Başbakan Yıldırım Irak'taki temaslarının ardından Esenboğa'da konuştu

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Irak'taki temaslarının ardından, döndüğü Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Haberler 10.01.2017 - 08:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta gerçekleen temaslara dair konuan Babakan Yldrm Son aylarda Baika Kamp üzerine balayan ve kamuoyuna yansyan Irakla ilikilerimizde olumsuz bir durum meydana gelmitir. Bunlar düzeltmek için bu toplant fevkalade faydal oldu dedi. 2017 ylnn ilk yurtd ziyaretini Iraka yaplmasnn Iraka verilen önemin bir göstergesi olduunu söyleyen Babakan Yldrm Ortak çkarlarmz gelitirmek, sorunlar asgariye indirmek amacyla görülerimizi karlkl samimiyetle paylatk. Bugüne kadar aramzdaki istiare ortamn muhafaza etmeye hep özen gösterdik. Son aylarda Baika Kamp üzerine balayan ve kamuoyuna yansyan baz karlkl söylemler üzerine Irakla ilikilerimizde hafif olumsuz durum meydana gelmiti. Bütün bunlar izale etmek ve Irakla ekonomik yatrm, güvenlik ibirliimizi gelitirecek yeni bir anlay tesis etmek için bu toplant fevkalade yararl olmutur. Toplant sonunda ortak bildiri yaynladk. Ayrca yükseköretim alannda bir ibirliine Milli Eitim Bakanmz karlkl imza att ifadelerini kulland.

IRAKIN BÜTÜNLÜÜ BZM DE HASSASYETMZDR

Türkiye ve Irakn güvenliinin ayr düünülemeyeceini vurgulayan Babakan Yldrm, PKK, DEA ve FETÖ terör örgütlerine kar ortak bir anlay içerisinde mücadele edilmesi konusunda, prensip olarak anlamaya varldn ifade etti. Binali Yldrm sözlerine Irakn toprak bütünlüü ve egemenliinin korunmas, onlarn hassasiyeti kadar bizim de hassasiyetimizdir. Baikadaki varlmz, Irakn terörle mücadelede, özellikle DEAn Musuldan çkarlmasna yönelik Koalisyon güçleriyle beraber bu mücadeleyi yapmak üzere gelitirdiimizi ve bulunma sebebimizin de terörle mücadelede Iraka ve koalisyon güçlerine yardm etmekten baka hiçbir amac olmadn açk bir ekilde kendileriyle paylatk diye devam etti .

PEMERGE GÜçLERN BURADAN çIKARACAK YADA GEREKEN YAPACAIZ

ki ülke arasnda ticareti arttrmay ve Irakn devam etmekte olan terörle mücadelesinin sona erdirilmesi konusundaki kararlln, Türkiye tarafndan da ayn ekilde kabul edildiini belirten Babakan Yldrm, Sincar bölgesinde PKKnn konulanmas Türkiyenin milli güvenlik meselesidir. Bu meseleyi de enine boyuna konutuk. Ya Irak Pemerge güçleri buradan PKKllar çkaracak ya da Türkiye gereini yapacak. Bu konudaki duruumuz nettir. Bunu da bu ziyaret esnasnda ifade ettik. Ayrca FETÖnün merkezi hükümette, Badatta ve dier ehirlerde ve kuzeydeki Kürt Bölgesel Yönetimi bünyesinde de faaliyetlerinin sona erdirilmesi için gerekli çalmalarn yaplmasn istedik. Bu konuda da tam bir görü birlii saladmz ifade edebilirim diye konutu.

