Bolu Belediyesi'ne 'ayrımcılık' cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediye Başkanlığı'nın, kentte yaşayan yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanmasına ilişkin kararında ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına hükmederek 40 bin TL idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Haberler 20.05.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

THEKin, Boluda yabanclara su kullanm ve nikah ücretlerinde farkl tarife uygulanmasna yönelik balatt resen inceme sonuçland. THEK tarafndan yaymlanan kurul kararnda, ilgili mevzuattan, Anayasann Kanun önünde eitlik balkl 10uncu maddesi, Kiinin dokunulmazl, maddi ve manevi varl balkl 17nci maddesi, Ailenin korunmas ve çocuk haklar balkl 41inci maddesi ile Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) 14üncü maddesinde aznlklarn haklarn güvence altna alan hükümleri, AHSin evlenme hakk balkl 12nci maddesi, Birlemi Milletler (BM) Medeni ve Siyasi Haklar Sözlemesinin (MSHS) evlilik hakkyla ilgili 23üncü maddesi ve Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu Kanununun konuya ilikin maddeleri anmsatld.

AYRIMCILIK YASAI HLAL KANAATNE VARILMITIR

Deerlendirme ve gerekçe ksmnda ise unlar kaydedildi:

Somut olayda Belediye Meclisi kararnn evlenme ve aile kurma hakk ile suya eriim hakk kapsamnda, Suriyeliler ve Irakllar bata olmak üzere oturma iznine sahip olmayan veya yeterli bir oturma iznine sahip olmayan yabanclara yönelik olarak belediyenin sunduu nikah, su gibi hizmetlerde rk ve etnik köken temelinde ayrmclk içerdii görülmektedir. Yukarda da deinildii üzere, bir kiinin rk, ulusal veya etnik kökeni nedeniyle, daha olumsuz ve hakllatrlamayan bir muameleye maruz braklmas ya da yalnzca rk veya ulusal ve etnik kökeni nedeniyle, kamuya açk yerlere ve hizmetlere eriiminin engellenmesi, hem ülkemizin taraf olduu uluslararas sözlemeler, hem de ulusal hukukumuz tarafndan yasaklanmtr. Söz konusu karar, ilde bulunan yabanclara yönelik aile kurma ve evlenme hakk ile yeterli ve temiz suya eriim hakk kapsamnda hakllatrlamayan, orantsz ve makul bir gerekçeye dayanmayan farkl bir muamele olduundan 6701 sayl Kanunun 3üncü maddesinde düzenlenen ayrmclk yasann ihlal edildii kanaatine varlmtr.

Karar ksmnda; resen incelemeye konu olayda ayrmclk yasa ihlali yapldna, muhatap Bolu Belediyesi hakknda 40 bin TL idari para cezas uygulanmasna, karara kar tebli tarihinden itibaren 60 gün içinde Ankara dare Mahkemesine bavurulabileceine oy çokluuyla karar verildii belirtildi.

Ana Sayfaya Git