BM'ye verdi veriştirdi

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "BM 73 yıllık geçmişinde hiç de küçüksenemeyecek başarılar elde etti ancak zaman içinde BM'nin insanlığın barış ve refah beklentilerinden uzaklaştığı bir gerçektir. Özellikle Güvenlik Konseyi sadece veto hakkına sahip 5 üyenin çıkarlarına hizmet eden, diğer yerlerde yaşanan zulümlere seyirci kalan bir yapıya dönüştü" dedi.

Haberler 26.09.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyeli mültecilerle ilgili Avrupa Birliinin tutumunu eletiren Erdoan, Kamplarda kalan snmaclarn ise ihtiyacn tamamn karlyoruz. Buna karlk dardan aldmz destek, 600 milyon dolar. ABden u an fiilen verilen tutar itibariyle, bu bizim milli bütçemize girmiyor. O da 1,7 milyar avro düzeyindedir. ABnin, 3 milyar avro + 3 milyar avro tutarndaki destek vaadi proje artna baland için yeteri kadar etkin ekilde kullanlmamaktadr. Avrupa bata olmak üzere dünyann mülteci aknna önüne geçen Türkiyeye daha fazla ve esnek artlarda destek verilmesini bekliyoruz diye konutu.

Erdoann açklamalar öyle:

Sizleri ahsm ve ülkem adna saygyla selamlyorum. Bu ylki genel kurulumuzun tüm dünya halklar için hayrlara vesile olmasn diliyorum. Bu toplanty 1. Dünya Savann yüzüncü yldönümünde yapyoruz. Milletler Cemiyeti 2. Dünya Sava sonras yerini Birlemi Milletlere brakt. BM 73 yllk geçmiinde hiç de küçüksenemeyecek baarlar elde etti ancak zaman içinde BMnin insanln bar ve refah beklentilerinden uzaklat bir gerçektir. Özellikle Güvenlik Konseyi sadece veto hakkna sahip 5 üyenin çkarlarna hizmet eden, dier yerlerde yaanan zulümlere seyirci kalan bir yapya dönütü.

GEçC ÜYELERN HçBR NSYATF YOK

Böyle önemli bir yapnn ad sürekli baarszlklarla anlan bir kurum haline gelmesine bizim gönlümüz raz gelmiyor. Bu yüzden Güvenlik Konseyi bata, BMnin yapsnda ve ileyiinde kapsaml bir reforma gidilmesi gerektiini söylüyoruz. Onun için de dünya 5ten büyüktür derken de insanln ortak sesi olduumuza inanyoruz.

Niçin hepsi dönerli olarak daimi üye konumuna gelmesin. Sadece 5 üye, onlar da geçici. Hiçbir inisiyatifi yok. BM reformunun sadece bütçeyle snrl tutulmas gerçek sorunlarn giderilmesine katk salamayaca gibi kimseyi de mutlu etmeyecektir.

FLSTNLLERN YANINDA YER ALACAIZ

Geçmite Bosnada Ruandada Somalide, yakn tarihte Myanmarda, Filistinde yaplan katliamlar BM Güvenlik Konseyinin gözü önünde gerçeklemitir. Filistinlilere uygulanan zulme ses çkartmayanlarn, yardmlar ksma konusundaki gayretleri sadece zalimlerin cesaretini artrmaktadr. Tüm dünya arkasn dönse bile biz mazlum Filistinlilerin yannda yer almaya devam edeceiz.

Maalesef dünyann pek çok yerinde toplu katliamlara kadar hiçbirimizin görmek istemedii sahneler her gün yeniden karmza çkyor.

ADALET VURGUSU YAPTI

Türkiye olarak yaadmz corafyadan balayarak dünyaya baktmzda BM vastasyla yaplacak çok ey olduunu görüyoruz. Dünyann düzenini, kurtuluunu ve mutluluunu salayacak olan adalettir.

