Baluken davasında polemik!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla açılan davada HDP'li İdris Baluken, AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği kararın incelenmesi talebinde bulunmasına savcılık, sanığın mahkemeye tavsiyede bulunma hakkının olmadığını ileri sürdü. Savcı, talebe karşı mahkemeye ihbarda bulundu.

Haberler 05.02.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr eski milletvekilleri dris Baluken ve çalar Demirel ile milletvekili mam Taçerin hakknda farkl tarihlerde yaptklar konumalarda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana alenen aalanma ve hakaret ettikleri iddiasyla açlan davann 12nci durumas, Diyarbakr 12nci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Balukenin Ankara Sincan Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemleri (SEGBS) üzerinden katld durumada, avukatlar ile davada müteki olan Erdoann avukat Sami Kabaday hazr bulundu.

AHM KARARI NCELENSN

Anayasann 83üncü maddesine iaret eden Baluken, yaplan yarglamann Anayasaya aykr olduunu öne sürerek, davann bir an önce dümesi gerektiini iddia etti. Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) HDP eski E Genel Bakan Selahattin Demirta hakkndaki kararn gündeme getiren Baluken, mahkemenin AHMin vermi olduu karar incelemesini talep etti. Balukenin avukatlar da, yarglamann durdurulmas yönünde ilginç bir talepte bulundu.

SAVCI HBARDA BULUNDU

Balukenin AHMin kararlarna aratrlp incelenmesi talebine ilikin iddia makam, sann hakim ve savclara tavsiye niteliindeki sözlerinin kabul edilmemesi gerektiini belirterek, Meclis çalmalar srasndaki sözlerden kaynakl bir dokunulmazlk hakk vardr. Meclis çalmas dnda iddianamede belirtilen televizyon kanalnda veya farkl kanallarda meclis faaliyeti yoktur, bu haliyle Türkiye Cumhuriyeti hakim ve savclar gayet bilgilidir diyerek Baluken sözleriyle ilgili TCKnin 216 maddesini gerekçe göstererek ihbarda bulundu.

ADL YARGILANMA YAPILMIYOR

Savcnn beyanlarna kar savunma yapan Baluken ve Demirelin avukatlar Anayasann 90nc maddesine atfta bulunarak, yerel mahkemelerinin AHM kararlarna uyma zorunluluunun olduun iddia etti. Yarglamann uzun sürdürülmesi gibi bir niyetlerinin olmadna iaret eden çelebi, Sadece mahkemenin, anayasaya taraf olan sözlemelerine ve CMKya uygun olarak yaplmasn talep ediyoruz dedi. Cuhurbakan Erdoann avukat da sann üzerine atl suçun olutuunu belirterek, esas hakkndaki mütalaasn hazrlamak için dosyann savcya tevdi edilmesini istedi.

ANAYASA HLAL EDLYOR

Savcnn beyanlarna kar söz verilen Baluken ise mecliste ve dnda yaptklar tüm faaliyetlerinin Anayasann 83üncü maddesi kapsamnda ve korumas altnda olduunu iddia etti. Baluken, yaplan yarglamann Anayasay açk bir ekilde ihlal ettiine dikkat çekti.

TALEPLER DEERLENDRLECEK

Mahkeme, iddia makam, sank ve müteki müdafilerinin taleplerinin celse arasnda deerlendirilmesine karar vererek, bir sonraki durumay 11 Hazirana erteledi.

Ana Sayfaya Git