Başbakan Yıldırım: Avrupa, terör örgütleri arasında ayrım yapıyor

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, "Dostumuz, müttefikimiz Avrupa, terör örgütleri arasında ayrım yapıyor. PKK'ya gelince müsamahakar, DEAŞ'a gelince değil. Terör örgütlerini, birini, diğerine tercih etmek; insanlığa, dünya barışına yapılabilecek en büyük ihanettir" dedi.

Haberler 11.01.2017 - 12:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Yldrm, 9uncu Büyükelçiler Konferans dolaysyla, çankaya Kökünde büyükelçilere verilen öle yemeinde hitap etti. Avrupann terör örgütleri arasnda ayrm yaptn savunan Yldrm, Bugün DEA da PKK da Avrupada terör örgütü olarak tannyor. PKKnn bayran da reklamn da Avrupann her yerinde görüyoruz. Avrupa, dostumuz, müttefikimiz, terör örgütleri arasnda ayrm yapyor. PKKya gelince müsamahakar, DEAa gelince deil. Terör örgütlerini birini dierine tercih etmek insanla dünya barna yaplabilecek en büyük ihanettir. Dostlarmza sürekli bunu söylüyoruz. Terör örgütlerinin hepsi ayn merkezden yönetilir. Bir terör örgütünü ile bir bakasn yok edemezsiniz. Terörle mücadeledeki baarnn srr ibirliidir, bilgi paylamdr, terör örgütlerinin arasnda ayrm yapmamaktr. Yaadmz ac tecrübeler, söylediklerimizin daha iyi anlalmasna vesile olmaktadr diye konutu.

çÖZÜM OLACAKSA DÖRTLÜ ÖZGÜRLÜKTEN TAVZ VERLMEMES LAZIM

Kbrs görümeleriyle ilgili açklamalarda bulunan Yldrm, Alnan birtakm mesafeler, anlalan konular var. Türkiyeyi ilgilendiren taraf da bu iin var. Adada adil, eit bir yönetiim sistemi garanti altna alnmaldr. Sadece toplumlarn birbirine güvenleri yetmez. Geçmi dönemlerde yaanan ac tecrübelerin nda her eyin teminat altna alnmas lazm. Teminat da Türk taraf için Türkiye, Rum taraf için de Yunanistandr. O bakmdan, buradaki görümelerin adil ve kalc bir bar birlikte, iki federasyonlu bir devletin dönüümlü bakanl oluturacak ekilde tesis ederek sürdürülmesi en büyük dileimizdir. Bunun için katk saladk, salamaya da devam edeceiz. Tabii burada Avrupa Birlii geçen sefer olduu gibi iin kenarnda durmamal. 2004teki ite, Kbrs Türk tarafna kazk attlar. Bu sefer ayn eyi yapmayn dedik. Eer burada bir çözüm olacaksa; Türk taraf, Rum taraf, birliin ayn anda üyesi olacaksa bu dörtlü özgürlükten taviz verilmemesi lazm dedi.

BABAKANDAN ABYE: SZ BZMLE DALGA MI GEçYORSUNUZ?

Avrupa Birliine (AB) üyelik süreci üzerinden tepki gösteren Babakan Yldrm, Terörle mücadele yasasnn deitirilmesi asla konuamayacamz bir ey. Siz bizimle dalga m geçiyorsunuz? Avrupa ülkelerine alnganlmz udur. FETÖ darbe giriiminden sonra yüksek bir sesle knamak yerine, darbecileri fazla hrpalamayn demeleri bizim kanmza dokundu. Önce darbeyi hiç tereddüte mahal brakmadan knayacaksnz, sonra da Türkiyenin bir hukuk devleti olduuna sonuna kadar inanacaksnz. Hukuk dersine Türkiyenin ihtiyac yok diye konutu.

YEN ANAYASA AçIKLAMASI: MECLSN çNDEN HÜKÜMET çIKMA DÖNEM BTM OLACAK

Meclis Genel Kurulunda görüülen anayasa deiiklik teklifine ilikin bilgi veren Babakan Yldrm, öyle konutu: Bir anayasa deiiklik çalmamz var. Meclis Genel Kurulunda dün akam baladk. Görümeleri tamamladk, maddelere geçilmesine karar verdik. Bu çalma daha önceki anaysa deiikliinden biraz farkl. Biz hükümet sistemini deitiriyoruz. Parlamenter sistemden cumhurbakanl sistemine geçiyoruz. Artk Bakanlar Kurulu, Babakanlk kalkyor. Cumhurbakan yardmclar ve kendi kabinesi oluyor. Yürütme seçimle ibana gelecek, Meclis de yine seçimle oluacak. Meclisin içinden hükümet çkma dönemi bitmi olacak. Bu cumhuriyetin kuruluundan beri yaplan en köklü deiiklik. Bunun temelini 2007de attk. Cumhurbakan seçilemeyince halka gitmek zorunda kald bu mesele. Yürütmede erkin tek olmas lazm. Bu deiiklikle beraber yürütmeyle yasamay ayn anda seçiyoruz. Yürütme ayrca hesap veriyor, yasama da yasalar çkaryor ve yürütmeyi denetliyor. Cumhurbakan ve yasama arasnda herhangi bir anlamazlk olursa, cumhurbakan seçime götürebiliyor ülkeyi. Ama kendisi seçim karar aldnda Meclis de otomatik seçime gidiyor veya tersi. Meclis seçimleri yenilemeye karar veriyor, bu sefer cumhurbakan da ayn anda seçime gitmi oluyor. Yürüme ve yasama erki birbirini güç olarak dengelemesi. Bu da çözümü getiriyor. Eer gidiyorsan kendini de yakyorsun. Oturup uzlaacaksnz, çözüm üreteceksiniz. Dier bakanlk sistemlerine göre biraz yeni bir boyut. Ülkenin demokrasisinin gelimesine, uzlama kültürünün daha da artmasna vesile olur diye düünüyoruz

Ana Sayfaya Git