Bölge baroları: Kürt sorununun çözüm arayışına toplumun tüm kesimlerinin dahil edilmesi elzem

Bölge illerindeki 15 baro, komuoyuna açıkladıkları ortak değerlendirme metninde "Kürt sorununun çözüm arayışına toplumun tüm kesimlerinin dahil edilmesini elzem görüyoruz" dedi.

Haberler 12.10.2021 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölge Barolar, Türkiye Barolar Birlii seçim gündemiyle bir araya geldikleri Urfa Barosunda ortak bir deerlendirme metni paylat. Deerlendirmede 10 Ekim Ankara Gar Katliam, Kürt sorunu, Selahattin Demirta ve Osman Kavala hakkndaki AHM karar, Bölgede yaanan hak ihlalleri, kayplar, cezaevlerindeki ihlaller gibi birçok soruna dikkat çekilerek çarlarda bulunuldu. Deerlendirmede Kürt sorununun çözüm arayna toplumun tüm kesimlerinin dahil edilmesini elzem görüyoruz denildi. 15 baronun imzacs olduu metin, maddeler halinde öyle:

10 EKM KATLAMINDA FALLER ORTAYA çIKARILMADI

1- 10 Ekim 2015 tarihinde gerçekleen Ankara Gar Katliamnn üzerinden alt yl geçmi olmasna ramen gerçek faillerin ortaya çkarlmas için beklenen adalet talepleri karlanmamtr. Etkin soruturma yürütülerek faillerin cezalandrlmas bir an önce salanmaldr. Bölge Barolar olarak dosyann takipçisi olduumuzu belirtir, bu vesile ile katliamn yl dönümünde hayatn kaybeden yurttalarmza bir kez daha Allahtan rahmet dileriz.

KÜRT MESELES DEMOKRATK ZEMNDE çÖZÜMÜNE DAVET EDYORUZ

2- Kürt meselesi, Türkiyenin en önemli ve can yakc meselesi olarak gündemde durmaya devam etmektedir. Son aylarda yeniden Kürt meselesinin tartlyor olmas ve çözüm iradesine yönelik niyet beyanlarn kymetli görüyoruz. Bu çözüm arayna toplumun tüm kesimlerinin dahil edilmesini elzem görüyor, muhataplk vs. tartmalaryla bunu ksrlatrmak yerine politik aktörlerin tamamnn temsilleri ve katk salayabildikleri ölçüde sürecin içinde olmasn önemli görüyoruz. Bu sorunun seçim hesaplarndan daha deerli olduu unutulmamaldr. Sivil toplumu, siyaset kurumunu ve dier tüm paydalar bu meselenin demokratik zeminde çözümüne dair üzerine düeni yapmaya davet ediyoruz.

DEMRTA VE KAVALA HAKKINDA AHM KARARI YERNE GETRLMEL

3- Selahattin Demirta ve Osman Kavala hakkndaki AHM kararlarnn icrasna ilikin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Türkiyeye 30 Eylüle kadar verdii sürenin dolmasna ramen Selahattin Demirta ve Osman Kavalann tahliye edilmemesinin Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerinin ihlali anlamna gelmesini endieyle karlamakta, AHMin Selahattin Demirta ve Osman Kavala hakknda verdii hak ihlali kararlarnn gereinin bir an önce yerine getirilmesinin gerekliliini vurgulamaktayz.

YARGI, AVUKATLARA YÖNELK OLUMSUZ TUTUMUNDAN VAZGEçMEL

4- Yarg makamlarnn avukatlara ve savunmaya yönelik olumsuz tutumu maalesef hala devam etmektedir. Son olarak Diyarbakr Barosu Bakan Av. Nahit Erene, Diyarbakr Barosu yöneticilerine ve avukatlara yönelik Diyarbakr 9. Ar Ceza Mahkemesi Bakannn haksz ve hukuka aykr tutumuna kar 78 Barodan destek açklamas olmu ve mahkeme bakannn görevden el çektirilmesi talep edilmitir. Aradan geçen süreye ramen hala bir ilem yaplmam olmasn kabul etmediimizi belirtmek isteriz. Bölge Barolar olarak sürecin takipçisi olacamz, bu haksz ve kabul edilemez tutuma kar yaplacaklar konusunda giriimlere balayacamz ve hukuksuz tavrn baka yerlere sirayet etmemesi için imzac Barolarmzla bir yol haritas belirleyeceimizi paylamak isteriz.

