'Bir avuç insan dışında kimse buna ses çıkarmadı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Müslüman Boşnakları alçakça katledenleri göklere çıkartan, kaleminden kan ve nefret damlayan birine Nobel edebiyat ödülü verildi ve maalesef bir avuç insan dışında kimse buna ses çıkarmadı" dedi.

Haberler 14.12.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Cumhurbakanl Kültür Sanat Büyük Ödülleri törenine katld. Cumhurbakan Erdoana ei Emine Erdoan, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, ei Esra Albayrak ile Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy elik etti. Bu yl edebiyat alannda Nuri Pakdil, müzik alannda MFÖ, sinema alannda Mesut Uçakan, resim alannda Devrim Erbil, geleneksel sanatlar alannda Fuat Baar, mimarlk alannda Doan Kuban, sosyal bilimler alannda Ahmet Yaar Ocak ödüle layk görüldü. Ayrca bu yln vefa ödülü de Haluk Dursuna verildi.

PAKDLE RAHMET DLED

Kültür Sanat Büyük Ödüllerini kazananlarn Kültür ve Sanat Politikalar Kurulunca belirlendiini aktaran Erdoan, ödül sahiplerini tebrik etti. Edebiyat alannda ödül kazanan Nuri Pakdilin 18 Ekim 2019da vefat ettiini anmsatan Erdoan, Kendisiyle burada bir araya gelmek ve ödülünü bizzat takdim etmek ksmet deilmi. Bu vesileyle kendisine bir kez daha Allahtan rahmet ve mafiret, sevenlerine basal diliyorum dedi.

KÜLTÜREL KMLMZ KIRK YILI AKIN SÜREDR BAARIYLA TEMSL EDYORLAR

Cumhurbakan Erdoan, müzik alannda ödül alan MFÖ hakknda, 1970li yllardan beri milletimizin ortak hislerine tercüman olmay baaran, ülkemizin bütün renklerini bir paydada buluturabilen eserleriyle gönüllerde taht kurmutur. Türk pop müziinde kültürel kimliimizi krk yl akn süredir baaryla temsil ediyorlar. Müzik ödülümüzü bu yl Güllerin çinden, Buselik Makamna, Ele Güne Kar gibi onlarca ölümsüz eserle içimizi stan Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uur beyefendilere takdim ediyoruz diye konutu.

KÜLTÜR VE SANAT KAVRAMLARINA DKKAT çEKT

Kültürün ve sanatn, tpk toprak ve bayrak gibi bamszln alametifarikalarndan biri olduuna dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Her frsatta tekrarlyoruz, kendine ait kültür ve sanat üretimi, birikimi, politikas olmayan toplumlar, bu bakmdan güçlü toplamlarn gizli veya açk hegemonyas altnda ezilmeye mahkumdur. Rivayet odur ki; bir ngiliz siyaset adamna ngiltere sömürgelerini kaybederse yklr m? diye sorarlar. Muhatap, Güçlü bir donanmaya sahibiz yeniden elde ederiz der. Ya donanmay kaybederseniz? diye sorar, ngiliz siyasetçi, Yeniden ina ederiz der. Son olarak kendisine Peki Shakespearei kaybederseniz ne olur? diye sorar, cevap çok önemli, te o zaman ngiltere yok olur der. Ayn diyalog Almanya için Goethe, Rusya için Dostoyevski, Fransa için Balzac gibi isimlerle tekrarlanabilir. Ülkelerin ve toplumlarn gelecee güvenle bakabilmelerini salayan maddi güçlerinden ziyade, medeniyet birikimlerinin gücüdür. Yusuf Has Hacib, Yurdu klçla alrsnz, kalemle tutarsnz derken ite bu gerçee iaret ediyor. Nizamülmülk de, Mzra bir yere kadar atarsnz, kelimelerin ve düüncenin menzilinin ise snr yoktur derken, sanki günümüz kültür sanat iklimini anlatyor.

BUNLARIN HEPS DE BZM MEDENYETMZN ESERLERDR

Erdoan, günümüzde sanat eserinin bütün borsalardan, yatrmlardan, rant araçlarndan daha fazla kazandrabilmesinin sebebinin eserin snrlar ve zaman aan etkiye sahip olmas olduunu ifade etti. Türkiyenin sahip olduu güzelliklerle dünyann en zengin ülkelerden biri olduunu vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Kültürel bakmdan çeitlilik içinde birlii savunanlarn, kendileri dnda tüm renklerin yok ediliine seyirci kaldn görüyoruz. Badat, am, Halep gibi corafyamzn kadim medeniyet merkezleri yerle bir edilirken; Pariste, Londrada, Romada, Berlinde oturanlar ses çkarmyordu. Birinci ve ikinci Körfez Savanda Irakn tarihi ve kültürel miras ya yamalanm ya da tahrip edilmiti. Benzer vandallklar, Afganistanda da sergilendi. Bunlarn hepsi de bizim medeniyetimizin, hatta çou dorudan bizim kültürümüzün eserleridir. Son olarak Suriyede benzer bir vahet yaanyor. Sadece insanlar deil, onlarla birlikte binlerce yllk bir tarih ve kültür de yok edilmeye çallyor. Tpk Hülagu gibi diye konutu.

