Belediyeler sil baştan!

AK Parti'nin yerel yönetimlerle ilgili hazırladığı metinde çok önemli düzenlemeler yer alıyor. Belediye başkanlarının, valilerin ve kaymakamların yetkileri yeniden düzenleniyor. Küçük belediyelerle ilgili kritik bir adım atılıyor. İşte tüm Türkiye'yi etkileyecek değişiklikler...

Haberler 14.01.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partinin uyum yasalarn hazrlamak için kurduu 5 komisyondan, yerel yönetimle ilgili olan çalmalarn hzlandrd. Komisyonun hazrlad metnin, mart ayna kadar TBMMde yasalamas gerekiyor. çalmada, belediye bakannn bundan sonra belediye meclisinin de bakan olmas uygulamasna son verilmesi tartlyor. Bütün düzenlemeler için 32 yasada 43 madde deitirilecek.

PAKET MHPYE GDYOR

Edinilen bilgiye göre, öncelikli ve acil paket olarak gündeme gelecek olan yerelde uyum konusunda, iki yol izlenebilecek. Zorunlu ve acil olanlar mart ayna kadar yasalatrlp, dierleri sonraya braklacak ya da toplu olarak TBMM gündemine getirilecek. Bu çalma, seçim ittifak hazrl yaplan MHPye de götürülecek.

BAKANA MECLS YOK

Tartlan taslak metinlerdeki önerilere göre, belediye bakan, belediye meclisinin de bakan olmayacak. Belediye meclisine baka bir bakan seçilecek. Bakann görevden alnmas veya deitirilmesi durumunda, bu kii görevi üstlenecek. Belediye bakannn, kendisini denetlemesi gereken meclisin bakan olmasnn sakncalar olduu dile getiriliyor. mar kararlarnn denetimi arttrlacak.

L ÖZEL DARELER TASFYE

Merkez ve yerelin yetkileri yeniden tarif edilecek. Yerel yönetimlerin yetkilerinin arttrlmas ama tek elde kontrollü ekilde yürütülmesi planlanacak. Vali ve kaymakamlarn yetkileri yeniden düzenlenecek ve azaltlacak. Halen kapatlmayan 51 ildeki özel idareler kapatlarak, görevleri belediyelere devredilecek.

BÜTÜNEHR UYGULAMASI

Büyükehirler dndaki 51 ilin bütünehire dönütürülmesi plan daha önce de kamuoyuyla paylalmt. Belediye, tüm mülki snrlardan sorumlu olacak ve ehrin planlamas tek elden gerçekletirilecek. Daha önce kapatlan 1800 belediye örneinde olduu gibi kalan küçük belediyeler de kapatlacak ya da birletirilecek ilçeye dönütürülecek.

STRATEJK YERLEMLER

Stratejik önemi olan özellikle snrlardaki beldeler ve ehir merkezlerine 40 kilometre uzakta olan belde ve küçük yerleim yerlerinin korunmas geriye kalan az sayda beldenin kapatlmas planlanyor. Bunlar için birletirme formülü tartlyor. Böylece 51 ildeki köylerdeki ruhsat ve iskan sorunlar da çözülecek.

18 YA

Anayasa deiikliinde olduu gibi 18 yanda siyaset, yerel yönetim kademelerine tanacak. 18 yan dolduranlar belediye bakan belediye meclis üyesi ve muhtar olabilecek.

Ana Sayfaya Git