Belini Kırdık!

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'da yaptığı konuşmada "Biz terör örgütlerine Osmanlı tokadını vurduk. PKK'nın belini kırdık. Ama karşımıza başka bir isimle çıktılar" dedi.

Haberler 18.02.2018 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Münih Güvenlik Konferansnda konuma yapan ve sorular yantlayan Babakan Binali Yldrm terörle mücadele, Afrin harekat, ABD ve Avrupa Birlii ile ilikiler konularnda açklamalar yapt. Babakan Yldrm, Türkiyenin özellikle NATOnun güney sahasn ve Avrupay terör tehditlerine kar koruduunu vurgulayarak Avrupann güvenliini biz salyoruz dedi.

Babakan Yldrmn Münih Güvenlik Konferansnda, bütün dünyann IDe odaklanm durumda olduunu belirterek., Ama Suriyedeki mücadele sadece IDe kar deil. 70ten fazla ülkenin dahil olduu IDle mücadele koalisyonunda Türkiyede fiilen yer ald. Türkiye Ffrat Kalkan operasyonuyla beraber bölgede 3 bin 600 ID örgüt elemann yok etmi, etkisiz hale getirmitir. Bununla m snrl? Baz rakamlar paylamak istiyorum. Bölgemiz ve Avrupa için ne kadar tehlikeli olduunu anlamamz için bu rakamlar önemli. 10 bin ID üyesi tutuklu. 5 bin 800 yabanc savaçy snrdan sokmadk. Sizce bunlar nereden geliyor? Avrupa ülkelerinden geliyorlar. 4 bin üphelinin giriini engelledik. 56 bin 300 potansiyel IDle ilikili olabilecek kiiye snrlarmzda giri yasa koyduk. Bu IDin bölgedeki faaliyetlerini azaltmay salad. Türkiyedeki canl bomba katliam faaliyetlerini snrlad. Avrupaya gitmelerini snrlad. ABD YPG/PYD ile ibirlii yaparak IDi yok etmek için destek olduunu söylüyor. Esasen salonda bilenler var bilmeyenler var. YPG/PYD Türkiyenin 40 yldr mücadele ettii terör örgütü PKKnn Suriye ubesidir. Kuzey Irakta Türkiyenin etkin operasyonlar sayesinde ilerleyemediler. Bunlar Kürt, Arap, Yezidi etnik kökenlerinden gelen masum insanlar bu teröristlerin egemenlii altnda yaamak zorunda kalyor dedi.

NATONUN GÜNEY SINIRLARINI KORUYORUZ

NATO üyeleri, ABD ve Türkiyeye gelirsek diyen Babakan Yldrm, Biz NATOnun güney snrlarn koruyoruz. Ülkemize ve NATO snrlarna bir saldr gerçekleirken, müttefiklerimizin buradaki terör unsurlarn desteklemesini anlamakta zorlanyoruz. Arkadalarmzla konutuumuzda bu bizim için bir seçenek deil zorunluluk diyorlar. Deyrizor ve Badatn güneyinde ID üyesi toplam says 3 bin kadar. Tabii ki hepsinin elimine edilmesi gerekiyor. Fakat bunlar yok ederken yeni bir terör örgütü yaratmamalyz. Eer Suriyede insanlarn silahlanmad, tüm farkl etnik gruplarn bar içinde yaad bir gelecek istiyorsak, o zaman Soçi ve Astana süreçlerine bakmalyz. Cenevrede hazrlanacak yeni bir anayasaya odaklanlmal. Sürdürülebilir bir çözüm bu çerçevede bulunmaldr. Suriye dnda yaayan snmac says u anda ülke nüfusundan daha fazla dedi.

DARBE GRMN HATIRLATTI

15 Temmuz 2016da bir darbe giriimi yaandn hatrlatan Babakan Yldrm, Bu sebeple FETÖ ile de mücadele ediyoruz. Bu sadece Türkiye için deil dier ülkeler için de bir tehdit. Baktnzda dier ülkelerde de bu terör unsurlarnn korunmakta olduunu görüyoruz. Yani terörle mücadele için sorunlarn kökenine inmeliyiz, teröristleri yok etmekle olmaz. Önce El-Kaideydi, imdi ID. Bundan sonra karmza nasl çkacan bilmiyoruz. Terör konusunda ama dememeli, hepsine terör örgütü muamelesi yapmalyz. Ayn zamanda terörü tetikleyen temel nedenlere odaklanmalyz. Birlemi Milletler de bu konuya dahil olmal. Bölgede daha güçlü bir demokrasi ve kaynaklarn daha adil datlmas için, daha fazla insan haklar için, yerel insanlarn seslerine daha fazla kulak verilmeli dedi.

