Başbakan Yıldırım: Cumhuriyet'e el uzatan karşısında bizi görür

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, referandum kampanyasında dün Sinop'ta halka hitap ettiği, sis nedeniyle gidemediği Bartın mitingine telekonferansla katıldı. Başbakan Yıldırım, CHP'nin rejim değişikliği eleştirisine, "Cumhuriyet'e el uzatan karşısında bizi görür"

Haberler 04.03.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bartn mitingi için Ankaradan kalkan Babakan Binali Yldrmn uça, youn sis nedeniyle Zonguldak Havalimanna inemedi. Babakan Yldrmn uça Sinopa yönelirken, Bartn Cumhuriyet Meydannda toplanan kalabala Ak Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali ahin ve Bartn Milletvekili Ylmaz Tunç hitap etti. Babakan Yldrm da Sinoptan telekonferans sistemiyle mitinge katlarak kalabala hitap etti.

REJM DEKL ELETRSNE YANIT

Babakan Yldrm, yaplacak halk oylamasnn sadece hükümet sistemi deiiklii olduunu, ancak ana muhalefet partisinin buna rejim deiiklii dediini söyleyerek öyle konutu:

Ana muhalefetin iki lafndan biri rejim deiiyor, ülke elden gidiyor diyor. Ak Parti iktidarnda 15 ylda 2 halk oylamas yaptk. Bunlarn ikisinde de Rejim elden gidiyor, Türkiye bölünüyor dediler. Allaha ükür hiçbir ey olmad. Onlarn söyledikleri yanlarna kar kald. Türkiyeyi bölmeye kimsenin gücü ve haddi yoktur. Burada 79 milyon vatan evlad biriz, beraberiz. Biz birlikte Türkiyeyiz. Cumhuriyete el uzatan karsnda bizi görür. Türkiye rejimini seçmitir. 1923te Türkiye Cumhuriyet demitir. Siz bu Cumhuriyet Meydannda cumhuriyetin en kuvvetli savucular olduunuzu bir kez daha gösteriyorsunuz. Rejim deimiyor. Milletin yetkileri millete geri veriliyor. Bu deiiklikle birlikte hem Meclis, hem de hükümet çok daha güçleniyor.

TEK ADAM

CHPnin Menderese de diktatör, tek adam dediine iaret eden Babakan Yldrm, imdi kurucu genel bakanmza, Recep Tayyip Erdoana ayn eyi söylüyorlar. Bu CHP deimez. Dünya deise bunlar bir milim yerinden oynamazlar. çünkü CHP deiimi sevmez. Deiiklii neden istemiyorlar biliyor musunuz? Bu deiikle birlikte CHPnin çalmas gerekecek, yorulmas gerekecek, iktidar olmas için gayret göstermesi gerekecek. Artk darbelerden, vesayetlerden, kumpaslardan medet umamayacak. çünkü iktidar sandkta siz belirleyeceksiniz. Yani vekillerin iktidarndan asllarn iktidarna, halkn iktidarna giden bir yolu 16 Nisanda inallah siz açyorsunuz. ki tane sandk kurulacak. Birisinde Cumhurbakan ve ülkeyi yönetecek hükümet seçilecek, dierinde vekiller seçilecek. Bütün yetkiyi veren sizsiniz. Tek adam dediiniz sizin oylarnzla seçtiiniz ve ülkeyi 5 yl için, iki sandk arasnda yönetecek insandr. Beenirseniz yeniden seçecek, beenmezseniz deitireceksiniz. Bu mudur tek adam. Bu mudur diktatörlük. Halkn yetki verdii, seçtii insana diktatör demek ne demek oluyor? Bu kadar vatandan gözüne baka baka yalan söylemenin bir alemi var m? dedi.

BÖLÜNME, KAMPLAMA DORU DEL

Yeni sistem ile Türkiyenin bölünecei eletirisine de cevap veren Yldrm öyle konutu:

Diyorlar ki Türkiye bölünür, kamplama olur. Hiç alakas yok. Hiç bir ekilde doru deil. Bakn ABD kurulduu günden bu yana 228 yl geçti. 228 ylda ABDde sadece 45 bakan geldi. 4 senede 1 bakan seçiliyor. Türkiye, 1923de kuruldu. 94 ylda tam 65 hükümet kuruldu. Yani bir hükümet en fazla 17 ay görevde kalm ortalama. Bazen 20 gün 25 gün görevde kalan hükümetler var. Böyle zayf hükümetlerde nasl hizmet olacak, nasl büyük eserler yaplacak, nasl çakraz Tüneli, Kurucaile-Bartn yolu yaplacak. IMF borcunu ödedik mi. Bir Türkiyeyi 3 Türkiyeye katladk m? Evet. O halde AK Parti iktidarnda var olan istikrar ve güveni artk kalc hale getirmek gerekiyor. Bunun için de 16 Nisan çok önemli. 16 Nisan sradan bir halk oylamas deil. Gelecek kuaklarn, gençlerimizin, kadnlarmzn, 79 milyon vatan evladnn geleceini garanti altna alacak.

HçBR HAYIRLI E EVET DEMEDKLERN BLYORUZ

CHPnin her eye hayr dediine vurgu yapan Yldrm, Bunlar köprü yaparsn hayr der. Havaliman yaparsn, demiryolu yaparsn hayr der. Nerede hayrl bir i varsa bunlarn bu hayr korosunun hazr olduunu görürüz. imdi de hayr diyorlar. Bunlarn memleketin hayr adna hiçbir hayrl ie evet demediini biz biliyoruz. Türkiye bunlar yüzünden vakit kaybetmeye, enerji kaybetmeye devam m edecek? Asla etmeyecek. Yeni sistemi bütün bu sorunlar geride brakacak, kalc istikrar, güçlü iktidar birlikte getirecek dedi.

GENçLERE GÜVENYORUZ

CHP ve hayrclarn milletvekili seçilme yann 18e çekilmesine de kar olduunu söyleyen Yldrm, 20 yanda askere gönderdiimiz gençlere, aday olma, milletvekili olma zaman gelince, Sen küçüksün, sen bekle diyoruz. 18 yanda milletvekili mi olur? diye gençleri küçük görüyorlar. Biz gençlere güveniyoruz. çünkü o gençler 15 Temmuz darbe kalkmasnda en ön safta yer aldlar. Bu vatan için gözlerini krpmadan mermilere göüslerini siper ettiler. 18-25 ya arasnda 7.5 milyon gencimize siyasette söz sahibi olma hakk getiriyoruz. Milletin, memleketin sorunlarna dahil olma ve ülkeye hizmet etme frsat getiriyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git