Başbakan Yıldırım: Biz herşeyi dolar olarak görmüyoruz

ANTALYA'da Afrika Birliği ülkelerinin cumhurbaşkanı ve bakanlar düzeyinde katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Biz herşeyi dolar olarak görmüyoruz" dedi.

Haberler 28.04.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

FETÖ terör örgütünün 160tan fazla ülkede faaliyet gösterdiini belirterek 15 Temmuzu hatrlatan Yldrm, Dolaysyla bu örgütün faaliyetlerine ülkelerinizde gereken tedbiri almakta gecikirseniz, ayn tehditle siz de kar karya kalabilirsiniz diye uyard.

Türkiye- Afrika Tarm Bakanlar 1nci Toplants ve Tarm Forumu, Antalyann Serik lçesi Belek turizm bölgesinde Maritim Pine Beach Resort Hotelde balad. Forumun açl Babakan Binali Yldrm, Afrika Birlii (AfB) Dönem Bakan da olan Gine Devlet Bakan Alphe Conde, Somali Devlet Bakan Mohamed Abdullahi Mohamed, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik, Antalya Valisi Münir Karalolu, Antalya Büyükehir Belediye Bakan Menderes Türel ve Antalyasporlu futbolcu Samuel Etoonun katlmyla yapld.

Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl, Ekonomi Bakanl, Dileri Bakanl ve D Ekonomik likiler Kurulu ibirliiyle düzenlenen foruma, D Ekonomik likiler Kurulu (DEK) Yönetim Kurulu Bakan Ömer Cihad Vardan, AfB Krsal Ekonomi ve Tarm Komiseri Josefa Correia Sacko ile Afrika ülkeleri ve Türkiyeden tarm sektörü üst düzey yönetici ve temsilcileri katld.

SON KONUMACI FIKRASI

Kürsüye en son çkan Babakan Binali Yldrm, bir toplantda konumalar uzun sürünce tüm salonun boaldn ve sadece bir dinleyici kaldn, kürsüdeki konumac, konumasn bitirip tek kalan dinleyiciye çok teekkür ettiini, aran dinleyicinin de Senden sonraki konumac benim diye yantlad fkrayla salondakileri güldürdü.

GERçEKLERLE YÜZLEME ZAMANI

Aslnda gerçeklerle yüzlemenin zamannn geldii ve geçtiini belirten Babakan Yldrm, unlar söyledi:

Maalesef dünya, gelimi dünya, dünya milletleri, insanlk, küresel sorunlara çözüm üretemiyor. Ülkeler arasndaki rekabetler insanlk deerlerini andryor. nsanlk deerleri maalesef birer birer yok olup gidiyor. Daha son günlerde kimyasal gazla yok edilen Suriyedeki o bebeklerin resmini öyle biz gözünüzün önüne getirin. Oras insanln öldüü, bittii yerdir. Hiçbir ey insan hayatndan daha kymetli deildir. nsann olmad yerde neyinizin olursa olsun hiçbir eyin kymeti yoktur. Dünya da, gelecek de, kardelik de, bar da, üretim de, tarm da insan içindir. Bir mehur Kzldereli sözü, deyii var. Son aaç kesildiinde, son nehir kuruduunda, son balk avladnda ite o zaman parann önemi yok. çünkü para yenmez, bir ie yaramaz. Onun için ülkeler, ktalar, milletler olarak biraraya gelmemiz, sorunlarmz daha samimi konumamz lazm. Kuvvetli ülkelerin zayf ülkelerin eksikliini gidermesi lazm. likilerin hükmetme, kontrol altna alma anlayla deil, adil, kazan kazan esasna göre gelitirilmesi lazm.

AFRKAYLA BRLKTE KALKINMA

Türkiye Cumhuriyeti olarak son 10 ylda özellikle Afrikayla ilikilerde bu esas belirlediklerini açklayan Babakan Yldrm, Afrika açlm balamnda Afrikaya önemli ölçüde ziyaretler gerçekletirdik. Afrikaya sadece Afrikann kaynaklarn kefedip, onlar almak deil, Afrikay Afrikayla birlikte kalkndrmak için projeler ürettik. Türkiye Afrikada son 10 yl içinde büyükelçilik saysn 50li rakamlara çkard, benzer ekilde Afrika ülkelerinin de 33 tane büyükelçilik açmas bu ilikilerin tek tarafl deil, karlkl olduunu gösteriyor. Ulam, eriim hereyin badr. Eer ulaamazsanz, bizde bir güzel söz vardr, gidemediin yer senin deildir. Özellikle bakanlk yaptm dönemlerde balattmz açlm, bugün Türkiyede havaclk sektörünü 6 kat büyüttü. 15 ylda, 33 milyon yllk iç-d hat seyahat eden yolcu vard, 193 milyona yükseldi. O nedenle Türkiye bugün dünyann en büyük havalimann stanbula yapyor. 150 milyon yolcu kapasiteli, bu douyla baty, kuzeyle güneyi birletiren konumdaki Türkiyeyi bir transfer merkezi haline getirecek. Bir küresel buluma birleme, barn ve kardeliin gelitirilmesine, milletlerin, insanlarn birbiriyle tanma ve kaynamasna vesile olacak dedi.

