Başbakan Yıldırım: Domates Türkiye-Rusya ilişkilerinin sembolü oldu

GÜRCİSTAN Cumhurbaşkanı Giorgi Kvirikaşvili'nin davetlisi olarak Tiflis'e giden Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ile imzalanan yeni anlaşmada domatesin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin sembolüne dönüştüğünü belirterek, "Aslında domates dışında hemen hemen her konuda ciddi ilerleme sağlandı. Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik.

Haberler 23.05.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, Adalet Bakan Bekir Bozda, Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, Gda, tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslan, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrakn aralarnda bulunduu kalabalk bir heyetle TC-ANA adl uçakla Tiflise gitti. Binali Yldrm, Tiflise hareketinden önce Atatürk Havaliman Devlet Konukevinde gazetecilerin sorularn yantlad.

YASAKLAR ÖNÜMÜZDEK GÜNLERDE SON BULACAK

Bir gazetecinin, Bugün Rusya ile çok önemli imzalar atld. Yasaklar ne zaman kalkacak ticarette, bununla ilgili bir takvim belirlendi mi? Domates ile ilgili yasak kalkt m? Kalktysa, onunla ilgili takvim nedir? sorusu üzerine unlar söyledi:

Bugün Cumhurbakanlnn ev sahipliinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik birliinin toplantsna 12 ülkeden devlet ve hükümet bakanlarnn katld. Toplantnn akabinde, Rusya Federasyonu Babakan Dimitri Medvedev ile bir araya geldik. kili konular gözden geçirdik. Uçak krizinden sonra normalleme sürecinde yeni bir adm daha attk. Neler oldu? Müteahhitlik hizmetleri, teknik müavirlik, seyahat acentesi, turizm iletmecilii, otelcilik, kamu ihaleleri, aaç ileme olmak üzere 6 alanda Türk firmalarna uygulanan yasak, kstlamalar mays ay içinde kaldrlma karar alnmtr. Dier bir husus Rusyada faaliyet gösteren firmalarn Türk personel çaltrlmasna getirilen kstlamalar, yasaklar kaldrlmtr. Bir baka husus, ülkemizden ithalat yasaklanan taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalk ve beyaz ete yönelik yasaklar, bir hafta içinde sonlandrlacaktr. Ayrca vize konusunda öncelikle uçu personeli ve hizmet pasaportuna yönelik vizeler, mays aynda kaldrlm olacaktr. Vize ile ilgili dier konular, iki ülkenin dileri bakanlar arasnda görümeler devam edecek ve nihai karar ona göre verilecektir.

SERBEST TCARETN ÖNÜNDEK ENGELLER BÜYÜK ORANDA KALKTI

Rusyann Karantina daresi tarafndan alnan önlemler neticesinde ithalat yasaklanan biber, patlcan, nar, marul, iceberg ve bal kaba olmak üzere 6 tarm ürününün ithalatnn yeniden balamas için iki ülke arasnda bakanlar nezdinde görümelerin sürdüünü belirten Yldrm konumasna öyle devam etti.

Bakanlklar arasnda Mays-Haziran aylarnda görümelere devam edilecek. Karayolu tamacl konusunda da 8 Maysta yaplan ortak toplantda bütün kstlamalar kaldrlm ve 16 Mays itibariyle uygulamaya geçilmitir. Akkuyu Nükleer Santralinin, stratejik yatrm snfnda desteklenmesine yönelik bir prensip karar alnm ve bu konuda mutabakat salanmtr. Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik. Domates adeta bir sembole dönütü. Aslnda domates dnda hemen hemen her konuda ciddi ilerleme saland. Domates konusunda hassasiyetimizi de onlara ilettik. Açkças domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyaç var ama bu ortak bildiride, burada da bir hüküm yer ald. O hüküm nedir? Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adm atlm oldu. Yani mevsimsel talepler, ihtiyaçlar dikkate alnarak bir adm atlabilecek. Daha sonra da tabii, tamamen bu konunun çözülmesi için gerekli. giriimler, gayretler devam edecek. Tabiatyla Rusya da kendi tarm sektörünü, kendi üretim imkanlarn da kollamak, gözetmek ihtiyac duyuyor. Buna da biz sayg gösteriyoruz. Topyekün baktmz zaman kstlamalarn miktar çok azalmtr. Serbest ticaretin önündeki engeller büyük oranda kaldrlmtr.