KALEMNDEN KAN VE NEFRET DAMLAYAN BRNE NOBEL EDEBYAT ÖDÜLÜ VERLD

Bu corafyada yaam tüm medeniyetlerin ortak özellii, batya kar üstünlük salam olmalardr diyen Cumhurbakan Erdoan, bugün binlerce yln intikamn alma hissiyle giriilen bir saldryla kar karya olunduunun altn çizdi. Erdoan, Müslüman Bonaklar alçakça katledenleri göklere çkartan, kaleminden kan ve nefret damlayan birine Nobel edebiyat ödülü verildi ve maalesef bir avuç insan dnda kimse buna ses çkarmad. Acaba ayn sessiz tasdik mesela 100 bin ngilizi, Alman, Fransz, talyan, Norveçliyi katleden birini öven kiiye Nobel verilse, yine tekrarlanr myd? Hiç sanmyorum. Bu gerçekler; bize kültür sanat alannda dünya çapnda söz sahibi olmadan hayat hakkmz bile savunabilmemizin mümkün olmadn gösteriyor dedi.

DEERLERMZ çN NE YAPSAK AZDIR

Marifetin iltifata tabi olduunu aktaran Erdoan, Sanatç eseriyle bizi ödüllendirmitir, bize düen de ona iltifat etmektir, takdir etmektir, teekkür etmektir. Münevverlerimiz, sanatçlarmz, yazarlarmz, airlerimiz her türlü iltifat fazlasyla hak ediyor. Kültür ve sanat hayatmza çok önemli katklarda bulunan özgün eserleriyle öne çkan deerlerimiz için ne yapsak azdr. Kültüre, sanata, edebiyata yaplan yatrm, gelecee yaplan yatrm demektir. Biz de bu anlayla büyüyen, gelien Türkiyenin büyük iddialarna ve ideallerine yakr bir kültür-sanat ikliminin tesisine katlabilmek için çalyoruz diye konutu.

SABIRLA ÜRETLEN HER EY SANATTIR

Sanat ile siyasetin her zaman bir araya gelemeyen iki ayr uçta alanlar olarak görüldüüne dikkat çeken Erdoan, Halbuki biz siyaseti ayn zamanda bir sanat olarak görüyoruz. çünkü bize göre gönülle üretilen, sabrla üretilen her ey sanattr. Sanat tutkunun, akn, sevdann, adanmln sabr ve estetik imbiinden süzülmesidir. nsanlara hizmet için yüreini ortaya koymu, ömrünü adam, akla ve sevda ile çalm herkesin ortaya bir sanat eseri koyduuna, sanatç ruhunu teneffüs ettiine inanyorum. Tabii asl olan yaplan iin en iyisini ortaya koyabilmektir. Gençlerimize tavsiyemiz, her biri kendi alanlarnn üstatlar olan kültür ve sanat insanlarmz örnek alarak yeni deerler, eserler üretmenin peinde komalardr dedi.

TEK TEK ÖDÜL VERD

Cumhurbakan Erdoan, konumasnn ardndan sosyal bilimler alannda ödül alan Ahmet Yaar Ocaka, sinema alannda Mesut Uçakana, müzik alannda ödül alan MFÖ grubu üyeleri Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uura ayr ayr, resim alannda ödül alan Devrim Erbile geleneksel sanatlar alannda Fuat Baara, edebiyat alannda Nuri Pakdil adna Necip Evliceye ve mimarlk alannda ödül alan Doan Kuban adna gelen Murat Güne ödül verdi. Vefa ödülüne layk görülen Haluk Dursunun kz Nilay Dursun da Erdoann elinden ödül ald.

BU ÖDÜLÜ ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR SAKLAYACAIM

Ödül takdimi srasnda Fuat Güner, Özkan Uur ve Mazhar Alanson ksa birer konuma yapt. Fuat Güner, Cumhurbakanlmzn Kültür ve Sanat Kurulunun Türkiyedeki onlarca deerli sanatç arasndan bizleri böyle bir ödüle layk görmesinden çok büyük mutluluk duyuyoruz. çok teekkür ediyoruz dedi. Özkan Uur, Cumhurbakanl Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layk görüldüümüz için çok teekkür ediyoruz. 49 yllk müzik yaantmzda her zaman iyiyi, ileriyi, doruyu, güzeli kaliteyi hedefledik. Salmz yerinde olduu müddetçe bundan sonra da beraberce üretmeye, çalmaya ve ülkemize kalc eserler brakmaya devam edeceiz diye konutu. Mazhar Alanson ise, çok samimi konuacan belirterek, Bunca yldr çok ödül aldk. Maalesef saklayamadm, tanmalar oldu, hemen hemen evde hiç ödül görülmüyor bende. Ama bu ödülü ömrümün sonuna kadar saklayacam dedi. Cumhurbakan Erdoan, Alansona, Yani bu ödül kaybolmayacak diye cevap verdi.

ONA RAHMETLER DLYORUM

Nuri Pakdil adna Necip Evliceye ödül verildi. Ödül takdimi srasnda Pakdil adna ödül alan Evlice, Bu ödülün Nuri Pakdilin bütün bir ömrünü harcad yeni bir dünyann kurulmas için ve insanmz için yapt bütün çalmalarn onun bir miras olduu bilinciyle ve büyük bir sorumlulukla onun adna alyorum. Ona rahmetler diliyorum. Bu ödülü layk gördükleri için, Sayn Cumhurbakanmza ve jüri üyelerine teekkür ediyorum diye konutu.

Evlicenin ardndan konuan Cumhurbakan Erdoan, Bu vesileyle ben de Necip beye özellikle de ömrünün son dönemlerinde Nuri aabeyi hiçbir zaman yalnz brakmad hep onunla beraber oldu bundan dolay da Nuri aabeyin sevenleri olarak çok çok teekkür ediyorum, Allah sizlerden raz olsun dedi.

Programn sonunda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ödül kazananlarla fotoraf çekindi. Törenin ardndan MFÖ davetlilere konser verdi.

Ana Sayfaya Git