Bedelli askerlikte son düzenleme

Verilen önergeyle bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün olarak öngörülen temel askerlik şartı 21 güne indirildi.

Haberler 24.07.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Askerlik Kanunu ile Baz Kanunlarda ve KHKlerde Deiiklik Yapan Kanun Teklifinin bedelli ve dövizli askerlikle ilgili maddeleri kabul edildi.

Kabul edilen maddeye göre, yurt dnda yaayp bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödedii bin avroluk tutar, 2 bin avroya çkarlyor ve 38 ya snr kaldrlyor.

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dnda oturma veya çalma iznine sahip olarak içi, iveren sfatyla veya bir meslek ya da sanat icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere toplam en az 3 yl süreyle fiilen yabanc ülkelerde bulunmak artyla, bal bulunduklar Türk konsolosluklar araclyla askerlik ubelerine bavuracak.

Durumlarn ispat eden belgelerle, 2 bin avro veya karl kadar yabanc ülke parasn bir defada ödeyip Milli Savunma Bakanlnca verilecek uzaktan eitimi almalar halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak.

- 28 gün temel eitim art 21 güne indirildi

Teklifin 2. maddesi üzerinde iktidar ve muhalefet tarafndan toplam 6 önerge verildi.

AK Parti stanbul Milletvekili irin Ünal imzasyla verilen ve kabul edilen önergeyle bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün temel askerlik eitim art 21 güne indirildi.

AK Parti stanbul Milletvekili Ünal, önergesini açklarken, Türk Silahl Kuvvetlerinde (TSK) acemi eitiminin 28 gün olduunu anmsatarak, teklifle eitimlerden bazlarn ksaltarak program 21 güne indirdiklerini, böylece adaylarn i ve görevlerinden asgari sürede uzak kalacaklarn kaydetti.

Profesyonel yapnn dünyada sadece bir iki ülkede uygulanabildiini ifade eden Ünal, çou ülkede Türkiyedeki gibi karma model bulunduunu belirtti.

Ünal, srail ciddi tehditlere maruz kald için burada farkl bir sistem bulunduuna iaret ederek, srailde liseyi bitiren bütün erkek ve kadnlar, temel askerlik eitimini geçtikten sonra üniversite eitimine devam ediyorlar. Genel harp artlarnda silah altna alnacak gençlerin, asgariden temel askerlik eitimini almalarn çok önemsiyoruz. dedi.

Kabul edilen 2. maddeyle askeri hizmetin gerektirdii ve TSKnn ihtiyaç duyduu erba ve er says dikkate alnarak bedelli askerlikte ya snr 31 Aralk 1993 tarihi de dahil bu tarihten önce doanlar olarak belirlendi.

Teklife göre, bu maddenin yürürlüe girdii tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayp 31 Aralk 1993 tarihinden önce doan, bedelliaskerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler, bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik ubelerine veya yurt d temsilciliklerine bavuracak.

Askerlik hizmetini yerine getirmi saylmalar için bavurularda 15 bin Türk liras veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas döviz sat kuruna göre ödeme tarihindeki karl kadar konvertibl yabanc ülke parasn bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eitimini yerine getirmeleri gerekecek.

- Düzenlemeden yararlanacaklar

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamndan çkarlanlardan ya artn tayanlar ile ya art aranmakszn ve temel askerlik eitimine tabi olmakszn, maddenin yürürlüe girdii tarihten önce salk nedeniyle haklarnda verilen askerlie elverili olmadklarna dair kararlardan dolay askerlikten muaf tutulanlar bedelli askerlik uygulamasndan yararlanabilecek.

- Aylksz veya ücretsiz izinli olacak

Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eitimi süresince çaltklar i yeri, kurum ve kurulular tarafndan aylksz veya ücretsiz izinli olacak.

Bu uygulama kapsamnda tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanl merkez muhasebe birimi hesabna yatrlacak.

Yatrlan bu tutarlar karl Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarlmak üzere Hazine ve Maliye Bakanl bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbakan yetkili olacak.

Bu düzenleme hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakknda sakl, yoklama kaça ve bakayadan dolay idari ve adli soruturma ve kovuturma yaplmayacak, balatlanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilikin kesinlemi idari para cezalar tahsil edilmeyecek.

Ana Sayfaya Git