Bakan Soylu: Nato kafa, nato mermer

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu yıl hali hazırdaki kaçak göçmen yakalama 371 bin oldu. Bunu Avrupa'ya anlatmaya çalışıyorum ama anlamıyor. Nato kafa, Nato mermer, anlamak istemiyorlar. Yıl sonu beklentimiz 400 bini aşması yönünde" dedi.

Haberler 07.11.2019 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Antalyann Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen l Göç daresi Müdürleri deerlendirme toplantsna katld. Toplantda göçe yönelik baz rakamlar açklayan Soylu, 2017 ylnda 175 bin olan kaçak göçmen yakalamalarnn 2018de 268 bin olduunu söyledi. Soylu, Bu yl hali hazrdaki yakalama 371 bin oldu. Bunu Avrupa anlatmaya çalyorum ama anlamyor. Nato kafa, nato mermer, anlamak istemiyorlar. Avrupann tamamnda 1 milyon Suriyeli yok. Biz 81 bin göçmeni, bulunduu ülkelere geri gönderdik. Dünyann böyle bir rakam yok. Bu büyük bir operasyon dedi.

Dünyann bu konuda üç maymunu oynadn belirten Soylu, Ama bizim elimizle ama göçün kendi dengeleriyle beraber mutlaka bu meseleyle temas etmek ve çare aramak zorunda kalacaktr. Her ülkenin mücadelesinin mutlaka bir snr olacaktr. Türkiyenin bu konuda çalan bütün kolluk birimleri, zaten kapasitesinin en üst snrnda çalmaktadr. Görülen o ki düzensiz göç bu gidile katlanacaktr. Yl sonu beklentimiz 400 bini amas yönünde. Türkiyenin bu ie ayrd kolluk birimlerinin kapasitesini ikiye katlamas mümkün deildir. Dolaysyla burada batl muhataplarmzn, artk bu misafirlerine ilikin birtakm sorumluluklar üstlenmesi gerektiini ifade etmek isterim. Misafir teriminden belki pek holanmyorlar ama sonuçta bu insanlar onlara gidiyor, ifademiz pek de yanl saylmaz diye konutu.

GÖç KONUSUNDA SÖYLENMES GEREKEN NE VARSA SÖYLEDK

Antalyann Kemer ilçesinde düzenlenen l Göç daresi Müdürleri deerlendirme toplantsna katlan çileri Bakan Süleyman Soylu, göçmen konusunda iftiralar, tahrikler, eletiriler, vicdandan merhametten uzak tahliller, her akam televizyon ekranlarnda srça köklerden ahkam kesen suretlerin hepsinin unutulup gideceini söyledi. çileri Bakan olarak 3 yldr belki de en çok konutuu konulardan birinin göç meselesi olduunu belirten Soylu, Bu konuda dünyaya ve batya söylenmesi gereken ne varsa söyledik. En bata Cumhurbakanmz, uluslararas arenada yaplan tüm yanllar, ikircikli tutumlar, attklar admlarn nasl kötü sonuçlara yol açtn ve açacan, yaplmas gerekenleri, yaplmamas gerekenleri bizzat muhataplarnn yüzlerine söyledi. Ancak anlyoruz ki karmzda demirden kalpler var. itmeyen kulaklar, görmeyen gözler var dedi.

DLLERNDE HEP AYNI TERANE

Türkiyenin 2011de ilk dalga Suriyeli muhacirler geldiinde önce gelenlerin kayt altna alnp sonra da biyometrik verilerinin alndn kaydeden Soylu, göçle karlatnda ne yapacan bilen bir devlet aklna sahip olduklarn söyledi. Soylu, Zaten birilerinin de anlamad, bilmedii, beni balasnlar cahil olduu konu budur. Dillerinde hep ayn terane. Efendim neymi, Türkiyenin bir göç politikas yokmu. Türkiyenin göç politikasn sorgulamalarna gerek yok, her eyden önce Türkiyenin bir göç karakteri var zaten diye konutu.

