Bakan Soylu: Menderes, o adımı atmasaydı şuradakilerin yüzde 99'u kendi köyündeydi

Aydın'da yapılan Adnan Menderes ve Türkiye Demokrasi Tarihi Forumu'nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1950- 1960 yılları arasında başbakanlık görevinde bulunmuş Adnan Menderes'in, köylerle şehirleri buluşturan bir siyasetçi olduğuna dikkat çekerek, "Menderes, o adımı atmasaydı şuradakilerin yüzde 99'u kendi köyündeydi. Hepimiz köyümüzde ailelerimizin çocukları olarak kalacaktık." dedi.

Haberler 12.05.2022 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 14 Mays 1950deki seçimin 72nci yl dönümü nedeniyle, Aydndaki Adnan Menderes Müzesinde Adnan Menderes ve Türkiye Demokrasi Tarihi Forumu düzenlendi. çileri Bakan Süleyman Soylunun katld toplantda Aydn Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydn milletvekilleri Metin Yavuz, Rza Posac, Bekir Kuvvet Erim, çok sayda akademisyen ile kamu kurum ve kurulu temsilcileri hazr bulundu.

Foruma katlan çileri Bakan Süleyman Soylu, Demokrat Parti tarihini ve Adnan Menderes ile birlikte yaananlar yeniden anlatmann oldukça anlaml olduunu ifade etti. Konumasna balarken, 16 Eylül 1961 tarihli Resmi Gazetede Adnan Menderes ve arkadalarnn idam kararnn yaynlandn hatrlatan Bakan Soylu, Menderes ve arkadalarn sevenler ile ailelerinin bu karar ne hislerle okumu olabileceklerini vurgulayarak, bu kararn sanki alelade bir kanun metni ve mahkeme karar gibi sradan yazldn dile getirdi.

Konumasnda tarihten baz anekdotlar aktaran Soylu, 1930da Atatürk ehitler ile alakal bir abide yaplmas konusunda deerlendirmede bulunmu. 1944te bu karar tekrar alnyor. 1952de rahmetli Adnan Menderes bir karar alp bir ehitler cemiyeti kurmay ve bir ant yaptrmay öneriyor. 1955te Resmi Gazetede Adnan Menderes hükümeti çanakkalede bir araziyi ehitler cemiyetine ufak bir mebla ile tahsis ediyor. stanbul Valisi bakanlnda bir heyet çalyor ama bir adm atlamyor. 1958de Menderes bugünkü çanakkale Abidesini yaptryor dedi.

MENDERES EHRLERLE KÖYLER BRLETRD

Milletin geçmie yabanclamak istemediini dile getiren Bakan Soylu, dini ve tarihi ile bütünlemek isteyen bir toplumun bunlar önüne koyanla yola devam ettiini kaydetti. Milletin bazen seçim zaman geldiinde sandktaki iradesiyle hatrlatmalarda bulunduunu belirten Bakan Soylu, öyle konutu:

Adnan Menderes, Celal Bayar ve arkadalar çanakkale Abidesini yapanlar ve bu ülkeye kazandranlardr. Uzun yllar geçti. Recep Tayyip Erdoann stanbul Belediye Bakanlna kadar ve ondan sonraki sürece kadar o duru sadece seyredildi. Oradaki bütün yaptlar Erdoan ile beraber yeniden ihya ve ina ediliyor. Adnan Menderes ve arkadalar ehirlerle köyleri birletirdi. Hatta o dönemde CHPliler bu köylüleri ehirlere getirilmesiyle ilgili eletiriler ortaya koydu. Daha da öteye gidip kasketlileri, poturlular, alvarllar halkn içine sokmamak için gayret gösterdiler. Adnan Menderes o adm atmasayd uradakilerin yüzde 99u kendi köyündeydi. Hepimiz köyümüzde ailelerimizin çocuklar olarak kalacaktk. Bir hakime hanm, bir vali, bir i insan ya da bir bakan, köylü çocuu olamazd. Bu yol bir vesileyle açld. Bugün çok tartlan milli ve yerellik kavram bu toplumun bütün unsurlarnda her zaman var olmu. Ama sadece yollar köyle ve ehirle Adnan Menderes buluturmad. Rahmetli Özal büyükehirleri buluturdu. Bir kalknma hikayesini anlatmaya çalt. Erdoan da bütün ehirleri tüm ehirlerle bölünmü yollarla buluturdu. Türkiye büyümeye ve kendini bulmaya çalt. Ne zaman kendine bir güç buldu, Türkiyeyi bekletmek isteyen, varln buzdolabna koymak isteyen, bu milletin dünyayla bulumasn engellemek isteyenler ortaya çkt.

