"Bölgede çekilme olayı başlamış vaziyette"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Trump'la) Akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkanın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette." dedi.

Haberler 08.10.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, Türkiye-Srbistan Yüksek Düzeyli birlii Konseyinin ikinci toplantsna katlmak üzere Srbistana hareketinden önce Esenboa Havalimannda açklamalarda bulundu.

Srbistan Cumhurbakan Aleksandar Vucicin daveti üzerine Belgrada gideceini belirten Cumhurbakan Erdoan, Srbistanda diplomatik ilikilerimizin tesisinin de 141inci yl dönümünü kutluyoruz bu arada. Sayn Cumhurbakan Vucic ile gerçekletireceimiz ikili görümede ilikilerimizi tüm yönleriyle ele alma imkanmz olacak. ifadelerini kulland.

Ekonomi bata olmak üzere son yllarda güçlenen i birliinin daha da derinletirilmesi için çalmalar yaplacan bildiren Erdoan, Geçen sene ilkini düzenlediimiz Yüksek Düzeyli Stratejik birlii toplantmzn ikincisini bu arada gerçekletireceiz. Malumunuz bu ve benzeri mekanizmalarn kurumsallamasna Türkiye olarak çok büyük önem veriyoruz ve bunlar üst düzeyde bizler yürütürken öbür taraftan iin tamamyla sekreteryasn Dileri Bakanlarmz karlkl olarak yürütüyorlar. Sayn Vucic ile DEK ve Srbistan Ticaret ve Sanayi Odasnn ortak organizasyonuyla tertip edilecek i forumunda da birlikte hitap edeceiz. diye konutu.

- 6 fabrika açlacak

formunun iki ülke ilikilerinin ekonomik ve ticari yönden layk olduu düzeye çkarlmas açsndan önemli bir araç olarak deerlendirdiini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti:

Ziyaretimiz srasnda Türk firmalar tarafndan Srbistanda kurulan 6 fabrikann açl, bir fabrikann da temel atma töreninin gerçekletirilecek olmasndan ayrca memnuniyet duyuyorum. Ziyaret vesilesiyle 2009 ylnda oluturduumuz Türkiye-Bosna Hersek-Srbistan üçlü zirve toplantsn da Srbistan Cumhurbakan ve Bosna Hersek Devlet Bakanl Konseyi Bakan ve üyelerinin katlmlaryla Belgradda düzenleyeceiz. Balkanlarda gönül köprüleri oluturmak maksadyla ina ettiimiz Belgrad-Saraybosna Otoyolunun temelini de liderlerle birlikte atacaz. Ziyaret srasnda ayrca restorasyonu TKA tarafndan üstlenilen Ram Kalesi gibi tarihi eserlerin ve dier projelerin de açllarn yapacaz. Ziyaretimin ülkemiz, milletimiz ve tüm Balkanlar için hayrl sonuçlara vesile olmasn temenni ediyorum.

- Trump, çekilmeyi emretmiti, fakat bu biraz gecikti

Cumhurbakan Erdoan, basn mensuplarnn sorularn da yantlad.

Beyaz Saraydan yaplan güvenli bölge açklamasna ilikin soru üzerine Erdoan, unlar söyledi:

Bu konuyla ilgili olarak, akamki görümemizden sonra bölgede Sayn Bakann ifade ettii gibi bu çekilme olay balam vaziyette. u anda buradaki karlkl muhataplar çalmalarn yürütüyor, yürütecekler. Zaten biliyorsunuz yeni bir ey deil, baya geçmii olan bir ey. Sayn Bakan Trump, bu konuyla ilgili talimat vermiti, çekilmeyi emretmiti fakat bu biraz gecikti. Gecikmeye ramen bu arada gerek Amerikal gerekse bizim heyetimiz bölgede görümelerini hep yaptlar, yapyorlard. imdi dün akamki görümeden sonra da yine bu görümeler ayn kararllkla devam edecek. Zira bizim verilmi bir kararmz var. Hep söylediimiz söz, Bir gece anszn gelebiliriz demitik ve bu kararllmz devam ettiriyoruz. çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik bu tehditlerini daha fazla kabul etmemiz, kabullenmemiz asla mümkün deil.

- DEAllar buralardan süratle derdest edelim

ABDnin Suriyede yakalad, saylarnn on bini bulduu iddia edilen DEAllarn sorumluluunun bundan sonra Türkiyede olacana yönelik Beyaz Saraydan yaplan açklama anmsatlan Cumhurbakan Erdoan, u deerlendirmelerde bulundu:

Bu rakamlar biraz abartl rakamlar. u anda orada cezaevlerinde olanlara ilikin baz rakamlar var. Bu konuyla ilgili tabii bizim de bir yaklam tarzmz var. Biliyorsunuz deiik ülkelerden, Almanya, Fransa gibi, burada bulunan DEAllar var. Bu DEAllarn kontrolünü biz kendi elimizden çkarmak istiyoruz, bunlara artk bakamayz, artk yetti diyorlar. Bu konuda ne gibi admlar atlabilir, kendileri bir çalma yapacaklar, biz de arkadalarmza bu konuda talimat verdik, onlar da bir çalma yapyorlar. Burada ne gibi bir adm atalm ki u anda cezaevinde veya cezaevlerinde bulunan bu DEAllar buralardan süratle derdest edelim.

- Önümüzdeki ay ziyareti gerçekletireceiz

ABD Bakan Trump ile gelecek ay yaplmas planlanan görüme takviminin netleip netlemedii sorulan Erdoan, Büyük ihtimalle önümüzdeki ayn ilk yarsnda bu ziyareti gerçekletireceiz ve bu ziyaret Washingtonda olacak. Bu ziyarette ikili olarak, heyetleraras bu görümeyi yapmak suretiyle, tabii ki yüz yüze olmas iin derinliini Türkiye-Amerika arasndaki ilikiler ve bölgedeki gelimeler, bunlar ele alma frsatn bize vermi olacak. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, Trump ile yapaca görümede F-35 ve Patriot konularnn gündeme gelip gelmeyecei sorusuna, Tabii ki ikili ilikilerimizin en önemli balklarndan bir tanesi de F-35. Bu, uzayan bir süreç oldu. Temennim odur ki bu görümemizde hem bunu bir karara balamak ve bu karara balayla, çünkü biz hala parçalar gönderiyoruz biliyorsunuz. Bizden de burada offset kapsamnda parçalar alnyor. Bu parçalar gönderilmeye devam ediliyor. Ödemelerde de biz yine de aksama yapmyoruz. Biz u ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar gibi bir ödemeyi de yapm bulunuyoruz. Dolaysyla en önemli balklardan bir tanesi olan bu konuyu tabii ki el alacaz ve bunu konuacaz. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git