LGBTNN HESAPLARINDAN MI PAYLAACAIZ

Göç konusundaki rakamlara yönelik eletirilere sert yant veren Soylu, öyle konutu:

Verilerle yalanlamaktan usandk, ne yazk ki bu kiiler bu tezviratlarndan, iftiralardan, yalanlardan bkmadlar, usanmadlar. Ne yapacaz? Söylediiniz gayet yalan, bu yalan nereden kamuoyuyla paylaacaz, kasaplar odasnn internet sitesinden mi, bir spor kulübünün internet sitesinden mi paylaacaz, nereden paylaacaz. Ortaklarnzla beraber sürekli göz açmaya çaltnz ve onlarla birlikte olmaya çaltnz LGBTnin hesaplarndan m paylaacaz? Nereden paylaacaz? Göç Genel Müdürlüünün hesaplarndan paylaacaz. Anlamadnz ilere karmayn. Anlamyorsanz sorun, ben buradan o sözde profesörün partisine de sesleniyorum. Biraz vicdannz varsa bu adam susturun, bu adamn yalanlarn, biraz da bu adama kar dostluunuz varsa bunu yakn bulduunuz doktorlara tedavi ettirin, bunu ciddi ve net bir ekilde söylüyorum, bu adamn tedaviye ihtiyac var, hasta. Hakikaten tedaviye ihtiyac var. Madur insanlarn üzerine hakaret, tehdit bindiren bu adamn tedaviye ihtiyac var. Eer ayn siyasi partiye mensupsanz bata genel bakanna buradan çarda bulunuyorum. Ne olursunuz bu adamn baka ileri de var, bunu sizler de biliyorsunuz, tedaviye ihtiyac var, tedavi ettirin. Bunu mazlum insanlarla uramaktan alkoyun. Bunu Türkiyeyi birbirine kartrmak isteyen, att tweetlerle sosyal medyadaki sapkn yaklamlarndan uzaklatrmaya çaln. Bunu sabahtan akama kadar göçle ilgilenen insanlar adna ve göçle ilgilenen bir insan olarak söylüyorum.

BATILI ÜLKELER KAYITLARI STED

Türkiyenin göç konusunda temel karakterinin ayn olduunu aktaran Bakan Soylu, Açk kap politikas, geldii yerde can güvenlii olmayan kimseyi zorla geri göndermeme, gelenlerin barnma ve temel ihtiyaçlarn karlama, bununla birlikte hiçbir kaytdla müsaade etmeme, kamu düzeninde herhangi bir sarsntya yol açmamaya özen gösterme. Önce gelenleri kaydettik. Tüm biyometrik verileri aldk, belli bir zaman sonra bunlar ikinci faz olarak güncelledik. Yani kayt noktasnda hiçbir boluk brakmadk. Hatta bu kaytlar bizden isteyen batl ülkeler oldu dedi.

CADI AVINA MOTVE ETMEYE çALIIYORLAR

5 ilde bulunan geçici barnma merkezlerinin saysnn u an 7 olduunu aktaran Süleyman Soylu, buralarda barnan insan saysnn 62 bin 673 olduunu söyledi. Bu yerlerin toplam kapasitesinin ise 123 bin 75 olduunu dile getiren Soylu, Bu insanlar bir mecburiyetten, bir tehditten dolay geldiler. Güney snrmzda ve bu insanlarn geldii yerlerde asayiin salanmas çalmalar devam ediyor. Cumhurbakanmzn liderliinde dünya bu konuda istediimiz noktaya olmasa bile belli bir noktaya geldi. Ne kadar insan geri döner, ne kadar kalr. Oras hakknda bir tahmin yürütmek gerçekçi deil. Birileri meseleye srarla içerideki Suriyeli says üzerinden bakyor. Mutlaka tüm Suriyeli muhacirlerin geri dönmesi art üzerinden bir alg oluturmaya balyor. Yani bugün 3,6 milyon Suriyeli var, bunun 1 milyonu geri dönse, yeterli görmüyor. 2 milyon döner diye tahmin yapsanz, geride 1,5 milyon kalyor diyor. Bar Pnar, Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekat alanlarn metrekare olarak hesaplayp, güya analiz kisvesi altnda, nereye ne kadar dönü olabilir, bunu topluma ilemeye çalyor. Her gün seri tweetlerle, sfr bilgiyle, salksz veya tamamen uydurma veriyle, sadece laf cambazlyla göç konusunda ahkam kesen, güya göç konusunda toplumun sesi olmaya yeltenen insanlar var. Politika yapan insanlar var. Kimseye tahammülleri yok. Bunu bir iç siyaset malzemesi olarak bu ekilde dizayn ediyorlar. Akl almaz felaket senaryolar ortaya koyuyorlar. Yerletirmeye çaltklar fikir hepsi gidecek mi, gitmeyecek mi, toplumu buna artlamaya, bir cad avna motive etmeye çalyorlar diye konutu.