GÖREVLERN VATAN MLLET AKI LE YAPIYORLAR

Ziyaretin ikinci gününde Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin Baehri Erbile geçtiklerini belirten Babakan Yldrm, Erbilde Sayn Neçirvan Barzani ve Sayn Mesud Barzaniyle ikili ilikilerimiz, bölgesel konular da dahil olmak üzere kapsaml görümeler gerçekletirdik. Ayn zamanda geçtiimiz Ekim aynda DEAn Musuldan çkarlmasna yönelik balatlan operasyonlar nedeniyle kurulan kamplarn olduu bölgeye de geçtik. Bu bölgede Pemerge güçlerinin tahkimat yapt bir alan olduu gibi, Koalisyon güçlerinin konuland yerler ve bizim askerlerimizin de bulunduu Baika Kamp var. Bu ziyaretimiz esnasnda bakanlarmzla beraber bu kamplardan Pemergelerin Musulun DEAtan temizlenmesi için kulland bir üsse ziyarette bulunduk. Bu ziyaret esnasnda Zertek Cephesinde yaplan çalmalar ve DEAla mücadeledeki faaliyetleri yakndan takip etme imkan bulduk. Ayn zamanda bakanlarmzdan Milli Savunma Bakanmz, Salk Bakanmz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanmz da hemen yaknnda bulunan Baika Kampna askerlerimizin yanna gönderdik. Onlar da orada komutanlarmzla, askerlerimizle bir araya geldiler, hasret giderdiler ve oradan telefonla biz de kendileriyle görütük. Arkadalarmzn gayet moralleri yüksek, her türlü ihtiyaçlar karlanm, vatan ve millet akyla görevlerini yaptklarn görmekten, duymaktan büyük bir memnuniyet duyduk dedi.

Konumasnda Irak-Türkiye ilikilerinde yeni bir dönem baladn belirten Babakan Yldrm yi komuluk çerçevesinde, ekonomik, siyasi ve güvenlikle ilgili konular daha yakndan beraber deerlendireceiz. Bölgedeki terör varlklarn sona erdirmek için tedbirleri gecikmeksizin belirli bir koordinasyon içinde alm olacaz. Bu ziyaret esnasnda bakan arkadalarmz muhataplaryla detayl görümeler yapt. Karlkl yaplacak görümeler nedir, bunlar da gözden geçirdiler. 2 gün boyunca sürekli youn bir programla bu ziyareti tamamlam olduk diye konutu.

IRAKTAK VARLIIMIZ KEYF DEL MECBURDR

Babakan Binali Yldrm Baikadaki Türk askeri varlna da deindi. Yldrm, Iraktaki Türk askeri varlnn keyfi deil mecburi olduunu, Musulun terör örgütlerinden kurtarlmas gerektiini ve Baikadaki Türk birliklerinin bunu baaryla yerine getirdiklerini ifade etti. Binali Yldrm, Ninova Sivil Güçlerini eitirken dier yandan da Musulun DEA unsurlarndan temizlenmesi için dorudan DEAla mücadelesini sürdürüyor. Tabii ki Irak kampdr, Irak topraklarnda kurulan bir kamptr. Irak Hükümetinden bamsz olmas düünülemez. Bu görevi baaryla yapmaya devam edecek, artlar ne zaman müsait olursa o zaman konuulacak ve dostane bir ekilde sorun halledilmi olacaktr ifadelerini kulland.

TBMM Genel Kurulunda görüülecek olan anayasa görümeleri hakknda da açklamalarda bulunan Babakan Yldrm, MHPden fire verilecei yönündeki iddialarla ilgili de unlar söyledi:

Meclise gelecekler ne söyleyeceklerse söyleyecekler. Mecliste bir konunun nasl ele alnaca bellidir. Meclis Genel Kurulunda milletvekilleri parti gruplar veya ahslar adna söz alrlar, fikirlerini beyan ederler vatanda da hepsini dinler kararn verir, kanaatini oluturur. Onun dnda bir yöntem Meclisin adetine, usulüne geleneklerine uygun deildir. CHPnin yeni kefettii bir yöntem varsa onu da yarn göreceiz. MHPnin hangi oy verecei yönünde bir bilgi var m? Biz bu konuyu birlikte çaltk. Birlikte yola çktk. Bu teklifin Genel Kurula getirilmesini birlikte saladk. Mecliste de teklifimizi en iyi ekilde savunacaz. MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli açkça evet oyu vereceini ve referandum sürecinde arkasnda olacan söyleyerek bu konudaki bütün spekülasyonlar geride brakmtr. Bunun ötesinde konuulanlar laf güzaftr.

Ana Sayfaya Git