Barzani trafiği

Pazar günü İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Barzani, dün de Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Barzani, Çankaya'ya gitmeden önce de Ahmet Türk ve Sırrı Sakık'la kaldığı otelde görüştü. Barzani'nin HDP'li isimlerle görüşmesinde çözüm sürecinin ele alındığı belirtiliyor.

Haberler 28.02.2017 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çankaya Kökündeki Yldrm- Barzani görümesi yaklak bir buçuk saat sürdü. Basna kapal gerçekleen görümenin ardndan iki isim çalma yemeinde de bir araya geldi. Görümede, IKBY ile ilikilerimiz bata güvenlik ve ekonomi olmak üzere tüm veçheleriyle ele alnd, Irak ve bölgedeki gelimeler ile terörle mücadele konularnn gündeme geldii belirtildi. Babakan Binali Yldrmn görümede, terörle mücadele konusundaki kararll vurgulad ve ayrca görümede terör gruplaryla ortak mücadele konusunda atlacak ilave admlarn üzerinde durulduu örenildi.

HABER MERKEZ

stanbulda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoanla önceki gün görüen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesud Barzani, dün de Babakan Binali Yldrm ile bir araya geldi. Barzani, çankayaya gitmeden önce de Ahmet Türk ve Srr Sakkla kald otelde görütü. Barzaninin HDPli isimlerle görümesinde çözüm sürecinin ele alnd belirtiliyor.

BABAKAN YILDIRIMLA GÖRÜTÜ

Babakan Binali Yldrm, çankaya Kökünde saat 12.35te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani ile görümesi balad. Basna kapal gerçekleen görüme 1,5 saat sürdü. Yldrm ve Barzani, ba baa görümenin ardndan çalma yemeinde de bir araya geldi.

BARZAN OFSNDEN AçIKLAMALA

Görümeye dair Barzaninin ofisinden yaplan açklamada, toplantda, Yldrm ve Barzaninin Türkiye ve IKBY arasndaki ekonomik ilikiler ile misafir heyetin Türkiye ziyaretini masaya yatrdklar belirtildi. Toplantda ayrca, bölgedeki siyasi gelimelere ilikin, Yldrm ve Barzaninin görü alveriinde bulunduklar kaydedildi.

Açklamada, Babakan Yldrmn, IKBY Bakan Barzaninin erefine Babakanlk konutunda öle yemei verdii aktarld. Yldrm ve Barzaninin görümesinde, IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ve IKBY Bakanlk Divan Bakan Fuad Hüseyinin de hazr bulunduu belirtildi.

Barzaninin, Ankaradaki temaslarnn ardndan Ankara Esenboa Havalimanndan özel uçayla IKBYnin Erbil kentine hareket ettii ifade edildi.

BABAKANLIK KAYNAKLARI SE

Öte yandan, Anadolu Ajans, Babakanlk kaynaklarna dayanarak servis ettii haberde, Yldrm-Barzani görümesinde, IKBY ile ilikiler, bata güvenlik ve ekonomi olmak üzere tüm yönleriyle ele alndn bildirdi. Görümede, Irak ve bölgedeki gelimeler ile terörle mücadele konular da gündeme geldi. Babakan Yldrm görümede, Türkiyenin terörle mücadele konusundaki kararlln vurgulad. Görümede ayrca, terör gruplaryla ortak mücadele konusunda atlacak ilave admlar üzerinde duruldu.

BARZAN TÜRK VE SAKIKLA GÖRÜTE

Barzani Türkiye ziyaretinin ikinci gününe HDPli isimlerle görüerek balad. Eski Mardin Belediye Bakan Ahmet Türk ve Ar Belediye Bakan Srr Sakkla Ankarada kald otelde bir araya gelen Barzaninin gündeminde çözüm süreci ve tutuklu HDPliler vard.

Yaklak 40 dakika süren görümenin ardndan Ahmet Türk çkta gazetecilerin sorularn yantlad. Türk, Barzaninin HDP lideri Demirtan serbest braklmas gerektiini düündüünü, bunu dün Erdoanla yapt görümede de gündeme getirdii bilgisini verdi ve unlar söyledi:

Demirta ve arkadalarmzn serbest braklmas, yeniden diyaloun yolunu açabilir. Barzani, Kürtler için önemli bir aktör. çözüm süreci için elinden geleni yapacana inanyorum. Bugün yürütülen bu siyaset Türk ve Kürt halknn gelecei için iyi deil. Bizim isteimiz siyasette diyalog ve barn devam etmesidir.

Barzani, geçen hafta Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung ve Fransz Le Monde gazetelerine ayr ayr verdii röportajlarda da bu konuyu dile getirmi Demirta ve arkadalar serbest braklmal. Bu, sekteye urayan bar sürecinin yeniden balamasna hizmet edecektir... Türkiye bar görümelerinin yeniden balamasn isterse üzerimize düeni yaparz... Türkiye, ran ve Suriyedeki Kürt davasn destekliyoruz ancak siyasi partiler taleplerini barçl yollarla dile getirmelidir ifadelerini kullanmt.

Ahmet Türk, Kasm aynda teröre destek verdii gerekçesiyle Belediye Bakanl görevinden uzaklatrlm, arddan 21 Kasmda gözaltna alnmt. 3 ubatta tutuksuz yarglanmak üzere serbest brakld. Serbest braklmasnn ardndan IKBY Babakan Neçirvan Barzani, Türkü telefonla arayarak geçmi olsun demiti.

Suriyede KDP-PYD çekimesi

Suriyede Barzaniye bal Suriye Pemergesi ile, PKKnn Suriye kolu PYD/YPG arasnda da çatmaya varan bir gerilim yaanyor. Suriyenin kuzeyinde geni bir bölgeyi kontrol altnda tutan YPG, Pemerge güçlerinden bazlarn alkoymu, yer yer yaanan çatmalarn ardndan da Pemerge güçleri bölgeden çekilmiti.

Ankara ve Washington, Pemergenin de bölgede aktif olmasn istiyor. 19 ubatta Münihte Babakan Yldrmla bir araya gelen Barzani, hemen öncesinde Suriye muhaliflerinin lideri El Ubdeyle görümütü. ki görümenin ardndan Barzani, konuyla ilgili soru üzerine Suriyeli Kürtlerin pemerge güçlerinin orada olmaya hakk var ve oraya geri dönmelerine destek vereceiz demiti.

Ana Sayfaya Git