Bize gülücük atıyorlar!

Erdoğan, "Suriye'nin yeniden imarı için destek verin dediğimiz dünyanın devleri, bize sadece gülücük atıyorlar. Petrol kuyularından bulunan petrolü "gelin birlikte çıkaralım, Suriyeliler için harcayalım" diyorum yanaşmıyorlar." dedi.

Haberler 18.12.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 3,7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyon mülteci olduunu belirten Cumhurbakan Tayyip Erdoan, Avrupa Birliinin taahhüt ettii parasal yardmn ikinci diliminin halen gelmediini söyledi.

Erdoan, sviçrede BM Cenevre Ofisinde 1. Küresel Mülteci Forumunda yapt konumada, Suriyede TOK eliyle evler inaa edilerek, mültecilerin buralara yerletirilmesi önerisini yineledi. O petrol kuyularnda bulunan petrolü gelin beraber çkaralm. Mülteci halinde olan bu insanlar o yaptmz evlere, okullara barnmalar için yerletirelim diyen Erdoan konumasnda özetle unlar söyledi:

GÖç KRZ GDEREK BÜYÜYOR

Uluslararas toplum geçmite emsaline az rastlanr göç krizi ile kar karya bulunuyor. nsanlar sadece daha iyi bir i daha yüksek bir hayat standard için deil karnlarn doyurabilmek için göç etmek zorunda kalyor. çklan bu umut yolculuklar maalesef çou zaman ölümle sonuçlanyor. Bugün mülteci sorunu diye genelletirdiimiz meselenin arka plannda büyük bir dram ac bir hikaye vardr. Sahile vuran çocuk cesetleri bu sorunun artk daha fazla görmezden gelinemeyeceini göstermitir.

SIINMACILARA AYNI HAKLAR

Türkiye düzensiz göç ve mülteci aknlarnn yükünü dünyada en ar hisseden ülkelerin banda geliyor. 3,7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakn yerinden edilmi kiiye ev sahiplii yapyoruz. Birkaç münferit hadise dnda mültecileri ötekiletirecek, dlayacak, onlar dümanlatracak hiçbir üzücü olay yaanmad. Devlet olarak vatandalarmza hangi imkanlar salyorsak ülkemize snanlara da aynsn salyoruz.

8 YILDA 516 BN BEBEK DODU

Eitim çandaki 1 milyon Suriyeli çocuun 685 binine okul imkan tanyoruz. Bugüne kadar 21 bin 300 Suriyeliye yüksekörenim ve Türkçe dil bursu verdik. Son 8 ylda ülkemizde 516 bin civarnda Suriyeli bebek dünyaya gelmitir. Bu bebeklerin her türlü salk imkanndan faydalanmasn temin ettik. Ülkemizdeki birçok Suriyeli bugün artk kendi ayaklar üzerinde durabilir konuma geldi.

40 MLYAR EURO HARCANDI

Mülteciler için bütçemizden harcadmz rakam 40 milyar dolar amtr. ABnin bize verdii söz vardr. 3+3 milyar avro destek vereceiz demilerdir. u an itibariyle ABden STKlara gelen destek ancak 2 milyar avroya ulam durumdadr. kinci 3 milyar için herhangi bir ses yok. Bundan da tahsis edilen 450 milyon avro geldi geliyor diyorlar gelmi deil. Paras en çok olanlar sadece gülücük atyor. Suriye kaynakl göç probleminin tek çözüm yolu, mültecilerin bizim snrlarmz içinde tutulmas olarak görülemez. Mültecilerin yurtlarna geri dönü hakk tartma götürmez. Vicdanlar yaralayan bu sorunun sürdürülebilir ekilde çözülmesi ancak küresel düzeyde atlacak admlara baldr. Mültecileri kendi topraklarnda tutacak, ülkemizde olanlar da tekrar vatanlarna döndürecek formüllerin devreye alnmas gerekiyor. Suriyede kalc istikrar ve normallemenin tesisinde geri dönüler, en az terörle mücadele kadar önemlidir

PETROL ONLARA DAHA çOK LAZIM

O petrol kuyularnda bulunan petrolü gelin beraber çkaralm, ondan sonra o terör bölgesine u projeleri uygulayarak u anda mülteci halinde olan bu insanlar o yaptmz evlere, okullara barnmalar için oraya yerletirelim. Ama buna yanamyorlar. çünkü petrol onlara daha çok lazm. Her eyini geride brakm insanlarn dramlar üzerinden siyaset yapmak, toplumdaki ön yarglar kayarak siyasi rant peine dümek utanç vericidir.

Ana Sayfaya Git