Binali Yıldırım: Bu ülkede bir Dersim hadisesi var

AK Parti İstanbul Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005'te Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı hatırlatarak, "Bu ülkede bir Dersim hadisesi var. Dersim hadisesinden dolayı devlet adına özür dileyen bir iktidar var" dedi.

Haberler 08.06.2019 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda TRT Haber ve TRT Kürdide ortak yaynlanan programda sorular yantlayan AK Parti stanbul Büyükehir Aday Binali Yldrm, CHPyi Dersim adn azna alamamakla eletirdi. Yldrmn açklamalarnda ise u balklar öne çkt:

ÖZYÖNETM SAçMALIINA SON VERLD: Burada (Kurunlu Camisi) çok ac olaylar yaand. Bulunduumuz bölge yerle bir oldu. Burada ehitlerimiz oldu. Terör örgütünün buray adeta bir sava meydanna dönütürdüünü, her taraf yerle bir ettiini, tarihi eserleri, yerleim yerlerini hendeklerle, çukurlarla adeta bir sava mevzisi haline dönütürdüüne ahit oldum. Benim Babakanlm dönemindeydi. Devlet, teröre boyun emez. Tüm bölgede bu öz yönetim saçmalna son verildi.

DERSM çN DEVLET ADINA ÖZÜR DLEYEN BR KTDAR VAR: (Cumhurbakan Tayyip Erdoann 2005te Diyarbakrda yapt konumay hatrlatarak) Bu ülkede bir Dersim hadisesi var. Dersim hadisesinden dolay devlet adna özür dileyen bir iktidar var. Buna ramen Dersim adn azna alamayan ve yaptklar bu fahi yanl bile ikrar edemeyen, kabullenemeyen bir CHP var. Burada yaanan tezat, Kürtleri temsil ettiini söyleyen partinin CHP ile ittifak halinde olmas. Bu yaman bir çeliki. Kürtlerin tarihi açsndan bakldnda burada bir yanllk, anlalamaz durum var.

KÜRTçE KURS AçARIZ: (stanbulda Kürtçe dil kursu açmay düünür müsünüz? sorusu üzerine): Böyle bir ihtiyaç olursa tereddütsüz Kürtçe kursu da açarz. Tamamen arz, talebe bal bir ey. Oradaki krmz çizgimiz u, anadil zaten serbest. Birçok Kürtçe kurs var. Belediye de rahatlkla açabilir, problem yok. Burada u yanla dümemek lazm. Kurs açmak, Kürtçe öretmek, Kürtçe kitap yazmak, mahkemelerde savunma yapmak, Kürtçe avukatlk hizmeti almak, ana diliyle kendini ifade etmek ayr bir ey, resmi dil olarak Kürtçeyi teklif etmek ayr bir ey. Bizim bunun tersini düünmemiz söz konusu olmaz. çünkü bu yolu biz açmz, bu açlm yapmz. Burada kimlikleri, isimleri, bütün yasaklar, kstlamalar, bu bölgenin hafzasn yok eden uygulamalar ortadan kaldran iktidar biziz. Dolaysyla bizi bunlarla test etmek, snamak çok abes bir itir.

KMLMZ ONURUMUZDUR: Bölge ve Kürt kimliiyle ilgili AK Parti iktidarnda yaplan açlmlar, özgürlükler, demokratik haklar var. Kimliin tannmas, dil ve eitimle ilgili birçok konu var. unu bilmemiz lazm, hangi etnik kimlie sahip olarak doacamza karar verebiliyor muyuz? Bunlar bizim doutan kazandmz kimliimizdir. Dolaysyla kimliimiz bizim onurumuzdur, erefimizdir. Bunlar aalamak, bu kimlikleri kötü göstermek, yaplabilecek en büyük yanltr. Kürtler bu ülkenin birinci snf vatandadr. (Bölgenin önde gelen kanaat önderleriyle görüüyor musunuz, stanbul seçimiyle ilgileniyorlar m? sorusu üzerine): Düündüünüzden de daha fazla..

TÜRKYE SEçM HAVASI VAR: Sanki stanbul seçimi deil bir Türkiye seçimi havas var. Her yer öyle. stanbul dndaki illerde stanbul seçimi gündemin birinci maddesi. Herkes buraya kilitlenmi, stanbul seçimini bekliyor, çok ilginçtir. Niye böyle olduunu anlamaya çalyorum. çünkü stanbul ile herkesin balants var. Oralarda telkin yapyorlar. stanbul seçimine maalesef uluslararas camiada çok ilgi duyulmaya baland ve çok da müdahaleci hareketler yapld. Bunlara millet kzd, milletimizin can skld. Bunlar uratkça, milletimiz daha da hrsland. Urama ii biraz rakip aday üzerinden oluyor. Burada bir taraf tutma durumu var.

MAMOLU LE TVDE TARTIMA: (Ekrem mamolu ile ortak TV programna ilikin Kar karya gelecek misiniz? sorusu üzerine): Konuacaz tabi. Prensip olarak olur dedik. Arkadalarmz her iki partiden de detaylar konuuyor. Kesin tabi. Bir stanbul yerel seçimiyle d basnn, baz devletlerin çok ar müdahil olmalar bizim milletimizin cann skt bir kere. Onun için de millet sadece stanbulda deil, Anadolunun her tarafnda da Ne oluyor kardeim, size ne oluyor, stanbulda seçim yapacaz, size ne oluyor? sorusunu sormaya balad. Bunun yansmalarn ben Anadoluda görüyorum. O yüzden bu seçim stanbul seçiminin ötesine geçmi oldu.

YSK BU ZAH EDEMED: (stanbulda seçimin iptal edilmesi): lk bata bir kafa karkl oldu. çünkü YSK bu ii çok iyi izah edemedi. Gerekçeli karar geç yaynlad. 31 Mart seçimi tamamlanm bir seçim deildir. Seçilen bir belediye bakan yoktur. çünkü henüz karar verilmemi bir seçimden bahsediyoruz. Burada il seçim kuruluyla YSKnn uygulamas arasndaki tezat sanki arkadamzn seçilmi olduu kanaatini yerletirdi. diye konutu.

Ana Sayfaya Git