Bakan Soylu: Kimlik kartı, kredi kartı ve ehliyet birleşecek

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ehliyetimizi artık yanımızda taşımamız gerekmeyecek. Ehliyeti, kimlikteki çipe yükleyeceğiz. Kredi kartlarından uygun olanları yine kimliğe yükleyeceğiz. Ayrıca elektronik imza da buna yüklenecek" dedi.

Haberler 20.06.2020 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, konuk olduu canl yayn programnda çarpc açklamalarda bulundu. Bakan Soylu, terörle mücadele konusunda, Bugün Türkiye, terörle mücadele konusunda baarl. Bugün Türkiye, terörü kaynanda yok etmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Bugün Türkiye, ciddi bir alan basks oluturdu. Bugün Türkiye, ran-Irak-Suriye snrndan gelen saldrlar engellemek için tedbirler ald. Artk mühimmatmz, silahmz biz üretiyoruz. Gece görü kameralarmz, nsansz Hava Araçlarna taktmz kameralar biz üretiyoruz. Milyarlarca dolar vermiyoruz artk. Yarn tankmz biz üreteceiz. Tüm bunlar yaptnz anda elbette eliniz güçlü oluyor diye konutu.

ARADIIMIZ HER SUçLUYU YAKALAYABLRZ

Suç ve suçlularla ilgili yaklak 6.5 milyon kiinin yüz bilgilerini, tüm biyometrik verilerini kameralara yüklediklerini anlatan Bakan Soylu, Aradmz hangi suçlu varsa, eer bir yerde gözümüze çarpyorsa, biz onu yakalayabilme kabiliyetine sahibiz. Dadan, maaralardaki mücadeleden ehirdeki güvenlie kadar. Siber suçlarla mücadele birimlerimizle gurur duyabiliriz. Türkiyede olup da bir hakareti, bir kumar, terörü veya çocuk istismar, eskort, yasa d silah sat, tarihi eser kaçakçl, bilim suçlar... Ne söylerseniz söyleyin, Türkiyede olup da bizim arkadalarmzn bulamama ihtimali çok zayftr. Muhteem bir süreç oluturduk. 15 Temmuzun bize getirdii, mecbur ettii en önemli eylerden bir tanesi de siber suçlarla mücadeledir. u anda dünyaya örnek, birçok ülkeye ders verdiimiz bir merkezimiz var. Siber devriyelerle sanal alemde müthi bir performans sergiliyorlar. Emniyet Genel Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele Dairemizin içerisinde, Siber Ay diye, özellikle çocuk ve gençlerimizi siber suçlardan korumak için yeni bir program balatlyor. Siber devriyelerle, özellikle çocuklarmza ve gençlerimize musallat olanlara gerekli cevab verecekler dedi.

FBI VE CS DÜZEYNE GELDK

Sanal alemde hakaretle, iftiralarla kar karya kalan ve dolandrlanlarn mutlaka polisi ve jandarmay aramasn isteyen Bakan Soylu, öyle dedi:

hbarlar bizim için emirdir. Biz takip ederiz. Acaba ben ne yapacam? diye tedirginlik içinde olmasnlar. Milletimiz rahat olsun. Eer bu kii yurt içinde ise bizimi bunu bulmama ihtimalimiz söz konusu deildir. Yurt dndaysa dahi bunu yakalayp cezalandrabilmek için elimizden gelen her eyi yaparz. Son günlerde dünyann öteki tarafnda bir organize suç üyesini yakalayabilmek için Gürcistandan Ukraynaya kadar sonra Kolombiyaya kadar ve en son Arjantine takip ettirdik ve burada yakalattk. Milletimiz ülkesine, devletine güveniyor ama daha çok güvensin. Sadece salgn döneminde milletimizi endieye sevk eden, provoke edici 12 binin üzerinde hesap belirledik. Bunlarn önemli bir bölümü yurt dnda. Bunlarn yüzde 60 FETÖ, yüzde 20nin üzerindeki ksm da PKK hesaplar. Bunun bilinci içerisinde hareket ediyoruz ve vatandamz nasl sokakta kapkaçtan korumak için mücadele ediyorsak sanal alemde de ortak bir mücadele sergiliyoruz. Bu konuda çok ileride olduumuzu, hatta dünyann birçok ülkesine de ders verdiimizi söyleyebilirim. Burada söyleyemem ama yaptmz ilerle Amerikadaki FBI ve CIA düzeyine geldiimizi söyleyebilirim.

