Bakan Soylu: Türkiye'de yeni nesil kimlik kartı 49 milyon 270 bine ulaştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ehliyet ve pasaportların devri tarihinden bugüne kadar toplam 3.4 milyon yeni nesil pasaport, 7,3 milyon sürücü belgesi verilmiş olup verilen yeni nesil kimlik kartı sayısı da 49 milyon 270 bine ulaşmıştır" dedi.

Haberler 03.12.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Soylu, Antalyann Manavgat ilçesine bal Side Mahallesindeki otelde düzenlenen l Nüfus ve Vatandalk Müdürleri Hizmet çi Eitim Seminerine katld. Bakan Soylu, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünden, ülke genelinde 1328 noktadan günde 250 bin kiinin hizmet aldn söyledi. Ehliyet ve pasaport ilemlerinin de devriyle büyük i yükü ve bunun gerektirdii yatrmlarn söz konusu olduunu belirten Soylu, yeni nüfus müdürlüü konseptinin bu yeni dönemin ihtiyaçlar gözetilerek, oluturulduunu aktard. Bakan Soylu, Özellikle personel takviyemiz ve yeni randevu verme sistemimizle randevu verme süresi 1 güne, ilem süreleri 8 dakikaya dütü. 2017 ylndan sonra yllk ilem hacmi yaklak 50 milyona yükseldi. 3ü bir yerde projesiyle pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kart için tek bavuru ve bir kez verilen parmak izi, fotoraf ve imza ile ilem gerçekletirilir hale geldi. Türkiye genelinde 801 pasaport bavuru noktas, 808 sürücü belgesi bavuru noktas hizmet veriyor ve müracaattan 1,3 günde belgelerin sahiplerine teslimi salanyor. Ehliyet ve pasaportlarn devri tarihinden bugüne kadar toplam 3 milyon 400 bin yeni nesil pasaport, 7 milyon 300 bin sürücü belgesi verilmi olup verilen yeni nesil kimlik kart says da 49 milyon 270 bine ulamtr. Yl bittiinde 50 milyonu aacamz düünüyorum diye konutu.

15 TEMMUZ SONRASI YAANANLAR

çileri Bakan Süleyman Soylu, 15 Temmuzdan sonra kamudaki temizlenme hareketinin yan sra, hem güvenlik alannda köklü bir strateji deiikliine gittiklerini hem de cumhurbakanl hükümet modeliyle sivil yönetim alanlarnda da deiim ve dönüüm balattklarn söyledi. Soylu, unun bilinmesini isterim ki bu admlar ve gelimeler 15 Temmuzun bizde oluturduu travmann sonucu falan deildir. Bilakis 15 Temmuz, 2002de balayan bu planl kalknma ve deiim dönemine, vesayet yapsnn verdii son tepkidir. 15 Temmuz sonrasnda yaanan gelimeler de o eski ve köhne anlayn tüm izlerinin temizlenmesi hareketidir dedi.

TRAFK KAZALARINDA ÖLÜM ORANI YÜZDE 28,5 AZALDI

çileri Bakanlnda kolluk birimlerinin ilgilendii hemen her güvenlik balnda olumlu ve anlaml trendlere sahip olduklarn kaydeden Soylu, bunu temin etmek için hem yapsal deiiklikler, hem de modern yönetim ilkelerinin tüm araçlarn kullandklarn aktard. Soylu, öyle devam etti:

Politika belgelerinden tutun, yüksek teknoloji üretme ve kullanmaya, birimlerin entegrasyonundan, sistemi iç mekanizmalarla izleme ve denetlemeye kadar pek çok adm attk. Ancak bunu sadece kolluk birimlerinde gerçekletirmedik. Sivil alanlarda da göç, afet yönetimi, nüfus hizmetleri gibi alanlarda da ayn ekilde modern bir yaklam ortaya koyduk ve netice aldk. Türkiyenin son 17 yldaki baarsn yerli mal HA ve duble yol yapmakla, havaalan saysnn 56 olmasyla tarif etmek, artk yeterli deil. o yerli mal HA ile terörü nasl bitirdiimizi, o duble yolu 2286 rakmdaki Kars Hanlar Geçidinden geçirmeyi, o 56 havaalanndan birinin Hakkari Yüksekovada, birinin rnakta olduunu görebilirsek, ite o zaman bu 17 yllk dönüümü doru ekilde tarif etmi oluruz. Yani nicelik açsndan deil, bu dönüüme nitelik açsndan bakmalyz. çileri Bakanl bünyesinde terörle mücadelede operasyon saymz artrrken, operasyon stratejimizi nasl deitirdiimizi de okumalyz. Her türlü kaçakçla kar mücadele ederken, yüksek teknolojili, termal kameral, güvenlik yollar olan entegre snr güvenlik sistemleri yaptmz da bilmeliyiz. Trafik kazalarnda ölüm oranlarn yüzde 28.5 azaltrken, elimizde bir strateji belgesi ve eylem plan olduunu bilmeliyiz.

