Bakan Varank: COVID-19 Platformu altında 7 farklı aşı projesi yer alıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ''Ülkemizde aşı ve ilaç konusunda çok önemli yetkinlikler bulunuyor. COVID-19 Platformu altında 7 farklı aşı projesi ile hem kimyasal hem de biyoteknolojik yöntemlerin uygulanacağı 7 farklı ilaç geliştirme projesi yer alıyor'' dedi.

Haberler 03.04.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Varank, COVID-19 Türkiye Platformu koordinasyonunda gerçekletirilen A ve laç Gelitirme Sanal Konferansnda konutu. Bakan Varank, küresel bir tehditle mücadele edildiini, dünyann her yerinde insanlarn endieli ve huzursuz olduunu bildirdi. in ciddi ekonomik boyutu da bulunduunu kaydeden Bakan Varank, Virüs, dünya piyasalarn alt üst etmenin ve küresel ekonomiyi resesyona sokmann yannda, kurulu ekonomik düzene ilikin prensipleri de tamamen deitirmeye balad. Küresel ekonomik boyutu henüz hiç bir kurulu tam anlamyla ön göremiyor. Tedarik zincirleri neredeyse kopmu durumda. Bugünleri geride braktmzda yeni bir dünyaya adm atm olacaz. Tüm insanln beklentisi, bu salgnn sona ermesi ve bilimsel çözümlerin ortaya çkmas dedi.

GÜçLÜ SEçENEKLERMZ VAR

Bakan Varank, salk çalanlarnn büyük bir özveriyle salgnla mücadele ettiini, devletin hem salgnn yaylmn engellemek hem de oluan yeni sosyal durumlar yönetmek için imknlarn seferber ettiini kaydetti. Etkin tedbirler almann yannda, öncü admlar da attklarn vurgulayan Bakan Varank, Politika reflekslerimiz çok güçlü ve dinamik. Yani, karlatmz her yeni duruma kar sonuç alabileceimiz güçlü seçeneklerimiz var. Doru zamanda, doru kararlar almak adna büyük bir özen gösteriyoruz. Aamal ve esnek bir ekilde admlarmz devreye alyoruz. Tüm seçenekleri bir anda tüketmiyoruz. Salgnn geliimine bal olarak uygulayacamz politikalarn da etki alan genileyecek diye konutu.

Bakan Varank, salgnn tüm küresel etkilerini yakndan takip ettiklerini belirterek, süreç geçene kadar vatandalarn yannda olacaklarn ve skntlar hafifletmek için çalmaya devam edeceklerini söyledi.

PROJELER LKN DESTEK SÜRECMZ BALADI

A ve ilaç gelitirme projelerindeki temel aratrmalara Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumunun (TÜBTAK) liderlik ettiini kaydeden Bakan Varank, bu alanda ilk toplanty 2 ay önce yaptklarn hatrlatt. lerleyen süreçte, sonuç odakl bir yaklam izleyip, birlikte çalma ruhunu diri tutarak farkl tecrübeleri bir araya getirdiklerini belirten Bakan Varank, öyle konutu:

Ülkemizde a ve ilaç konusunda çok önemli yetkinlikler bulunuyor. 2019da balattmz TÜBTAK 1004 Yüksek Teknoloji Platformlar çars kapsamnda a ve ilaç aratrma gruplarmz zaten oluturmutuk. Covd-19 ile mücadele sürecinde bu birikimlerin bir araya toplanmas daha da önemli hale geldi. Sürecin en hzl ve etkin bir ekilde yürütülebilmesi için TÜBTAK MAM Gen Mühendislii ve Biyoteknoloji Enstitüsünün koordinasyonunda COVID-19 alt platformunu kurduk. Hocalarmzn devam eden projelerinden bu virüse kar dönütürülebilecek olanlar ve çok hzl bir ekilde netice alabileceimiz yenilikçi yaklamlar belirlendi. COVID-19 Platformu altnda 7 farkl a projesi ile hem kimyasal hem de biyoteknolojik yöntemlerin uygulanaca 7 farkl ilaç gelitirme projesi yer alyor. Bu ulvi amaç için 24 üniversite, 8 kamu Ar-Ge birimi ve 8 özel sektör kuruluundan yüzlerce aratrmac üstün bir gayretle çalyor Yetenekler ve kabiliyetler tek bir hedefe odakland. Platform bünyesinde bu virüsle etkin mücadeleyi mümkün klma potansiyeline sahip her türlü yöntem denenecek. Bu projelerle a ve ilaçlarn deney hayvanlarn da etkinlik ve toksisite analizleri tamamlanacak. Sonraki aamada tüm sonuçlar, ivedilikle klinik denemelerin yaplabilmesi amacyla Salk Bakanlna bal TÜSEBe aktarlacak. Projelere ilikin destek süreçlerimiz balad.

Ana Sayfaya Git