Bakan Varank: Haziranda sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aşı ve ilaç geliştirme alanındaki çalışmalara virüs ülke sınırlarına girmeden önce başladıklarını belirterek, "İlaç alanında; hem kimyasala hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farklı projemiz devam ediyor. Haziran ayında, bu projelerden birinde yerli kaynaklarla sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak" dedi.

Haberler 13.05.2020 - 23:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Varank, Covid-19 Türkiye Platformunun düzenledii, Türkiyenin Tan Gücü Sanal Konferansna katld. Bakan Varank, Türkiyenin güçlü bir sanayi altyapsna ve gelimi bir Ar-Ge ekosistemine sahip olduunu vurgulad. Tüm dünyay ayn anda etkileyen, gelimi ya da yoksul ülke ayrm yapmayan bir felaketi yaadklarn bildiren Bakan Varank, Türkiyenin bu ortamda baarl bir snav verdiini kaydetti. Bakan Varank, Tam da bu noktada; salgn döneminde kimsenin baaramadn baardk. Hepimizin gurur duyduu youn bakm solunum cihazn, sadece 14 günde, seri üretim bandndan indirdik. Böylece ülkemizdeki entübe hastalara umut olmann yannda, tüm insanln hizmetine yenilikçi bir ürünü sunduk dedi.

HAZRANDA MÜJDEMZ OLACAK

Bakan Varank, koronavirüs ile mücadelede bilim ve teknoloji temelli bir yaklam takip ettiklerini, TÜBTAK ve enstitülerinin gece gündüz demeden çaltn kaydetti. A ve ilaç gelitirme alanndaki çalmalara virüs ülke snrlarna girmeden önce baladklarn hatrlatan Bakan Varank, Ülkemizin en yetkin akademisyenleriyle bir araya geldik, yol haritamz birlikte çizdik. Bugün geldiimiz noktada 17 projemiz baaryla devam ediyor. Bunlarn içinde 8 a projemiz var; yl sonunda klinik öncesi süreçlerin tamamlanmasn öngörüyoruz. Bununla birlikte; baz a projelerinde daha erken sonuçlar da elde edebiliriz. Projelerden birinde hayvan deneyleri aamasnday dier iki projede de yakn zamanda bu deneyleri balatacaz. laç alannda hem kimyasala hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farkl projemiz devam ediyor. Haziran aynda, bu projelerden birinde yerli kaynaklarla sentez ilaç alannda önemli bir müjdemiz olacak. Tüm bu çabalarda, gençlerin enerjisinden de faydalanyoruz dedi.

1 HAFTALIK SÜREçTE 446 BAVURU ALDIK

Özel sektörün Ar-Ge ve yenilik alannda cesaretle hareket etmesinde bakanln desteklerinin büyük rolü bulunduunu belirten Bakan Varank, tbbi tan kitleri, biyoteknolojik ilaçlar, youn bakm cihazlar, tehis ve tanya odaklanan biliim uygulamalar gibi pek çok inovatif ürünün ilk admlarnn TÜBTAK destekleriyle atldn anmsatt. Bakan Varank, Klinik öncesi aratrmalar için son 5 ylda yaklak 3 bin projeye 2,3 milyar liralk kaynak aktardk. Yine ayn dönemde tan kitleri dhil tbbi cihazlar alannda 402 milyon liralk 516 projeyi destekledik. Buradan hareketle; TÜBTAKn mevcut desteklerine ek olarak Covid-19 özelinde hzl bir çarya çktk ve KOBlerden ürün odakl projelerini talep ettik. 1 haftalk süreçte 446 bavuru aldk. Karlatmz bu ilgi, KOBlerimizin gücünü bize tekrar gösterdi. Deerlendirme sürecinin ardndan youn bakm cihazlar, tan kitleri, erken tehis ve takip aamalar için ileri çözümler ve akll salk gibi alanlarda 35 projeyi destekleme karar aldk. Tan alannda, bu çar kapsamnda 10 projeyi destekliyoruz ifadelerini kulland.

DÜNYAYA ÖRNEK OLABLECEK BR KT GELTRLYOR

Selim Hanay Hocann sunumu da oldukça dikkat çekici olacak diyen Bakan Varank, Hocamz, COVID-19un erken aamada tespit edilmesine yönelik PCR yöntemine alternatif yenilikçi bir kit gelitiriyor. Bu kit ile Covid-19un kuluçka döneminde, hastalk belirtileri ortaya çkmadan önce 30 dakikada sonuç alnmas hedefleniyor. Hocamzn çalmas biyokimyasal reaksiyonlar yerine, virüsün arlklarnn tartlmasna dayal nanomekanik bir sistem içeriyor. Henüz dünyada benzeri olmayan bu yenilikçi yaklam ilk kez burada dinleyeceiz. Prototipin haziran aynda tamamlanmas planlanyor. Dolaysyla bu projede dünyaya örnek olabilecek bir kit gelitiriliyor. Ayrca aramzda imdiye kadar tan alannda desteklediimiz firmalar da var. Özetle evet tanda güçlüyüz, imdi öncü olma vaktidir diyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git