz, afetlere hazrlk yl ilan etmek olarak belirledik ve bugün bu adm atyoruz. kinci olarak AFAD gönüllülük sistemini kuruyoruz. Dünyada, özellikle Almanyada bunun etkin örnekleri var. 80 bin gönüllü ile çalyorlar. Üçüncü admmz, AFAD akreditasyon sisteminin kurulmasdr. Dördüncü adm, tatbikatlarmz arttrmak ve bunu alkanlk haline getirmeye yöneliktir. Afet tatbikatlarnn hazrlklarn yaparken, buradan yola çkacaz, haber de vermeyeceiz. Valimizin yanna oturacaz. 10 dakika sonra tatbikat balad diyeceiz. O ilin buna ne kadar hazr olduunu da bu sayede göreceiz ve eksikliklerimizi tespit edeceiz. Nasl yol almamz gerektiini belirleyeceiz. Beinci admmz, Türkiye afet risklerinin azaltlmas platformunu oluturmak ve burada paydalarn ortak akln harekete geçirmektir. Son olarak da ksa ad ARAS olan Afet Risklerini Azaltma Sistemini hayata geçiriyoruz. Bugün afetlerle alakal bir seferberlik balattk.

BR BAARI HKAYES YAZACAIZ

Bakan Soylu, Türkiye Afet Yönetiminin baar hikayesi yazacan kaydederek, Türkiye bugün terör, trafik problemini çözüyor. Uyuturucu problemiyle ciddi ekilde mücadele ediyor. Bunlarn hepsinde önemli azal trendleri yakaladk. Bu ülkeyi, dünyann en güvenli ülkesi haline getirmeye çalyoruz. Afet meselesi de bu balklardan birisidir. nanyorum ki Türkiyenin afet yönetimi, önümüzdeki dönemde dünyada, tpk Japonya örneinde olduu gibi bir baar hikayesi olarak anlatlacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git