Başbakanlık Kaldırılıyor!

Ak Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamladı. AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa paketi Meclis'e sunuldu.

Haberler 11.12.2016 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Anayasa teklifi ile ilgili geri saym balad. Ak Parti, anayasa deiiklik taslak metni üzerindeki çalmalarn tamamlad. Metin, MHPye gönderildi. MHPnin incelemesinin ardndan iki partinin üzerinde anlat teklifi saat 17:40 sralarnda AK Parti Grup Bakanvekilleri Mustafa Elita, Naci Bostanc ve Mehmet Mu ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Bakan smail Kahramana sundu. Teklifte 316 vekilin imzas bulunuyor. Elita, teklifi Kahramana sunarken yapt konumada, Sayn Babakanmz dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasyla Meclis Bakanlmza teslim ediyoruz. Vatanmza, milletimize hayrl uurlu olsun dedi.Kahraman da teklifi alrken, Hayrl uurlu olsun. Sonuçlarnn hayrlara vesile olmasn diliyorum. 316 imza var. Muhteviyatna ilikin açklamay sanyorum basna yapacaksnz. çalmaya katlan bütün arkadalar tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin, devletimiz için bir yeni balangç daha oluyor, yeni bir dönem oluyor. Bugüne kadar 18 deiiklik olmutu. Bu 19. ve köklü bir deiiklik... Öyle olmasn diliyorum. Tebrik ediyorum. diye konutu.

K PARTNN TEMSLCLER AçIKLAMA YAPTI

Anayasa müzakerelerini yürüten AK Partili Abdülhamit Gül ile MHPli Mehmet Parsakn teklif ile ilgili saat TBMMde ortak açklama yapt.

SEçLME YAI 18E NYOR

Taslak metne göre cumhurbakan yürütmenin ba olacak ve babakanlk kalkacak. Partisiyle iliii kesilmeyecek cumhurbakannn kararname çkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluu olacak cumhurbakannn Yüce Divana sevki için de kademeli formül öngörülüyor. Milletvekili says 2019 sonras için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alyor. Seçilme ya ise 18e düüyor.Baz düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem deiiklii ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yaplaca 2019 ylnda hayata geçmesi öngörülüyor.

ANAYASAK DEKLKLER

te MHPye sunulan anayasa deiiklii teklifinin detaylar:

Teklifte hem yönetim sistemi hem de yarg ve seçimlerle ilgili önemli deiiklikler var.Teklif, Mecliste 330-367 aralnda oyla kabul edilirse referanduma gidilecek.Teklif, 367 ve üzeri oyla kabul edilirse Anayasa deiiklii için referanduma gidilmesine gerek kalmayacak.

BABAKANLIK KALDIRILACAK

Teklifle, Cumhurbakan yürütmenin ba olacak. Babakanlk kurumu kaldrlacak.Cumhurbakannn bir veya daha çok yardmcs olacak.Cumhurbakannn bir siyasi parti ile ba olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çkarlacak.

En az yüz bin seçmen tarafndan da Cumhurbakanlna aday gösterilme imkan getirilecek.

CUMHURBAKANINA KARARNAME çIKARMA YETKS

Cumhurbakannn kararname çkarma yetkisi olacak.Cumhurbakanna Meclisi fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek.Cumhurbakan tpk bakanlar gibi soruturulabilecek, milletvekillerinin oylaryla Yüce Divana gönderilebilecek.Teklifte Cumhurbakan devletin ba olacak, yürütme yetkisi Cumhurbakannda bulunacak. Cumhurbakan ayrca, cumhurbakan yardmclar, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak. ifadeleri yer alyor.

MLLETVEKL SAYISI 600

Milletvekili says 550den 600e çkarlacak. Seçilme ya 18e indirilecek. Yedek milletvekillii uygulamas getirilecek. Bu deiiklikler 2019da uygulamaya girecek.

TEKLFTE YARGI LE LGL BÖLÜMLER DE VAR

Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulunun (HSYK) üye seçim yöntemi deiecek. Üyelerin yarsn Cumhurbakan, dier yarsn Meclis seçecek. Meclisteki seçimde 5te 3 çounluk aranacak. ki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek.

ASKER YARGI KALDIRILACAK, AYMNN ÜYE SAYISI 15E NECEK

Askeri yarg tamamen kaldrlacak. Askeri yargdan gelen üyelerin çkarlmasyla Anayasa Mahkemesinin (AYM) üye says 15e inecek.

MGKNIN YAPISI DEECEK

Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) da yaps deiiyor. Jandarma Genel Komutan, MGK üyeliinden çkarlacak.

2019DA Üç SEçM

Anayasadan Yerel seçimlerle genel seçimler arasnda bir yl kalrsa iki seçim ayn anda gerçekleir maddesi çkarlacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019da yaplabilecek.Genel seçimler de cumhurbakanl seçimleriyle birlikte 2019 ylnn Kasm aynda yaplacak.

Ana Sayfaya Git