Başbakan Yıldırım: Yanlış hesap Bağdat'tan Ankara'dan Tahran'dan dönmüştür

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile ortak basın toplantısında konuştu. Yıldırım, "Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini mutlak savunucusudur.

Haberler 26.10.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn birliine helal getirecek ne ufak bir gelime karnda tereddütsüz Irakn yannda yer aldk yer almaya devam edeceiz. Tüm uyarlara ramen yaplan gayri meru referandum asla tannmam, kabul edilmemitir. Sorunlar dayatma, tek tarafl oldu bittiler ile çözülemeyecei bir kez daha görülmütür. Yanl hesap Badattan, Ankaradan, Tahrandan dönmütür dedi.

Babakan Binali Yldrm, Türkiye Irakn toprak bütünlüünü ve siyasi birliini mutlak savunucusudur. Irakn birliine helal getirecek ne ufak bir gelime karnda tereddütsüz Irakn yannda yer aldk yer almaya devam edeceiz. Tüm uyarlara ramen yaplan gayri meru referandum asla tannmam, kabul edilmemitir. Sorunlar dayatma, tek tarafl oldu bittiler ile çözülemeyecei bir kez daha görülmütür. Yanl hesap Badattan, Ankaradan, Tahrandan dönmütür. Irak hükümeti kardeim badinin liderliinde referandumu takip eden günlerde gösterdii kararl duru ve federal otoritenin salanmas için att admlar takdirle karlyoruz. Atlan bu admlarda Irak hükümetiyle devletiyle beraberiz açklamasnda bulundu.

HER TÜRLÜ TEDBR ALMA KONUSUNDA IRAKIN YANINDAYIZ

Yldrm, Kerkükün geri alnmas ve vilayetin yüzyllardr hüküm süren çok etnikli yapsna uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduunu düünüyoruz. Bütün etnik gruplarn bir arada yaamas en büyük arzumuzdur. Referandum sonras baz tedbirleri aldk bundan sonra da alnmas gereken her türlü tedbiri birlikte alacaz. Bunu yaparken masum insanlar referandumun sorumlusu deil bedel ödememesi için azami hassasiyeti gösteriyoruz. Amacmz referandum karar alan idarecilerin akl selime ve Irakn Anayasa zeminine dönmesidir. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bir daha kendini ve Irak yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri alma konusunda Irakn yanndayz diye konutu.

ORTAK HEDEFMZ HçBR TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HAYAT BULMAMASI çN DAHA FAZLA MÜTEREK çALIMAKTIR

Yldrm, Ortak hedefimiz bundan sonra, Irak, Türkiye, Suriye topraklarnda bölgemizde hiçbir terör örgütünün hayat bulmamas için daha fazla müterek birlikte çalmaktr dedi.

HABUR GÜMRÜK KAPISININ DA IRAK YÖNETMNE GEçMES KONUSUNDA GEREKEN DESTE SALAYACAIZ

Yldrm, Gümrük kaplarnn iletilmesi ve gümrük kaplarnn sevk ve idaresi Irak Anayasasna göre merkezi hükümetin iidir. Bu balamda Habur Gümrük Kapsnn da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken destei salayacaz. Petrol boru hatlaryla petrol tama konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalmaya kararlyz. Bundan böyle Irak ile bata ticaret hacmi olmak üzere karlkl yatrmlarn artrlmas, her iki ülkenin imar ve refahn salanmas için daha yakn çalma içinde olmay arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik Müterek Bakanlklar Toplantsnn en ksa zamanda Türkiyede gerçeklemesi konusunda mutabk kaldk diye konutu.

TERÖR LE BU BÖLGEY YIKMAK, PARçALAMAK STEYENLER BUNU GERçEKLETREMEDLER

Irak Babakan Haydar El badi, Türkiye ile ikili ilikilerimiz en üst düzeye ulatrmak için gelmi bulunmaktayz. Türkiye ile ilikileri gerçekten önemsiyoruz. Bizler her iki ülkenin de çkarlar temelinde içilerine de müdahale etmeksizin bölgemizdeki güvenlik ve istikrarn daha iyi düzeylere gelmesi için çalmalyz. Halklarmz ve devletlerimiz için daha yapmamz gereken çok ey var. Terör bizi hep geriye doru götürürken biz daha çok çalarak, üreterek istenilen düzeye hedeflere ulamalyz. Irakllar birlik olarak kendilerini bölüp parçalamak teröre kar durma karar aldlar ve bu durula birlikte bu baary salam oldular bu ekilde de devam ediyorlar. nallah artk Irakta gelimeye ve istikrara yönelik yeni bir aamann balangcn da yaam olacaz. Terör ile bu bölgeyi ykmak isteyenler bu bölgeyi parçalamak isteyenler bunu gerçekletiremediler ve gerçekletiremeyecekler mesaj verilecek çalarak bunu vurgulam olacaz açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git