Baykal Meclis'te gazetecilerle sohbet etti

CHP Antalya Milletvekili Baykal, milletvekili yeminini ettikten sonra ilk defa geldiği Meclis'te basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Haberler 24.08.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, milletvekili yeminini ettikten sonra ilk defa geldii Mecliste basn mensuplaryla bir araya geldi. Gazetecilerin Salk durumunuz gayet iyi sorusu üzerine Baykal, kendisini daha iyi hissettiini vurgulad. Baykal, yeni yasama dönemini heyacanla beklediini belirterek, çalmalara katk salamak arzusunda olduunu söyledi.

Gazetecilerin gündeme ilikin sorularn da yantlayan Baykal, Türkiyenin Suriyede Güvenli Bölge oluturulmas adna yürüttüü müzakerelere ilikin, yaananlarn tek bana bir partinin çözebilecei sorunlar olmadn, ortak akl içerisinde hareket edilmesini önerdi.

Suriyedeki gelimeleri medyaya yansd ekliyle takip edebildiini, ayrca bir bilgi edinme ansnn olmadna iaret eden Baykal, toplum olarak bilgilendirilmeye ihtiyaçlarnn olduunu ifade ederek, Bu kritik dönemde toplum olarak bilgilendirilmemiz lazm. Bunun en önemli muhataplarndan birisi de siyasi partilerdir. Siyasi partilerin, bu varlk yokluk sorunu ile ilgili bilgilendirilmelerinde yarar vardr. Buradan bir ortak akl üretmeliyiz. çünkü tehditler kuaklar boyu devam edebilecek nitelikte. Hukuk ve demokrasi dengeleri oturtulamaynca... Yurt ve bölge bar, yurt ve dünya bar, hepsi birbirine bal. diye konutu.

Kimseye akl verme haddine sahip olmadn da belirten Baykal, çk yolunu samimiyetle arayan, karsndakilere deer veren bir anlaya ihtiyacn olduunu söyledi.

Herkesin el ele verip samimiyetle hareket etmesinin tam zaman olduunun altn çizen Baykal, imdi oturup el ele, ba baa konumayacaz da ne zaman konuacaz. in büyüklüünü düünerek, olmadk eylere taklmadan birlikte harekete geçilmesi lazm. Hepimiz için çok ciddi tehditlerin ortaya çkt dorudur. çok derin bir görev anlayyla derhal harekete geçmek lazm. Bunun için de müzakere etmek lazm. Bizim sistemimiz de dünyann sistemi de bunu gerektiriyor. Özel tedbirlere ihtiyaç olduu dorudur, bu yaptm oldu ile halledilecek iler deil. Müzakere etmek lazm. ifadelerini kulland.

Üç büyükehir belediyesindeki görevlendirmeler

Deniz Baykal, Diyarbakr, Mardin ve Van Büyükehir Belediye Bakanlarnn görevden uzaklatrlmalarna ilikin soru üzerine yaananlarn, demokrasi ve hukuk ilikisinin Türkiyede oturtulamam olmasndan dolay gerçekletiini savundu.

Siyasetin temelinin demokrasi, demokrasinin ise halkn iradesince olutuuna dikkati çeken Baykal, Her eyin bozulduu gibi siyaset de bozulabilir. ktidar bozulur, bozar, mutlak iktidar mutlaka bozar. Her eyin ölçüsünü yakalamak lazm. Tadn tutturabilmek lazm. Yaanmadan bu olmuyor. Kitapta bunun formülü yok. Demokrasi de olacak, hukuk da olacak. dedi.

Adli yl açlna ilikin bir soru üzerine de Baykal öyle konutu:

Yaanan tartmalar hukuk ile siyaset ilikilerinin oturtulamam olmasnn yansmalardr. Bunlar hep çocukluk hastalklar. Bunlar amamz lazm. 1946 seçimlerinden beri amaya çalyoruz. 1947deki nönünün o mehur bildirgesi, 12 Temmuz bildirgesi ve arkasndan 1950 seçimleri. 1950 seçiminden sonrada yeni bir dönemin açl. Bu dönemin kendi içinde ortaya çkan sorunlar. sonrasndaki darbeler, askeri müdahaleler. 1960, 71, 80... Bütün bunlar kalc ekilde amamz lazm bir daha buna benzer süreçlerin ilememesi için olaanüstü dikkatli olmamz lazm. Hukuk ve siyaset, demokrasi el ele, ba baa yürümesi gereken iki temel konu. Demokrasisiz de olmaz, hukuksuz da olmaz. Bunlar oturtmamz lazm. Her ey insana bal. nsann ne ölçüde ders aldna, ne ölçüde yaanmln hakkn verdiine bal. Ne ihlal edilemez bir anayasa mümkün, ne de ihlal edilemez bir kanun yapmak mümkün. Her ey ihlal edilebilir. Bunun çaresi de bir yanda hukuk, dier yanda demokrasi. Demokrasi ile hukuku kar karya getirmek, cumhuriyet ile demokrasiyi kar karya getirmek kadar vahim bir durum yoktur. Hepsini özümseyeceiz, DNAlarmza geçireceiz.

insana gelip dayanyor. Birbirimizi anlayabilmek, birbirimizle el ele verebilmek ve ortak hedefe doru yürümeyi baarabilmek... Bunu baarmlar yahu. Milli mücadele böyle baarld, Cumhuriyet böyle kuruldu. Tarihimiz bu i birliklerin, özverilerin, karlkl saygnn her yönü ile destandr. Milli mücadeleyi bile bu anlayla vermiiz. Ülkemizi igale gelmi, Türkiyeyi imhaya karar verip yola çkm insanlara sayg göstermekten balayarak savarken susuzlukla sava olmaz deyip sakalarn çanakkaleyi igale gelmi ngiliz birliklerine gönderen bir anlayla tarihimiz l ldr. te bu anlaylar önemli. Bunlarla bezenmi bizim kültürümüz. Nobel Bar Ödülüne Mustafa Kemali aday gösterme gerei hisseden bir Yunanistana bu duyguyu vermiiz. Bunlarn kymetini bilmeliyiz. Buradan günümüzdeki ilikilere yansmalar tamalyz. Birbirimize olan ihtiyacmz unutmadan, ayrmclk yapmadan ortak noktalar yakaladmz da ne kriz kalr ne umutsuzluk. Yeter ki karmzdakileri doru anlayalm. Sevgi ile dostluk ile bir ülke kuralm, bir siyaset kuralm, bir uluslararas düzen kuralm. Baka çk yolu da yok.

Ana Sayfaya Git