Bugün dünyann en zengin 62 kiisinin mal varl toplam nüfusun yaklak yarsna, yani 3,6 milyar insana denk ise burada bir sorun var demektir. Dünyada 821 milyon insan çou gece aç bir ekilde uykuya dalarken, 600 milyon kiiye obezlik tehisi konuyorsa burada bir sorun var demektir.

68 MLYON K ZORLA YERLERNDEN EDLYORSA...

Hepimizin huzuru ve gelecei için insanln adalet arayyla balayan mücadelesini adaletin tesisiyle sonuçlanmasn baarmak mecburiyetindeyiz. Bugün dünyann en zengin 62 kiisinin, toplam nüfusun yaklak yarsna 3,6 milyar insana denk ise burada bir sorun var demektir. Farkl corafyalarda 258 milyon kii daha insani artlarda yaamak için yollara dökülüyorsa, 68 milyon kii zorla yerlerinden ediliyorsa burada bir sorun var demektir. Afrikada doan bir çocuun ölme ihtimali, bu ehirde doan bir çocua göre 9 kat fazlaysa burada bir sorun var demektir.

MEVLANAYI HATIRLATTI

Hazreti Mevlana, adaleti bir eyi yerli yerine koymak; yani hakk sahibine vermek olarak tanmlyor. Gelin bu dünyada her eyi yerli yerine konulmasn salamak için BMyi insanlarn adalet beklentilerinin sözcüsü haline getirelim. Aç ve açkta kalana el uzatacak, gelecek nesillere umut alayacak bir küresel yönetim sistemi kuralm. Bu kürsüde söylenen sözler, yaplan tespitler ancak böyle bir anlam ifade edecektir. Yine Hazreti Mevlanaya göre, zalim üzerine düen görevleri yerine getirmeyen kiilerdir.

SURYEL ÖRENC SAYISI 600 BNN ÜZERNDEDR

Türkiye daha adil bir dünya için elinden gelen çabay gösteriyor. Snrlarmz içinde 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyondan fazla snmacy dünyada baka örnei olmayan hizmetler sunarak misafir ediyoruz. Bugüne kadar harcadmz tutar 32 milyar dolar bulmutur. Emniyet altna aldmz Cerablus El Bab Afrin bölgeleriyle dlib çatmaszlk bölgesindeki milyonlarca kiiye her türlü insani yardm yapyoruz. Ülkemizde okula giden Suriyeli örenci says 600 binin üzerindedir.

Kamplarda kalan snmaclarn ise ihtiyacn tamamn karlyoruz. Buna karlk dardan aldmz destek, 600 milyon dolar. ABden u an fiilen verilen tutar itibariyle, bu bizim milli bütçemize girmiyor. O da 1,7 milyar avro düzeyindedir. ABnin, 3 milyar avro + 3 milyar avro tutarndaki destek vaadi proje artna baland için yeteri kadar etkin ekilde kullanlmamaktadr. Avrupa bata olmak üzere dünyann mülteci aknna önüne geçen Türkiyeye daha fazla ve esnek artlarda destek verilmesini bekliyoruz.

Bu yl itibariyle Türkiye insani yardmlarda ilk srada yer almaktadr. Ekonomik büyüklük olarak dünyada 17inci srada yer alyor olmamza ramen, kalknma ve insani yardmlarda ilk sralarda bulunmamz bu konuya verdiimiz önemin ifadesidir.

HEDEFMZ MÜNBçTEN BALAYARAK IRAKA KADAR...

Dünyadaki ülkelerin pek çounun bünyesindeki radikal gruplar ihraç ettikleri yer haline dönüen Suriye konusunda aktif bir tutum içindeyiz. Suriyenin yeniden huzurlu bir yer haline gelmesini salamaya çalyoruz. Cerablusda DEA ile, Afrin PKK PYD YPGden temizleyerek 4 bin km karelik bir alan milyonlarca Suriyeli için güvenli ve huzurlu bir yer haline getirdik.