GÜRCSTANIN EN BÜYÜK TCAR ORTAIYIZ

Gürcistan ziyaretiyle ilgili de açklamalarda bulunan Babakan Binali Yldrm, Bu yl Gürcistan ile diplomatik ilikilerimizin kurulmasnn 25. yl dönümü. O tarihten bu tarafa Gürcistan ile ulatrmadan enerjiye, kültürden eitim her alanda i birliimizi ileri seviyeye tayarak, ileri stratejik ortaklk düzeyine ulatrdk. Serbest Ticaret Anlamasn imzaladmz 2007 ylndan bu tarafa da 10 yldr, Gürcistann en büyük ticaret orta durumundayz. Geçtiimiz yl ikili ticaret hacmimiz yaklak 1, 4 milyar dolar bulmutur. Gürcistana dorudan yatrm yapan ülkelerin banda da Türkiye gelmektedir. kili ekonomik i birliinin artrlmas için hala büyük potansiyel mevcut olup, firmalarmz açsndan da Gürcistan önemli ve cazip konumdadr. Bu potansiyelin daha etkin bir ekilde gelitirilmesi için kimlikle seyahat, Batum Havaalannn ortak kullanm gibi uygulamalar hayata geçirerek, örnek komuluk ilikilerini tesis ettik. Benzer bir uygulamay geçtiimiz günlerde Ukrayna ile de balattk dedi.

FETÖ LE MÜCADELE YAKIN BRLMZ VAR

Gürcistan ziyaretinde en önemli gündem balklarndan birinin terörle mücadele olduunun altn çizen Yldrm, Temaslarmzda terörle mücadele önemli gündem balklarmzdan biri olacak. FETÖ ile mücadele konusunda da dostumuz, komumuz Gürcistann aktif desteini de her zaman gördük, bundan sonra da göreceimize inanyoruz. Bu yakn i birliimizin önümüzdeki dönemde de devam edeceine inancmz tamdr. dedi.

BAKÜ-TFLS-KARS DEMRYOLU ARTIK BTRME AAMASINA GELD

Ahska Türklerinin de ortak gündemlerindeki önemli konulardan bir dieri olduuna iaret eden Yldrm, konumasn öyle sürdürdü:

Geri dönüler konusunda Gürcü makamlaryla yakn temasmz sürüyor. Bu hususta elimizden geleni yapmaya hazr olduumuzu her vesileyle muhataplarmza ifade ediyoruz. Gürcistan ile uluslararas ve bölgesel konularda, Türkiye-Gürcistan arasnda bir görü farkll yok. Gürcistann Avrupa-Atlantik Kurumlar ile bütünleme çabalarn destekliyoruz. Hazar enerji kaynaklarnn ülkemize ve Bat pazarna tanmas, Gürcistann Batya açlmas konusunda da i birliimizi sürdürüyoruz. kili i birliinin yan sra, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye olarak üçlü mekanizmayla gerçekletirdiimiz önemli iler, yatrmlar da mevcut. Bilindii gibi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatt, Bakü-Tiflis-Erzurum doalgaz boru hatt, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hatt ve TANAP projeleri bölgesel i birliini sembolize eden önemli yatrmlardr. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu att artk bitirilme aamasna gelmitir. Bu yl bitmeden inallah bu hatta tren çaltrmaya balayacaz. Böylece geçtiimiz hafta çinde yaplan Orta Koridor Bir Yol Bir Kuak projesinin önemli bir halkasn Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan olarak tamamlam oluyoruz. Bu u anlama geliyor; Pekinden Londraya kadar modern pek Yolunun yeniden ihya edilmesi, Marmaray marifetiyle de iki ktay denizin altndan birletirerek, bu önemli güzergahn hayata geçirilmesi demektir.

Ana Sayfaya Git