AVRUPANIN GÜVENLN SALIYORUZ

Türkiyenin Avrupann güvenliini saladIna dikkat çeken Yldrm, Nasl salyor? Bundan iki yl önce bölgeden Avrupaya günlük 2 bin 500 snmac giderken bugün bu rakam 70in altna dütü. çünkü snmaclar o bölgede tutuyoruz. Teröristler toplumsal bara zarar vermek amacyla Avrupaya gelmiyor. NATO ile birlikte çalarak sorumluluklarmz yerine getiriyoruz.

OSMANLI TOKADI

ABD ile ilikiler ve Osmanl tokad polemiine ilikin soruyu yantlayan Babakan Yldrm Osmanl Tokad konusunu sordunuz. Bir ülke düünün yllardr snrlarnda 40 bin insan kaybetti terör faaliyetleri sebebiyle. Tam Irakta ileri yoluna koyarken, Suriyede bir terörle ve sponsorlaryla karlatk. Ülkemize yönelik her türlü terör saldrsna kar en kuvvetli tepkiyi veririz anlamnda kullanlmtr. Bu sava sadece Türkiyenin sava da deil. Biz NATOnun bir parçasyz. Hava destei salyoruz. NATO üslerimizle operasyonlara destek veriyoruz. Hiçbir ülke ile sava içinde deiliz. Eer bir ülke bizimle savaa girmek isterse, biz de yantn veririz. imdi yeni bir isim altnda terör devam ediyor. Bugün biliyor musunuz Suriyede birçok ülkenin silahlar internet üzerinden terör örgütlerine satlyor. Söyler misiniz bu nasl bir terörle mücadele? yantn verdi.

Almanyada Linke partisinden bir vekilin Suriye hükümeti Türkiyeyi davet etmedi. Bu Afrin harekatn uluslararas hukuk açsndan nasl deerlendiriyorsunuz sorusuna ise Yldrm öyle yant verdi:

Suriyedeki ülkelerden hangisinin izni var söyler misiniz? Meruiyetimiz Birlemi Milletlerin 51. Maddesine dayanmaktadr. 1624 sayl BM bildirgesi, eer bir tehdit olursa operasyon gerçekletirilebileceini, kendini savunmasnn meru olduunu söyler. Bu sebeple yaptmz herey tüm uluslararas hukuka uygundur. Afrinde yerlerinden olan insanlar var. Kadnlar tecavüze uram insanlar var. Bu bölgeleri teröristlerden temizliyoruz. Sadece PKK ve PYDye deil IDe kar da savayoruz. çünkü Rakkadan kurtulan ID üyeleri Afrine geldi.

150DEN FAZLA GAZETEC HAPS SORUSU

Milyonlarca snmaclara ev sahiplii yapyor olmasna karn ve Deniz Yücelin serbest braklmasna karn 150den fazla gazeteci Türk hapishanelerinde ve hüküm bile yok haklarnda henüz. Eer Türkiye hukukun üstünlüü olan ülkelerle iyi ilikiler istiyorsanz buna önem vermeniz gerekmiyor mu? sorusuna ise Yldrm Sizin babakannz ya da cumhurbakannz öldürülmeye kalkarssa siz ne yapardnz? yantn verdi öyle konutu:

Türkiye bir hukuk devletidir, Almanya ve ABD gibi. Kimse bir baka ülkenin hukuk devletini sorgulama hakk yoktur. Almanyada Türk vatanda 3 bin 63 tane tutuklu var. Neden içerideler? Tabii ki haklarnda bir suçlama var, biz de Almanya mahkemelerinin nihai karar vermesini beklemek zorundayz. Eer süreçler yavasa, yasal düzenlemelerle süreç hzlandrlabilir. Meclisin görevi bu.

TERÖR ÖRGÜTÜ KORUNUYOR

2016daki darbe giriiminde 250 kiyinin yaaman yitirdiini hatrlatan Yldrm Binlerce yaralanan oldu. Kendi silah ve tanklarmzla, jetlerimizle hayatn kaybetti bu insanlar. Fakat bu terör örgütü bugün korunuyor. Maalesef yasal ilem balatlmad bu kiiye. Bugün buradaki izleyicilerin hepsine sesleniyorum. Sizin Cumhurbakannz veya babakannz öldürülmeye çallsayd ne yapardnz? Hukuk devleti uygulamalarn iyiletireceiz, bu sorunlara bir çözüm bulmaya çalacaz. Ama dostlarmz yorum yaptnda adil olmalarn bekliyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git