KANALZASYONDAN ALDIIMIZ SULARLA UYUTURUCU KULLANIMINI TAKP EDYORUZ

Daha sonra uyuturucu ile mücadeleye deinen Soylu, dünyadaki eroinin yüzde 17sini, Avrupadaki eroinin ise yüzde 70ini yakaladklarn belirterek, öyle konutu:

Sahada bunlara acmasz bir ekilde saldracaz diye bütün tedbirlerimizi aldk. Hükümetimizden Allah raz olsun, 81 ilde narkotimlerimizi kurdular. Yine okullarmzn etrafndan 6 bin polis, 20 bin güvenlik görevlisi görevlendirildi. Yetmedi, bunlarla birlikte parklar, aydnlatmalar, metruk binalarla ilgili ne yapacamz konusunda haritalarmz ortaya koyduk. Bu da yetmedi, Yeilayla beraber dünyada uygulanan bir metodu uygulamaya baladk. 18 vilayetimizde kanalizasyonlardan aldmz sularla birlikte, her çeyrekte bir o illerde uyuturucu kullanm artm m azalm m bunu takip ediyoruz. Yakaladmz her uyuturucu kullanana anket yapyoruz. Buradan kendimize bir yol haritas çiziyoruz.

KMLK KARTI, KRED KARTI VE EHLYET BRLEYOR

çipli Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartnn hayat nasl kolaylatracan da anlatan Bakan Soylu, unlar söyledi:

Kimlik kartmzn arkasnda bir çip var. Bu çipin 5 tane alan var. O, be alana ne yüklersek sadece kimlik kartyla o 5 kart da otomatik olarak kullanabileceiz. Artk ehliyetimizi yanmzda tamamz gerekmeyecek. Yakn zamanda bunu Türkiyeye müjdeleyeceiz. Ehliyeti bunun üzerine yükleyeceiz. Jandarma ve polis ehliyeti bakmak istediinde çipe dokunarak bakacak. Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine Maliye Bakanlmzla anlaarak, kredi kartlarndan uygun olanlar bunun içine koyabileceiz. Salk hizmetleri bu kartn içine yüklenerek salanabilecek. En önemlisi elektronik imza. Bunun içine atacanz elektronik imza karta yüklenecek ve bu kart çektiiniz zaman o sanal ortamda e-imza olarak kabul edilmi olacak. Böyle uygulama yapan ülke says yok denecek kadar az.

HAYVAN HAKLARI KORUMA BRM OLUTURUYORUZ

Bakan Soylu, hayvan haklaryla ilgili de, Hem polis, hem jandarmada hayvan haklarn koruma birimleri oluturuyoruz. Arkadalarmz 10 gündür buna çalyor. çok yakn bir zamanda polis merkezlerimizde de bu konuda da çok önemli bir adm atacaz. çok ihbar geliyor bana. Tüm bunlar ortadan kaldrabilecek, an anna takip edilecek emniyet ve jandarmada bir birim oluturuyoruz dedi.

GÜNDE 600-700 K ARAR, 1500 MESAJ GELR

Bakan Soylu, 1 gününün nasl geçtiinin sorulmas üzerine de unlar söyledi:

Gece 1de eve geldiimde, hanm erken gelmisin diyor. Gece 3e kadar istihbarat, günün notlaryla ilgileniyorum. Türkiyenin her tarafndan günlük 600-700 telefon aramas gelir. Bunlarnn bir ksmnn acil karlanmas gerekiyor. Valilerimizden, emniyet müdürlerimizden, jandarma komutanlarmzdan günde 1400-1500 WhatsApp mesaj gelir. Bunlarn hepsini görmek zorundaym. Günlük toplantlarmz var. Günde en az 20-30 kriz yönetiriz. Sadece bana gelen telefonlara ve taleplere bakan 10 arkadamz var. Bu uzun yllardan beri böyle devam ediyor. 94 ylnda telefon aldm, sonu da 94 zaten. 26 yldr telefonumu deitirmedim. Bunun bir sebebi var? Yllar önce tandmz insann bana 40 ylda bir i gelir, arar da bize ulaamaz. Ben bunu bir sorumluluk olarak görüyorum.

Ana Sayfaya Git