Bakan Varank: Sprey aşının yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin burundan sprey olarak uygulanan ilk 'intranazal' yerli aşıyı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Varank, "Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edeceği öngörülüyor. Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz" dedi.

Haberler 31.03.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Varank, Ankara vedik Organize Sanayi Bölgesinde Grafen Seri Üretim Tesisisinin açl törenine katld. Bakan Varank, ileri teknoloji malzeme üretiminde önemli bir yatrm ülkeye kazandrmann gururunu yaadklarn söyledi. Varank, ezber bozan teknolojilerin beslendii ana kaynaklardan birinin malzeme bilimindeki ilerlemeler olduunu belirterek, 2004 ylnda malzeme biliminin dünyaya tantt grafen; fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri ile büyük yank uyandrd. 2010 ylnda kaiflerine Nobel Fizik ödülünü kazandran bu ürün, insanlk tarihinin en büyük malzeme bulularndan biri olarak kabul ediliyor. Zira Grafen, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakrdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme. Sergiledii mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farkl sanayi alannda kullanlabiliyor. Tek atom kalnlnda, iki boyutlu bir nano malzeme olarak nano teknolojinin en kritik bileenlerinden biri olarak gösteriliyor. Grafen sayesinde; daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hzl arj edilebilen bataryalar, daha hzl ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara balanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek; vücut elektriini okuyup deitirerek gerçek zamanl tedavi salayan bioelektronik tbbi teknolojiler gelitirilebilecek; korozyon, snma ve iletim sorunlarna da çözümler getirilebilecek dedi.

VRÜS LE DAHA ETKN MÜCADELE EDECEK

Bakan Varank, Nanografi firmasnn, nano teknoloji alannda baarl çalmalar yaparken pandemi döneminde a alannda da çalmaya baladn hatrlatt. Varank, Nanografi çats altnda faaliyet gösteren bilim insanlar, klasik alardan farkl olarak burundan sprey olarak uygulanacak yenilikçi bir a türü gelitiriyorlar. ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitelerinin altyap, bilimsel beceri ve akademik tecrübelerinin katklaryla Türkiyenin ilk intranazal yerli a gelitirme çalmalar devam ediyor. Bu a mRNA ve inaktif a teknolojisinden farkl olarak protein temelli olarak tasarland. Burundan uygulanan a, virüsün insanlar enfekte ettii yolu takip ettii için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edecei öngörülüyor. Bu a türü, mutasyon durumunda çok hzl bir ekilde yeniden modelleme ve salgnn olas ilerleyen seyirlerinde elimizi güçlendirme potansiyeline sahip diye konutu.

NSAN AYINDA NSAN DENEYLERNE BALAYACAIZ

Varank, preklinik aamalar baaryla tamamlanan ilk intranazal yerli a aday için çok ksa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine balanacan vurgulayarak, Nisan aynda insan deneylerimize balayacaz. Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun onay bekleniyor. Tüm klinik aamalarn tamamlanmas durumunda bu yeni a türünün yl içinde kullanma sunulmasn hedefliyoruz. Bu tür yenilikçi ve çözüm odakl çalmalar yürüterek ülkemize hatta tüm insanla katk salama gayretinde olan Türk bilim insanlarmz buradan tekrar tebrik ediyorum diye konutu.

TEKNOLOJ GELTRME BÖLGELER KURDUK

Bakan Varank, Türkiyenin artk çr açc teknolojilerde öncü ülkeler arasna girdiini, savunma sanayinden mobilite araçlara, salk teknolojilerinden nanoteknolojiye büyük bir atlm içerisinde olduunu bildirdi. Bunlarn tesadüf olmadna dikkat çeken Varank, öyle konutu:

Yllar önce atlm tohumlar, özverili çalmalar, hedefe odaklanm sanayi ve teknoloji politikalar meyvelerini veriyor. 19 yllk iktidarmzda en önem verdiimiz konularn banda nitelikli insan kaynamzn artrlmas, aratrma gelitirme faaliyetleri ve inovasyon geliyor. Birileri 60 yl öncesinin zihniyeti ile çad kalm anlaylarla halen devletin fabrika iletmesini bekleye dursun, biz kaynaklarmz bilim insanlarmzn ve özel sektörün önünü açmak için seferber ettik. Planl sanayi altyaplarna yatrm yaparak yatrmclarmz için çevre dostu organize sanayi bölgeleri, teknoloji gelitirme bölgeleri kurduk. letmelerimizin aratrma ve gelitirme faaliyetlerine kapsaml tevikler verdik, ar-ge merkezi ve tasarm merkezi kurmalarn özendirdik. Aratrmaclarmzn projelerini destekledik, ürüne dönütürmelerine öncülük ettik. Hayal kuran ve kurduu hayali gerçekletirebilecek potansiyele sahip genç giriimcilerimizi, startuplarmz destekledik.

6 MLYON LRAYA KADAR KATKI SALIYORUZ

Bakan Varank, malzeme bilimi ve nanoteknoloji alanndaki giriimcileri de bakanlk olarak gelitirdikleri mekanizmalarla güçlendirdiklerini belirterek, unlar söyledi:

Teknoyatrm Destek Programmz kapsamnda stratejik ürünlerin ticariletirilmesi için KOBlerin yatrm projelerine 6 milyon liraya kadar katk salyoruz. Dier taraftan, yeni balattmz Ar-Ge, Ür-Ge ve novasyon Destek Program ile KOBler tarafndan yeni veya iyiletirilmi ürünlerin gelitirilmesini ve üretilmesini destekliyoruz. Bu program kapsamnda orta büyüklükteki iletmelere 6 milyon, küçük ölçekli iletmelere de 1,5 milyon liraya kadar destek vereceiz. Yine TÜBTAK araclyla, Sanayi Ar-Ge ve KOB Ar-Ge Destekleme Programlar kapsamnda ileri malzeme ve nanoteknoloji ile ilgili projelere 2 milyon liraya kadar destek salyoruz. TÜBTAKn bu program kapsamnda 2002den bugüne sadece bu alanda 645 projeye 440 milyon lira kaynak aktardk. Yine TÜBTAKn yürüttüü Avrupa Birlii Ufuk 2020 program kapsamnda Grafen ve ileri teknoloji malzemeleri alannda 22 projeye AB ile birlikte yaklak 7 milyon avro destek saladk.

Ana Sayfaya Git