Bakan Varank: Yerli aşıda Faz-2 sonuçları ay sonu bakanlığa iletilir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Erciyes Üniversitesi'nde yürütülen inaktif aşı adayı çalışmalarını inceledi. Bakan Varank, "Faz-2 sonuçları bu ay sonu itibarıyla Sağlık Bakanlığı'na iletilmiş olacak. Burada başarılı sonuçlar elde edilmesiyle birlikte Faz-3 çalışması ve daha sonra seri üretimiyle hem Türkiye'ye hem de dünyaya şifa olabilecek inaktif aşı adayını elde etmiş olacağız" dedi.

Haberler 23.04.2021 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlar Mustafa Varank ile Hulusi Akar, Erciyes Üniversitesinde yürütülen inaktif a aday çalmalarn yerinde inceledi. Bakanlara ziyaretlerinde Vali ehmus Günaydn, Milli Savunma Bakan Yardmcs Muhsin Dere, TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Hasan Mandal, Büyükehir Belediye Bakan Dr. Memduh Büyükklç, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa çal ve AK Parti l Bakan aban çopurolu elik etti. Varank ve Akar, ilk olarak koronavirüse kar gelitirilen a aday çalmalarnn yürütüldüü Erciyes Üniversitesinde bulunan yi Klinik Uygulama ve Aratrma Merkezini (KUM) ziyaret etti. KUM Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer, çalmalar hakknda bakanlara bilgi verdi. Bakanlar, A Aratrma ve Gelitirme Uygulama ve Aratrma Merkezini de ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Mustafa çal ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yerli a aday hakknda bakanlara bilgi verdi. Varank ve Akar ayrca Erciyes Üniversitesi yerlekesinde inaat devam eden yeni a gelitirme merkezini inceledi.

SALIK BAKANLIINA LETLM OLACAK

Bakan Varank, a adaynn Faz-2 çalmalar ikinci doz alamalarnn yapldn belirterek, Faz-2 sonuçlar bu ay sonu itibaryla Salk Bakanlna iletilmi olacak. Erciyes Üniversitesi ve Aykut hocamzn büyük bir gayretle gelitirdii inaktif, Türkiyenin yerli ve milli asnn etkinliini bir parça görmü olacaz. Burada baarl sonuçlar elde edilmesiyle birlikte de Faz-3 çalmas ve daha sonra da seri üretimiyle hem Türkiyeye hem de dünyaya ifa olabilecek bir inaktif a adayn elde etmi olacaz dedi.

FAZ-3 çN GÖNÜLLÜ STENECEK

Bakan Varank, salgnla mücadele etmenin en önemli yolunun a olduunu vurgulayarak, vatandan vakti geldiinde, eriim saladklarnda alarn olmas gerektiini kaydetti. Gönüllülerin, Türkiyenin yerli ve milli asnn gelitirilmesine destek olmak istemeleri durumunda Erciyes Üniversitesine bavurabileceklerini anlatan Varank, Burada gönüllü a faaliyetlerine katlabilirler. Faz-2 çalmas tamamland ama Faz-3 için gönüllüler istenecek. Hem Türkiyedeki bilim insanlarmzn hem altyapmzn bu hastalkta mücadelede yeterince güçlü olduunu biliyoruz. Bu alana dönük de hem hükümetimiz hem hocalarmzla birlikte büyük bir gayret içerisinde çalmaya devam edeceiz diye konutu.

AKAR: MÜCADELEY, AIYLA BAARILI GÖTÜREBLRZ

Bakan Akar ise Covid-19a kar mücadelede ann öneminin altn çizerek, Tüm vatandalarmzn bu konuda bilinçli olmas lazm. Mücadeleyi, ayla baarl bir ekilde götürebiliriz. A çalmasnn dier bir özellii de sadece savunma sanayisinde milli ve yerlilik deil ayn zamanda tüm alanlarda ve tabii ki tpta da millilik ve yerlilik üzerinde durmamz lazm. Bu konuda bizim için gurur verici bir noktaya gelindiini görüyoruz dedi.

Burada yaplan çalmalarn genç aratrmaclara da ilham vereceini kaydeden Bakan Akar, Burada çalan çok genç arkadamz var. Arkadalarmzn gece gündüz burada çaltklarn örendik. Ayrca dost ve karde ülkelerden de çalmalara katlan doktorlarmzn olduunu görmek memnuniyet verici. nanyorum ki millilik ve yerlilik konusu bütün alanlarda kendini gösterecek ve ülkemizin gelimesine çok büyük katklar salayacaktr diye konutu.

TEKNOPARKTA NCELEME

Bakanlar Varank ve Akar, daha sonra Erciyes Teknoparkta yaplan bilimsel çalmalar hakknda yetkililerden bilgi ald. Teknoparkta 255 Ar-Ge firmas bulunduu ve yüzde 98 doluluk oranyla faaliyetlerin sürdüü örenildi. Teknoparkn 2007-2020 yllarnda 40 milyon dolarlk Ar-Ge ihracat yapt kaydedildi. Bakanlara Teknoparkta bulunan Mekanik Kuluçka Merkezinin Sanayi ve Teknoloji Bakanl desteiyle ina edildii bilgisi verildi. 8 hangardan oluan kuluçka merkezinin birinci etabnn Ekim 2020de hizmete girdii, 2 ayda yüzde 100 doluluk oranna ulat kaydedildi. Mekanik Kuluçka Merkezinin 16 hangardan oluacak ikinci etabnn inaatnn temmuzda tamamlanmas ve hizmete sunulmas planlanyor.

YERL BYOREAKTÖR

ki bakan, daha sonra Teknoparkta bulunan Valentis Biyoteknoloji firmasnn biyoreaktör üretim tesisinde incelemelerde bulundu. A, ilaç ve gda üretiminde kullanlan biyoreaktörler, ithal ediliyor. Bakanlara, firma tarafndan gelitirilen ve 2 litre hacme sahip biyoreaktör tantld. Geçen yl imal edilerek test çalmalarna balanlan biyoreaktörün, istenilen biyolojik malzemeleri baaryla ürettii bilgisi verildi. Projenin ikinci aamasnda 300 litre kapasiteli gerçek ölçekli biyoreaktör tasarm gerçekletirilerek üretimi tamamland ve biyoreaktörün halen test ve iyiletirme çalmalarna devam edildii anlatld.

Bakanlar, daha sonra Kayseri Büyükehir Belediye Bakan Büyükklç da ziyaret etti.

Ana Sayfaya Git