Rusya ile imzaladmz Soçi mutabakatyla, dlib çatmaszlk bölgesine yönelik kanl saldrlarnn önüne geçtik. Hedefimiz Münbiçten balayarak Irak snrna kadar olan Suriye topraklarnn tamamn teröristlerden temizlemektir. Buradan tüm taraflar, Suriyede adil ve sürdürülebilir çözüm araylarna yapc bir anlayla destek olmaya davet ediyorum.

Taktik çkarlar uruna teröristlere on binlerce TIR ve binlerce kargo uça silahla dorultanlar gelecekte bunun acsn mutlaka çekeceklerdir. Bir yandan terör örgütlerini desteklemek, kaplarn mültecilere kapatmak bunun yükünü de Türkiye gibi ülkelere yüklemek kimsenin geleceini daha güvenli yapmaz. Onun için gelin Suriye Irak Afganistan Ukrayna, Balkanlar, Kuzey Afrika, Körfez gibi potansiyel sorun alanlarnn çözümü için daha samimi gayretler ortaya koyalm. Unutmaynz dünyann herhangi bir yerinde asgari bir huzur oluturamazsak hiç kimsenin güvenle yaayamayacan bilmeliyiz.

FETÖ VURGUSU

Ülkemizde 15 Temmuz 2016 gecesi darbe giriimine kalkp 251 vatandamz ehit eden FETÖ ite böyle bir terör örgütüdür. Peki bunun lideri nerededir? Bunun ba u anda evet Amerikada Pensilvanyadadr. 400 dönümlük bir arazide u anda yaamakta ve buradan dünyann 160 ülkesine terör ihraç etmektedir. Bu örgüt faaliyetlerini eitim, yardmlama gibi parltl kavramlarn arkasna saklanarak STK olarak sürdürmektedir. Ülkemizde 40 yl boyunca bu aldatmacayla büyüyen terör örgütü gerçek yüzünü göstermitir. Önce emniyet ve yarg içindeki ardndan da TSKya szdrd elemanlaryla darbe giriimi balatmtr.

Milletimizin desteiyle son 5 ylda yürüttüümüz kararl mücadele sayesinde FETÖyü tasfiye ettik. imdi bu terör örgütünün dünyada faaliyetler yürüttüünü görüyoruz. Ne yazk ki dost bildiimiz bir çok ülke ve bunlar hala bunlar bize vermemekte srar ediyorlar. Tabi ki hala tehlikenin farkna varmam olanlar bunun bedelini de ar ödeyecekler.

Mesela FETÖ terör örgütünün Amerikann 27 eyaletinde sadece charter schoollar araclyla devlet bütçesinden ald para 763 milyon dolardr. Kaynak buradan geliyor. Bu rakama örgütün her türlü kara para iine karan ticari kurulularnn ve STK görünümlü dier yaplarnn gelirleri dahil deildir. Buradan tüm dünya ülkelerini, canm yand için açk söylüyorum. Dikkatli olmaya ve harekete geçmeye davet ediyorum.

Ticaret savalar her dönemde insanla zarar vermitir. Bugün de böyle bir eiin içindeyiz. Ekonomik yaptrmlarn silah gibi kullanlmas karsnda hiçbirimiz sessiz kalamayz. Bunun zarar eninde sonunda her ülkeye dokunacaktr. Dünya ticaret düzeninin tek tarafl kararla bozulmamas için hep birlikte çalmalyz.

KAOS çIKARTMAK KOLAY

Kaos çkartmak kolay, düzeni salamak zordur. Bugün baz ülkeler srarla kaos çkartmaya çalyor. Merhametin vicdann, hukukun, umudun kaybolduu bir dünya düzeni kadar büyük tehlike yoktur. u anda hep birlikte böyle bir tehlike ile kar karyayz. Türkiye ticaretin de insan dolamnn da serbest olmasndan yanadr. Her geriye gidi bizi olumsuz etkiliyor. Bu tutumun tehditle, dayatmayla ortaya konmas üzüntümüzü daha da artryor. Biz sorunlarmz eit artlarda yürütülecek yapc diyalogla çözmekten yanayz.

Ana Sayfaya Git