TBBYE SEçLECEK BAKAN, NSAN HAKLARINI SAYGILI OLMALI

5- Anayasa Mahkemesi avukat üyesinin ya haddi sebebi ile görevinin sona erecek olmas sebebi ile Anayasa Mahkemesi üyelik seçimini ve Türkiye Barolar Birlii bakan ve yönetim kurulu seçimini yakndan takip ettiimizi bildirmek isteriz. Her iki makama da seçilecek kiilerin hukuka ve insan haklarna saygl, Türkiyede demokratik standartlarn geliimine katkda bulunan kiilerden seçilmesi gerektiine inanyoruz. Türkiye Barolar Birliini salt bir meslek örgütü gibi görmediimizi ve seçilecek bakan ve yöneticilerin insan haklarna saygy önceleyen, toplumsal meselelerin çözümünde sorumluluk üstlenen, güçlü savunma ve hukukun üstünlüü için mücadele etmesi gerektiini ayrca Türkiye Barolar Birlii seçim takvimi belirlenip adaylar ve programlar netletiinde bu konuda görülerimizi ayrntl olarak bildireceimizi belirtmek isteriz.

BARIçIL TOPLANTILARIN KEYF ENGELLENMESN KABUL ETMYORUZ

6- Barçl toplantlar-basn açklamalar kamuoyunu etkilemek, harekete geçirmek, ikyet ve talepleri ifade etmek ve kamu politikasn etkilemek için önemli role sahip Anayasal bir haktr. 2911 Sayl Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununda bu Anayasal hakk yasaklamak için mülki idarelere vermi olduu yetki ilgili makamlarca yasaklama yönünde kullanlmaktadr. Yasaklama kararlar rutin ve keyfi hale gelmekle kararlarn iptaline kar açlan davalar da hukuka aykr bir ekilde reddedilmektedir. Barçl toplantlarn kanuni yetkinin suiistimal edilecek ekilde keyfi olarak engellenmesini kabul etmiyor ve yetkili makamlar bu tavrlarndan vazgeçmeye davet ediyoruz.

DRL, DOKU, ENYAAR VE DEDEOULLARI DOSYALARININ TAKPçSYZ

7- rnak li Beytüebap lçesi Kovankaya Köyünde ikamet eden Asuri-Keldani Hürmüz ve imoni Dirilden 11.01.2020 tarihinden beri haber alnamam, 70 gün sonra imoni Dirilin cansz bedeni bulunmutur. Aradan geçen 2 yllk süreden beri devam eden soruturmada herhangi bir aama kat edilmedii gibi iddianame de hazrlanmamtr. Ayn ekilde Munzur Üniversitesi örencisi Gülistan Dokunun Dersimde kaybolmasnn üzerinden bir yldan fazla zaman geçmi ve soruturma dosyasnda herhangi bir ilerleme salanmamtr. Urfada enyaar Ailesine, Konyadaysa Dedeoullar Ailesine yönelik gerçekletirilen katliam dosyasna kar soruturma makamlarnn etkin bir soruturma yürütmeleri gerektiini bir daha belirtmek istiyoruz. Etkili soruturmalar yürütülmesi için olayn takipçisi olacamz, yargnn enyaar ve Konyada Dedeoullar Ailesinin katledildii katliam soruturmalarnda kamu vicdann rahatsz eden tutum ve eylemlerden kaçnarak soruturma dosyasn taraf denetimine açmasn, etkili soruturma yürütülmesini beklediimizi belirtmek isteriz.

90LARIN DOSYALARINDA CEZASIZLIK DEVAM ETMEKTE

8- 90l yllarda ilenen ar insan haklar ihlallerine ilikin birçok dava dosyas güvenlik nedeniyle bat illerine nakledilmi ve çou da beraat kararlaryla sonuçlanmtr. Ayn ekilde nakledilen Vartinis Katliam davasnn son celsesinde olumlu bir gelime yaanm, bir sank hakknda yakalama karar çkmtr. Ancak duruma ve yakalama karar sonras aradan 1 ay geçmesine ramen henüz sann yakalanmam olmasn cezaszlk politikasnn devam olarak görmekle, idari ve yargsal makamlardan yakalama kararnn derhal infaz edilmesini beklemekteyiz.

CEZAEVLERNDE HAK HALLLER DEVAM EDYOR

10- Son günlerde Türkiyenin birçok cezaevinde tutuklu, hükümlü ve yaknlarna kar hak ihlalleri artarak devam etmektedir. 09.10.2021 tarihinde Urfa 2 Nolu T Tipi Kapal Cezaevindeki mahpuslarn infaz koruma memurlar tarafndan darp edildiine dair duyumlar endie vericidir. Hak ihlalleri ve pandemi sürecinin yaratt koullar nedeniyle yaplan insanlk d bu tutum ve saldrlara kar idari ve yargsal makamlar derhal gerekli önlemleri almaya davet ediyor, hükümlü ve tutuklularn ailelerinden çok uzak olacak illerde bulunan ceza infaz kurumlarnda infazlarnn gerçekletirilmesine son verilmesini talep ediyoruz. Ayrca söz konusu kapal ceza infaz kurumlarnda yaanan hak ihlallerine kar Adalet Bakanln, Türkiye Barolar Birlii nsan Haklar Merkezini, TBMM nsan Haklarn nceleme Komisyonunu ve Türkiye nsan Haklar Eitlik Kurumunu göreve davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git