Başbakan Yıldırım: Stratejik ortaklık, müttefiklik ruhuna aykırı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye silah satışını özel prosedüre bağlayıp güçleştiren karar tasarısı için, "Teşebbüste bulunulması bile esef verici. Stratejik ortaklık müttefiklik ruhuna aykırı" dedi.

Haberler 20.06.2018 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, milletvekili aday olduu zmirde seçim çalmalarn sürdürüyor. Yldrm, bir hafta kalaca kentte, bu sabah bir otelde gazetecilerin sorularn yantlad. Babakan Yldrm, ABD Senatosunun, Türkiyeye sava uça F-35 ile Chinook tipi ar nakliye helikopteri gibi savunma alannda yeni nesil silahlarn satn yasaklayan tasary kabul etmesini u sözlerle deerlendirdi:

Bir oylama daha var. Uzun bir presödürü var. Ancak teebbüste bulunulmas esef verici. Stratejik ortaklk, müttefiklik ruhuna aykr. Bu talihsiz bir gelimedir ama Türkiye alternetifsiz deildir. Buna benzer durumlar yayoruz. Onun için kendi tedbirimizi alyoruz. Savunma sanayinde millilemeye hz verdik ki bu dayatmalar, bu ambargolar bizim savunmamzda zafiyete neden olmasn. Üstesinden gelecek gücümüz var.

çOK ZOR BR OPERASYONDU

Babakan Binali Yldrm, 15 Temmuz darbe giriimi sonras terörle mücadelede konsept deiikliine gidildiini belirterek, Türkiyenin savunma yerine taarruz esasna dayal bir mücadele içine girdiini söyledi. Babakan Yldrm, darbeden çkm bir ordunun tekrar toparlanp, iki süper güç arasna klç gibi girmesinin çok kolay olmadn vurgulayarak, unlar söyledi:

u anda Fratn batsndan Akdenize kadar terör odaklar yok edildi. çok zor bir operasyondu. Darbeden çkm bir ordunun tekrar toparlanp, iki süper güç arasna klç gibi girmesi çok kolay baarlacak bir i deildi. Zoru baardk. Titizlikle yaptk. Dierleri gibi sivil- terörist demeden dünyay balarna ykmadk. Adeta ineyle kuyu kazar gibi ehitler vermek pahasna sivilin zarar görmemesi için çaba gösterdik. Dünya takdir ediyor. Yoksa susmazlard.

KUZEY IRAKIN ÖNEM

Türk askerinin ABD ile uzlama çerçevesinde Menbiçe girmesiyle ilgili olarak da kararlln süreceini ifade eden Babakan Binali Yldrm, öyle dedi: Münbiç konusunda kararlmz sonuç verdi. Uygulamaya girdi. Münbiç etrafnda bizim askerlerimiz, ABDliler devriye görevi yapyorlar. Bundan sonraki aama, oradaki yabanc unsurlarn, teröristlerin oradan çkartlmas ve yönetimin asli unsurlar olan yerli Araplara braklmas. Takvim doru gidiyor. Bitti mi iimiz? Bitmedi. Zeytin Dal, Frat Kalkan ile yaptmz ii, ran snrndan batya doru yapmaya baladk. Hakkari- rnak bata olmak üzere bu bölgenin güneyi, Kuzey Irak sahasn emniyete almazsak terörle mücadelede sürdürülebilir çözüm ve bir sonuç alamayz. çünkü orada zor bir arazi yaps var. Ayakta duracak haliniz yok. Dik yamaçlar var. çeriye doru 300 kilometrekare bir alanda, 30 kilometre derinlikte konuland askerlerimiz. Kandilden Sincardan Suriye alanndan gelen terör saldrlarn yerinde durdurmak. Hedef asl oradaki kararghlarn ortadan kaldrmak, terörü snrlarmza gelmeden kontrol altna almak. Kamldan balayp Münbiçe kadar alan kalyor. Bu bölgelerde durum farkl olmayacak. Bu ii ABD ile yürütmemiz lazm. Onlarla bu görümeleri yapyoruz. Güvenlik kua oluturuyoruz. Böyle bir mecburiyet var. Terör saldrs gelmese biz orada neden bulunalm? Bizim için cazip bir ey deil. Kimsenin topranda gözümüz yok. Kendi topramz korumak adna tedbir alyoruz. Uluslararas mevzuata da uygun.

SADECE MEYDANLARA GÖRE HESAP KTAP YAPMAK YETERL DEL

Babakan Yldrm, Ramazan ay nedeniyle durgun olan seçim meydanlarnn bayram sonras hareketlendiini belirterek, öyle konutu: Meydanlar Ramazan süresince daha sakindi. Kalabalklar yine vard ama doal olarak insanlar aç, susuz, uykusuz. Hepimiz öyle. Durgunluk söz konusuydu. Ama bayramla birlike daha çok hareketlendi. u anda da coku gittikçe artyor. Bütün adaylar artk son kozlarn kullanyorlar. AK Parti açsndan, Cumhurbakanmz açsndan meseleye bakarsak biz sknt görmüyoruz. Hedeflediimiz noktaya yaknz.

YAKLAIK 30 BN SURYELNN OY KULLANMA HAKKI VAR

Babakan Binali Yldrm, seçimde Türkiye genelinde yaklak 30 bin Suriyeli vatandan oy kullanma hakkna sahip olduunu ancak kaçnn sanda gideceinin bilinmediini söyledi.

Ana Sayfaya Git