KÜRESEL HAREKETLLK VATANDALIK PROBLEM YARATIYOR

Her eyin siyaset olmadna vurgu yapan Soylu, her eyin iktidar- muhalefet çekimesi olmadn söyledi. Soylu, Dünyada bir insan hareketlilii var, bunu tetikleyen bir güvenlik sorunu ve gelir eitsizlii var. Haliyle küresel insan hareketliliinin getirdii vatandalk problemleri var. Düünün ki bir Afganistanl eer kaçak gelirse emniyet birimlerimizin yasal göçmen olarak gelirse göç idaresinin, çalma izni almak isterse Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn, vatandalk bavurusu yapmak isterse sizlerin muhatabdr. Böylesine karmak bir soruna temas ediyorsunuz. Ülke olarak göçü engelleme deil yönetme politikasn benimsedik, artlar ne olursa olsun bundan sarf- nazar edecek deiliz. Ancak dünyadaki bu nüfus hareketliliini de doru okumak, kendi iç dengelerimizi de göz ard etmeden buraya doru çözümler üretmek durumundayz dedi.

DJTAL ALANDAK MEGA PROJE: MAKS

Mekansal Adres Kayt Sisteminin (MAKS) Türkiyenin dijital alandaki mega projelerinden biri olduunu belirten Soylu, konumasn öyle sürdürdü:

Bir yap ve o yapdaki nüfusa ait bilgilerin tek bir veri tabannda birletirmesi suretiyle pek çok alanda bürokrasinin azaltlmasna, doru bilgiye hzl ekilde ulalabilmesine imkan veren bir sistem. Bu sistemle hem yap ruhsat bavurular elektronik ortama aktarlabilecek, hem yerel yönetimlerin dijital dönüümüne katk verilecek, hem suç ve suçlularn takibinde önemli bir avantaj elde edilecek, hem de ulam salk, eitim gibi ulusal hizmetlerin sunumu ile ilgili mekansal analizlerin salkl ekilde yaplmas salanabilecektir. 2019 ylsonu itibaryla 44 il ve 11 milyon yapnn MAKS sistemine entegre edilmesi hedeflenmektedir. Bu projemiz de Nüfus ve Vatandalk Hizmetleri Genel Müdürlüümüz tarafndan titizlikle yürütülmektedir.

YILLIK 75 BN BELGENN BASIMI ÖNLEND

Bir dier önemli projenin de dijital ariv projesi olduunu kaydeden Soylu, Elinizde bilgi olmas yetmiyor, bilgiye ulamn da pratik, hzl ve doru sonuç veren bir yapda olmas gerekiyor. Etrafmzdaki bütün sistemler dijitalleirken, yllardr biriktirdiimiz kaytlarn defterlerde kalm olmas, aslnda kendi adna bir sorun ve bir bürokratik yük oluturuyor. te bunu gidermek için, tüm nüfus defterleri ve belgelerinin dijital ortama aktarlmas projesini balattk. Hali hazrda 251 milyon belge sisteme aktarld, sadece 2019 ylnda yaklak 60 milyon belge aktarld ve inallah proje 2020 ylnda da tamamlanm olacaktr. Depolama maliyetinden tutun, arive eriim hizmetlerinden yllk ortalama 75 bin belgenin basm masrafna kadar önemli bir tasarruf söz konusu olacaktr.

BAKANA ADL ÖKSÜZ SORUSU

Açl konumasnn ardndan gazeteciler, Bakan Soyluya, FETÖPDYnin sözde TSK imam

Adil Öksüz ile ilgili gelime olup olmadn sordu. Soylunun soruya yant ise u ekilde oldu: Antalyadaki turist says 15 milyonu at, bundan daha güzel haber var m?

Ana Sayfaya Git