ZAMAN PARADAN DAHA DEERL

Önceki yllarda Afrikaya gitmek için Avrupa veya Körfez ülkeleri aktarmal en az bir günün yolda geçirildiini dile getiren Yldrm, bugün Türk Hava Yollarnn Afrikada 50den fazla noktaya uçula büyük kolaylk saladn anlatt. Yldrm, Zaman ekonomisi diye birey var ve zaman paradan daha deerli. O nedenle ilk adm bununla attk, ikinci admda büyükelçilik saysn artrdk ve nihayetinde Afrika ülkeleriyle kazan kazan esasna göre hem ikili ilikilerimizi hem de Afrika Birlii ile bütün ktann konularn görütük. te bu toplant da onlardan biri. 2004te Meliboda yaplan toplantda sayn cumhurbakanmzla birlikte biz de vardk ve alnan karanlar biliyoruz. Bu toplant o kararlarn hayata geçirilmesi için tertip edilen bir toplant. Bu iki günlük sürede sektörle ilgili iadamlar karlkl biraraya gelecek, tecrübe paylamnda bulunacak ve gelecee yönelik müterek ataca admlar belirleyecektir. Aynca 50ye yakn bakan var ve bütün yetkililerle biraraya gelip bu konular konuacaklar dedi.

BZ HEREY DOLAR OLARAK GÖRMÜYORUZ

statistiklere göre Afrikada çok yüksek potansiyel olduunu, ancak bu potansiyeli henüz kullanma noktasnda çok bakir olunduuna dikkati çeken Yldrm, Gerek tarm arazilerinin verimli kullanlmas, doal kaynaklarn hayata geçirilmesi, bütün bunlarn hepsi birlikte çalrsak baaracamz ilerdir. Bugün Türkiye Suriye, Irakta bölgede yaanan istikrarszla, otorite, yönetim boluuna ramen her türlü terör faaliyetiyle kararl mücadelesini sürdürürken, dier taraftan evini, yurdunu terkedip, cann kurtarmak isteyen milyonlara evini, kucan açm, ekmeini paylamtr. Bu bizim deerlerimizde olan bireydir. Biz hereyi dolar olarak görmüyoruz. Biz insanln her türlü menfaatin üzerinde olduuna inanan bir toplumuz. Dolaysyla Afrika ülkeleriyle ilikilerimizi, bu düzeyde, tek taraf menfaat deil, karlkl kardelik, güven, kazan kazan esasna göre ina ediyor ve bu yolda ilerliyoruz. Bundan da eminim ki hem Afrika içinden çkmaya çalt sorunlardan kurtulmu olacak, Türkiye de bir yandan bölgedeki güven ve istikrar salamak için daha fazla katk salayacak. Dier yandan da bölgesel ve küresel refaha önemli ölçüde katk salayacaktr diye konutu.

AFRKA ÜLKELERNE FETÖ UYARISI

Afrika ülkelerine, devlet bakanlar ve cumhurbakanlarna özellikle teekkür eden Babakan Yldrm, Türkiyede 15 Temmuz darbe giriimi karsnda Afrika ülkelerinin büyük ekseriyeti Türkiyenin yannda yer ald. Türkiyenin demokrasisini yok etmeye yönelik, geleceini karartmaya yönelik bu alçak kalkmann, giriimin karsnda Türkiye Cumhuriyetini, onun seçilmi hükümetini, cumhurbakann desteklediler. Bununla da kalmayp birçok Afrika ülkesi bu alçak FETÖ terör örgütünün uzants olan okullar, kurumlar birer birer kapatyor. Bu konuda da kendilerine çok teekkür ediyoruz. Bu küresel bir terör örgütüdür. 160dan fazla ülkede faaliyet gösteren, bunlarn emperyal, uluslararas örgütlerle ibirlii halinde olduu bir sr deil. Dolaysyla bu örgütün faaliyetlerine ülkelerinizde gereken tedbiri almakta gecikirseniz ayn tehditle siz de kar karya kalabilirsiniz. Bu tecrübeyi yaam bir ülkenin babakan olarak bunu söylüyorum dedi.

AFRKAYI EN çOK ZYARET EDEN LDER ERDOAN

Cumhurbakan Erdoann esasnda toplantya katlmak istediini, youn program nedeniyle katlamadn belirterek, Erdoann selamn da ileten Babakan Yldrm, Cumhurbakannn 54 Afrika ülkesinden 23üne 39 ziyaret gerçekletirerek, dünya liderleri içerisinde Afrikay en fazla ziyaret eden cumhurbakan olduunu da sözlerine ekledi.

AFRKANIN SORUNLARININ çÖZÜMÜ AFRKALILARIN KENDSNDE

Afrikann sorunlarna çözümü yine Afrikallarn kendisinin bulacana dikkati çeken Babakan Yldrm, Afrikann yol göstericiye deil, yol arkadana ihtiyac var. Türkiye bu süreçte Afrikann yannda yer almaya devam edecek. Ülkemizin de bu uzun yolda Afrikadan örenecei çok ey olduunu biliyoruz. Dünyaya baktmzda bir yanda israf alm ban gitmi, bir yanda yoksulluk. te temel hedef ve önceliimiz bu uçurumu, fark kapatmaktr. Bütün dünyann dikkatini bu ac gerçee çekmektir. Bunu her platformda Türkiye olarak yapmann gayreti içerisindeyiz dedi.

Ana Sayfaya Git