SMET NÖNÜNÜN CHPS

Son günlerde alg kavramyla ilgili baz tartmalarn da gündeme geldiini anlatan Bakan Soylu, öyle devam etti:

Siz doru mücadeleyi ortaya koyarsanz hiçbir alg bunun önünü kesemez. Belli dönemler içinde birtakm konjonktürel olaylarn altnda kalabilir ama gerçein önü kesilemez. Yllar sonra gelinir, 72 yl, 172 yl ya da 372 yl sonra Adnan Menderesten Tayyip Erdoana kadar bu millete toplu inenin ucu kadar hizmeti olan herkes için bu ülke seferber olur. Bugün bazlar Bu Atatürkün CHPsi deil diyor. Peki bu kimin CHPsi? Bu smet nönünün CHPsidir. O gün darbeyi yapan da smet nönünün CHPsidir. Kurulduu tarihle bugün arasnda hiçbir benzerlik söz konusu deildir. Gençlere tavsiyem, Türk siyasi tarihinde smet nönüyü iyi anlamadan, onun yaptklarna bakmadan, Türkiye demokrasiye kavuamaz. Bu benim iddiam ama bu sözümü hafife almayn. Yakn demokrasi tarihinde nönünün yaptklarn, bütün siyasi cenaha yaptklarn iyi anlamadan Türk demokrasisi kendini bulamaz. Batclk dahil olmak üzere bütün savlarn arkasnda vardr. Bugün CHPnin ortaya koyduu bütün süreçlerin ruhunu, cümlelerini, psikolojik hareket tarzn ve tablosunu resmetmitir. Hala o çizgiden devam edilmektedir. Türk demokrasi tarihi iki ayr nehirde akar. Birisi millet nehri. Millet demek bu ülkenin kalknmas, dini deerleri, inanc, gelenei, hürmet, sayg demektir. Etrafndaki corafyay anlamak, efkat, merhamet demektir. Millet demek, bütün etrafmzdaki tarihin ta kendisidir. Bir de vesayet dediimiz millet kartl vardr. Bugün elçilerle i birlii yapanlar, Amerika talimatyla darbe gerçekletirenlerdir. Aralarnda hiçbir fark yoktur.

Tarihte milletin ve corafyann cezalandrldn söyleyen Bakan Soylu, O gün barajlar yapld. Bugün barajlar yapld. O gün yollar yapld, bugün yollar yapld. O gün Adnan Menderes uluslararas bir anlay oluturmaya çalt. Bugün Türkiye, Sayn Cumhurbakanmz Tayyip Erdoan liderliinde aynsn yapmaya çalyor. Bütün bu Türkiye üniversiteleri, yollar, limanlar ile bu mücadelesini devam ettirmektedir. Bu milletin deerlerini alt üst etmeye çaltlar. Kimliini deitirmeye çaltlar. Frsat geldiinde 28 ubatta olduu gibi dedi.

CHPDE VATANA HANET EDENLERE KARI ç CIZ EDEN NSANLAR VAR

Bakan Soylu, Klçdarolunu da eletirerek, Utanmadan 2023 ylnda kaç milletvekili çkacan bir Avrupa ülkesinin büyükelçisiyle konutunuz. çaatay Klç dedikodusu yaptnz. lk cumhurbakan seçilenin iki ya da üç yl gideceini, ardndan yeni cumhurbakan seçmek zorunda olunduunu konutunuz. Ukrayna-Rusya krizinin, o savan sonuçlarnn Türkiyeyi nasl etkileyeceini deerlendirdiniz. Millet ttifak içindeki bütün ayrntlar, Ali Babacan, Ahmet Davutolunu, HDPden nasl oy devirileceini konutunuz. Allahtan bu ülkede CHP içinde vatana ihanet edenlere kar içi cz eden insanlar var ifadelerini kulland.

15 Temmuzda yaanan darbe giriiminde milletin çplak elleriyle tanklara kar geldiini kaydeden Bakan Soylu, Biz stiklal Mar ile büyüdük. Bendimi çiner aarm derken nerede harekete geçebileceimizi bize bu mar öretti. 15 Temmuzda gençlere burun kvranlara, gençler büyük bir ders vermitir. Tayyip Erdoann Türkiyesi bize kendimize güvenmeyi öretti diye konutu.

Forum, katlmclarn konumalar ile devam etti. Toplantnn ardndan Adnan Menderes Müzesinde katlmclarla hatra fotoraf çektiren Bakan Süleyman Soylu, daha sonra kentten ayrld.

Ana Sayfaya Git