15-21 YA ARASI MUHACR GENçLERE ÖZEL ÖNEM

Bakan Soylu, göç danma merkezleri saysnn 9 olduunu belirterek, 6 merkez daha kurulmasnn planlandn söyledi. Dünyada göçmenler arasnda ilkokullardaki okullama orannn yüzde 61 olduuna deinen Soylu, Ülkemizde halen eitim çandaki Suriyeli muhacirlerin ilkokullardaki okullama oran yüzde 96,3tür. Biz bunu baardk ama dünya rekoru olsun diye baarmadk. Bunun gelecee ait bir sonucu ve çkts var. Dolaysyla bugün attmz her adm, 10 yl sonra karmzda nasl bir sosyal profil olacan düünerek atmalyz. Keza bugün özellikle 15-21 ya aras muhacir gençlere özel önem vermek gerekiyor, çünkü yaplan aratrmalar, bu ya aralndaki göçmenlerde radikalleme eiliminin daha fazla olduunu gösteriyor. Bir eylerden yoksunluk, iki toplum arasnda kalmann verdii eksiklik hissi, eitimin ve alkanlklarn nisbeten eski topluma göre olumasndan dolay bir çaresizlik hissi, öfkeyi ve huzursuzluu tetikliyor. Dolaysyla uyum çalmalarmzda olsun, iletiim faaliyetlerimizde olsun, bu gruba ayr bir dil ve hassasiyet göstermek faydal olacaktr. Bu alan kesinlikle bo brakmamalyz. Art niyetli yaklamlarn en çok tahrik etmek isteyecei alan, kesinlikle bu alandr dedi.

STANBULDA 190 BN KLK RAHATLAMA SÖZ KONUSU

Yakn zamanda stanbula ylma söz konusu olduunu açklayan Bakan Soylu, Bunun içinde hem kaçak göç vard, hem de ülkeye yasal yollarla gelip, baka ehirlerde kaydolup zamanla i ve baka imkanlar sebebiyle stanbula ylan insanlar söz konusuydu. Buraya tedbir aldk ve çeitli balklar altnda, birileri kamasna ramen herhangi bir problem de yaanmadan, yaklak 190 bin kiilik rahatlama söz konusu oldu. Ylsonu hedefimiz, bunu 230 bine çkarmaktr. Yasal yollarla gelmi kimseyi snr d etmedik. Herkesi kaytl olduu yerlere yönlendirdik diye konutu.

KISA DÖNEM KAMET çN SAYI 785 BN 815

Türkiyede ksa dönem ikamet izniyle bulunan insan saysnn 785 bin 815 olduunu belirten Soylu, oysa çalma izni saysnn 86 bin civarnda olduunu aktard. Türkiye genelinde çalma izni bavurusunun aylk ortalama 2 bin 500 civarnda olduunu dile getiren Soylu, unlar söyledi:

Haziran ayndan itibaren konuya eilmemizle birlikte bu say temmuz aynda 5 bin 216, sonraki aylarda da 7 bin 500 seviyelerine çkt. Demek ki saha ile iletiimi artrrsak, göçle ilgili hemen her konuyu, sosyal bir probleme yol açmadan salkl boyutlara tamak mümkün. Ancak meseleleri ertelersek, sonrasnda problem olarak karmza çkacaktr.

KAçAK GÖçMENDE KONU CDD

Afganistan ve Pakistandan ciddi bir düzensiz göç basks altnda olduklarn kaydeden Soylu, Bu rakamlar sürekli kamuoyu ile paylayorum ama konu ciddi, 2017 ylnda 175 bin olan kaçak göçmen yakalamalarmz 2018de 268 bin olmutu, bu yl hali hazrda 371 bin oldu dedi.

Ana Sayfaya Git