Başbakan Yıldırım: Türkiye'nin, AB hakkındaki ilk hayal kırıklığı değil; son da olmayacak

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine ilişkin "Daha müzakereye başlamayan ülkelere bile vize muafiyeti uygulayan Avrupa, 40 yıldan fazla bir süredir tam üyelik müzakereleri yapan Türkiye'ye elinden gelen zorluğu göstermeye devam ediyor. Geçen yıl 18 Mart'ta anlaştığımız vize kolaylığına yönelik anlaşma, ne yazık ki mürekkebi kurumadan yürürlükten kalktı. Bu, Türkiye'nin AB hakkındaki ilk hayal kırıklığı değil; son da olmayacak" dedi.

Haberler 01.07.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Macaristan Babakan Viktor Orbann Türkiyeye resmi ziyareti kapsamnda, Ankarada Türkiye-Macaristan Forumu düzenlendi. Foruma, Babakan Yldrm ve Macar mevkida Orbann yan sra Ekonomi Bakan Nihat Zeybekciyle Macaristan Dileri ve D Ticaret Bakan Peter Szijjarto da katld.

Türkiye-Macaristan Forumunda hitap eden Babakan Yldrm, 15 Temmuz darbe giriimini hatrlatt. Yldrm, Darbe giriiminin amac, Türkiyenin demokrasisini yok etmek, Türkiyenin geleceini karartmakt. Milletimizin cesareti, Cumhurbakanmzn dirayeti ve hükümetimizin kararllyla Allaha ükür; bu alçak darbe giriimini baarszla urattk. Aslnda 15 Temmuz darbe giriimi ayn zamanda Türkiyenin gerçek dostlarnn da kimler olduunu görmesine de bir imkan salad. O gecenin aydnlnda biz, gerçek dostlarmz gördük. Onlardan biri de Macaristand. Macaristan, çok ve net bir ekilde bu darbede Türk hükümetinin ve milletinin yannda yer alm ve darbeyi en iddetli ekilde knamtr. Bu tutumunuz, Türk milleti tarafndan takdirle karlanm olup, asla unutulmayacaktr diye konutu.

MUTLAKA VZE KOLAYLIINI DKKATE ALMAMIZ LAZIM

Macaristanla vizelerin kaldrlmas gerektiini vurgulayan Yldrm, Ben stanbuldan memleketim Erzincana 1,5 saatte gidemiyorum; ama Budapeteye 1,5 saatte gidebiliyorum. ç hatlardan daha kolay Macaristana ulam var. Bu tamam; ama vizelere gelince orada biraz duralm. Vizelerde sknt var Sayn Babakan. Vizeleri i adamlarndan balamak üzere biraz gevetmemiz lazm. Sadece havayolunun, karayolunun, balantlarn kolay olmas yetmiyor. nsanlarn da seyahatini kolaylatracak tedbirler lazm. Avrupa Birlii, Schengen rejimi bunlar anlalabilir; ama biz ikili ilikileri gelitirmek istiyorsak mutlaka vize kolayln dikkate almamz lazm dedi.

BU, ABNN AYIBI

Türkiyenin, AByle tam üyelik müzakereleri yapp, vize muafiyeti olmayan tek ülke olduunu belirten Yldrm, Bu, ABnin ayb, diye düünüyorum. Daha müzakereye balamayan ülkelere bile vize muafiyeti uygulayan Avrupa, 40 yldan fazla bir süredir tam üyelik müzakereleri yapan Türkiyeye elinden gelen zorluu göstermeye devam ediyor. Geçen yl 18 Martta baladmz, anlatmz vize kolaylna yönelik anlama, ne yazk ki mürekkebi kurumadan yürürlükten kalkt. Bu, Türkiyenin AB hakkndaki ilk hayal krkl deil; son da olmayacak diye konutu.

GEçEN YIL 19 BND, MD 14 BN CVARINDA

Macaristann, Balkanlarn kalbinde olduunu dile getiren Babakan Yldrm, unlar söyledi: Etrafnda bütün Balkan ülkeleri var. O bakmdan bir anlamda Macaristan, Balkanlarn istikrarn ve güvenini de temsil eden önemli bir ülke. Bu ilikilerde verimli sonuçlar elde edebileceimize yürekten inanyorum. Bu ziyaret, zannediyorum ki ilikilerimizde yeni bir dönüm noktas olacak. Bu buluma sonrasnda Türk-Macar yatrmclarn yeni bir atlm içerisine gireceklerine inanyorum. Bu sene zaten ticarette ciddi bir canlanma görüyoruz. Yüzde 30 civarnda, yln ilk 5 aynda bir art söz konusu. Bu, cesaret verici bir gelime; ama maalesef turizm için ayn eyi söyleyemiyorum. Turizmde ilk 4 ayn rakamlar, bir önceki yln da altnda gerçekleti. Geçen yl 19 bindi, imdi 14 bin civarnda gerçekleti. Bunun nedenleri üzerinde durmamz icap eder

TÜRKYE, ABNN GÜVENLN TEMN EDEN BR ÜLKE

Babakan Yldrm, öyle devam etti: Türkiye ve Macaristan, bir yandan AB bir yandan Balkanlar bölgesinde güvenin ve istikrarn en önemli iki ülkesidir. Türkiye de bulunduu konum itibariyle sadece Balkanlar deil, ABnin güvenliini de bir anlamda temin eden bir ülkedir. Özellikle Ortadouda yaanan sava ve karklklarn Avrupaya sirayet etmemesi eer bugün mümkünse bunun en önemli sebebi, Türkiyenin bu bölgede olaylar kontrol ediyor olmas ve mülteci aknn durduruyor olmasdr. Ancak bunu, Avrupal dostlarmzn çok iyi takdir ettiklerini söylemek, mümkün deil. Türkiye, bölgede istikrar adas olmaya devam edecek

Ana Sayfaya Git