Barzani'den geri adım sinyali!

KBY Başbakanı Neçirvan Barzani, "Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz. " dedi.

Haberler 29.09.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) tepkilere ramen bamszlk referandumunu gerçekletirmesi sonrasnda bölgede bir belirsizlik ve tedirginlik süreci balarken, Türkiye gazetesine açklamalarda bulunan IKBY Babakan Neçirvan Barzani Referandum kesinlikle Türkiyenin mill güvenlii tehdit edecek bir hareket deildir. Snr kaplarnn kapatlmas ne Türkiyenin ne de bizim faydamza dedi.

Neçirvan Barzaninin açklamalar özetle öyle:

HALKIN RADES

Referandum Irakta yaayan Kürt halk ile gerçekletirilmitir. Bu meselede bir anlamazlk olduunu görüyoruz. Referandumdan hemen sonra Kürdistann bamszln ilan edecekmiiz gibi bir alg var, biz böyle bir ey olmadn söyledik. Keza, referandumdan sonra Kürdistan snrlarn belirleyeceimiz gibi bir alg var, bunun da böyle olmadn söylemek istiyoruz. Referandum halkmzn geleceini, isteini ve iradesini ortaya koymak için gerçekleti.

TÜRKYEYE TEHDT DEL

Referandum kesinlikle Türkiyenin mill güvenlii tehdit etmiyor. Bu düünce yanl. Türkiye ile uzun bir geçmie sahibiz. Türkiye her zaman Irak Kürt halkna yardmc oldu. Türkiye ile ilikilerimizin daha iyi olmasn istiyoruz. Kürdistanda yaplan bu referandumun abartlmamas gerektiini düünüyoruz.

SINIRLAR AçIK OLMALI

Snr kaplarnn kapatlmas ne Türkiyenin ne de bizim faydamza. Türkiyenin Kürt bölgesine mal ihrac 2016 ylndan bu yana 10 milyar dolara ulam durumda. Hem Türkiyede hem de burada binlerce i imkn salanm durumda. Hedefimiz ihracat rakamlarnn 2017 ylnda 14 milyar dolara ulamasyd. Dolaysyla bu snr kaplarnn açk olmas her iki tarafn da yararna. Bizim açmzdan snrlarn kapatlmas karar için hiçbir gerekçe görmüyoruz.

VANA TÜRKYENN ELNDE AMA...

Türkiye, buradaki enerjinin Avrupaya aktarlmasnda her zaman güvenli bir yer olmutur. Bu ekilde devam etmesini istiyoruz. Petrol vanas Türkiyenin elinde ama Türkiye ile imzalanan bir anlamamz var. Rosneft ile yaptmz anlama ile hem Türkiye hem de Avrupa için doalgaz boru hatt çekme çalmas içindeyiz. Anlama bu hattn Türkiye üzerinden geçmesi ile ilgili. Buradan alp Avrupaya geçecek. Türkiye de doalgaza ihtiyaç duymakta ve verilen doalgazn fazlasn Avrupaya aktaracak. Birinci aamada 1 milyar dolarlk bir yatrm koymular. Rosneft ile yaptmz görümeler devam ediyor. Bunun gerçeklemesiyle ilgili bir Türk firmas ve yabanc firmalarla bunun daha fazla yatrm konulacak yönünde görümelerimiz sürüyor.

SRALLE LKMZ YOK

Kürdistan bayra dnda herhangi bir bayran aslmasnn hükmetin politikas olmadn söyleyen Barzani Bizim resm olarak srail ile hiçbir ilikimiz yok. Ancak bununla birlikte dünyann hiçbir milletine kar bir dümanlmz da yoktur. srail bayrann aslmas Kürdistann çkar yönünde olduunu görmüyoruz dedi.

KERKÜK, SADECE KÜRTLERN DEL

Referandum yaplan en hassas bölgelerden Kürkekle ilgili de deerlendirmelerde bulunan Neçirvan Barzani Kerkük birlikte yaama kentidir. Kerkük sadece Kürtlerin ehri deildir; Araplarn, Türkmenlerin, Hristiyanlarn ve dier oluumlarn kentidir. Hiçbir zaman Kerkükü Kürdistana balamak için dayatmayacaz. Kerkük içinde yaamaya halk kendisi karar verecek. Bamsz bir bölge mi isteyecekler, Kürdistan içinde mi kalmak isteyecekler? Oradaki toplumlar kendi kararn verecek. Kerkük içinde yaayan bütün oluumlar kendi hür iradesi ile hangi modeli ortaya koyarlarsa biz ona saygl olacaz ifadesini kulland.

TATBKAT GENLETLMEMEL

Türkiye-Irak ile Kürdistan snrnda tatbikat Kürdistan snra doru yol alacana inanmyorum. Türkiye tatbikat kendi topraklar üzerinde yapmas kendisini balayacak bir durum. Ama bu tarafa geçmeyi düünürse kesinlikle buna kar bir tavrmz olacaktr. Böyle bir eyin gerçekleeceini ben beklemiyorum ve zannetmiyorum.

BU YOLA BZ BADAT TT

IKBY Babakan Neçirvan Barzani öyle devam etti: Halkmzn korkusu Badatn gerçekleri görmemesinden kaynaklanyor. Buna çok örnek verebiliriz. Birincisi Hadi abinin olumas ve yasalamas. Hlbuki Hadi abi bir grup milis ve bunlar yasallatrdlar. Her türlü isteklerini yerine getirip, silahlandrdlar. Pemerge 1.800 kayp verdi. 10 bin de yaral. Irak Parlamentosu bunu gündeme bile getirmedi. Dünya Bankas ve IMF bu konularla alakal Iraka yardmc olmaya çalyor ama bize bir kuru bile verme çabasna girmiyorlar. Dolayyla Kürtlerin neden referandum yolunu seçtiklerini Badata sormak gerekir. Bu yola bizi Badat itti. 2003 ylnda kendimize ait her eyimiz vard. Kendi isteimiz ve irademizle Badata döndük. çünkü bize Irakn federe demokratik bir Irak olacan söylediler. Birlikte yaamak için çaba gösterdik. Geçen 13 senenin ardndan kendimize soruyoruz: Biz Irakn neresindeyiz? Vadettikleri hiçbir eyi uygulamadlar.

SAVAA GDECEK BAIMSIZLIK STEMYORUZ

Badat ile diyalog yöntemleriyle çözüme gitmek istiyoruz. Savaa gidecek bir bamszlk istemiyoruz. Bu referandum ile halkmzn irade ve isteini dünyaya göstermek istedik. kinci admmz Badat ile masada meseleleri ele alp bizimle çözmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git