Başbakan Yıldırım: Belarus ile yedi anlaşma imzalandı

Resmi ziyaretler için Belarus’ta bulunan Başbakan Binali Yıldırım, iki ülkenin iş dünyasının önde gelen isimlerinin bulunduğu Belarus Türkiye İş Forumu’nda iki ülke arasında toplam yedi projeye imza atıldığını açıkladı.

Haberler 16.02.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Belarus-Türkiye Forumunda konuan Babakan Binali Yldrm iki ülkenin i dünyasna i birlii yaplacak alanlar belirleme çars yapt ve Hangi alanda ihtiyaç olduunu belirleyecek olan sizlersin. Bize düen görev de sizleri biraraya getirip frsatlar deerlendirmenize vesile olmaktr dedi.

Mesela iletiim alannda Turkcell firmamzn burada da bir irketi var. Faaliyetini yaygnlatrmak için ciddi çaba içerisinde ve daha fazla yatrm yapmak gayreti içinde diyen Yldrm, ilikilerin her bakmdan daha iyiye gideceini düündüünü aktard.

Ziyaretinin ilk gününde iki ülke arasnda alt tane anlama imzaladn aktaran Babakan Yldrm, Yatrmlarn korunmas, çifte verginin önlenmesi, standardizasyon, kombine tamaclk, bilimsel ve teknik i birliinin artrlmas alanlarnda anlamalara imza attk

Türkiye-Belarus Ortak Anaokulu kuruluyor

Bir anlamann da eitim ve kültür alannda gerçekletiini belirten Babakan Yldrm, unlar söyledi: Dün yetimedi bugün de bir i daha yapyoruz. Bu da bir kültür ve eitim hizmeti. Belarus hükümeti tamamlanmaya yakn bir eitim tesisini Türkiye-Belarus ortak Anaokulu eklinde iletilmesi konusunda bize lütuf güzel bir ibirlii için imkan sundu. Türkiye-Belarus ortak Anaokuluna Maarif Vakfmz öretmen gönderecek. Turkcell binann eksik kalan ksmlarn 500 bin dolar yatrmla ina edecek. Bu vesileyle Turkcelle de teekkür ediyorum. Bu ortak anaokulu ile birlikte Belarus Türkiye arasnda genç yata yavrularmz ortak kültürümüzü örenme frsat bulacaklar. likilerimiz için bu da hayli anlaml bir giriim dedi.

Babakan Yldrmn Türkiye-Belarus Forumundaki konumasndan dier baz satr balar ise öyle:

Bir milyar dolara yaklaan bir ticaretimiz var. yi denebilir. Ama potansiyel bununla snrla deil. 10 milyar dolara ulamak iten bile deil. Biz devletten devlete ticaret yapacak deiliz. Bunu siz yapacaksnz. Bizim görevimiz sizin sorunlarnz çözmek. Biz bunu yapacaz sizde sonuç alacaksnz. imdiden daha i birlikleri balam durumda.

Karla mücadele ekipmanlarnn imalat konusunda Erzurumda firmalar var. Bir eyler yapmaya çalyorlar. Belarusun ziraat makinalarnda, büyük i makinalarnda ciddi birikimi olduunu biliyoruz. Üçüncü ülke pazarlarna hitap edilecek ekilde bunlar ilerletilebilir.

Türkiye otomotivde ihracatnn en büyük kalemini oluturuyor. Bunu Belarusta deerlendirebilir. Türkiye gerçekletirebilir. Türkiyenin özellikle yüksek öretimde i birliini daha da ileri tamas mümkündür. Bunlar yapmann yolu alt yapy daha da iyi hale getirmektir. ki ülke arasnda her gün mutlaka sefer olmal. Hava trafiini artrmak lazm. Bir taneyle yetinmeyip daha fazla sefer olmal. frsatlar olusun.

Biz Belarus-Türkiye ilikilerinde kazan-kazan esasna göre ilerimizi gelitirmeyi hedefliyoruz. Tek tarafl bir kazancn gelecei olmaz. Tek tarafn mutlu olduu ticaretten hayr gelmez. Mesela vaktiyle balanan Viking projesi var. Bu proje bir türlü istediimiz noktaya gelmedi Ukraynadaki olaylardan dolay. Kuruldu mu? Kuruldu. Yava ilerliyor. Su yolu gelitirebilir. Ticaretin büyümesinin önündeki engellerde daha da geriletilebilir. Ulam, lojistik ticaret için araçtan ibarettir. 3-5 kuruu ticaret olarak görürsek ülkemize kötülük yapm oluruz

Ana Sayfaya Git