Bozdağ: ABD'de Türkiye'den daha fazla bilgi var

Adalet Bakanı Bozdağ, Gülen örgütü ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, "Bugün itibarıyla Türkiye genelinde bin 360 davanın açıldığını görüyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberler 13.02.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Bekir Bozda Mulada, 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Cumhurbakan Tayyip Erdoana suikast giriiminde bulunan sanklarn yarglanaca, Mula Ticaret ve Sanayi Odas Konferans Salonunda oluturulan mahkeme salonunda inceleme yapt.

Sonrasnda gazetecilere açklama yapan Bozda, Bugün itibaryla Türkiye genelinde bin 360 davann açldn görüyoruz. Hem darbe teebbüsü hem örgüt üyelii hem örgüt adna ilenen suçlar kapsayan dava says bugün itibaryla bin 360tr. Bundan sonraki süreçte de iddianameler tamamlannca yeni davalar da ortaya çkacaktr. Yarglamalarn adil olmas, hukuka uygun bir ekilde görülmesi ve sonuçlandrlmas, milletimizin bekledii ekilde hukuka uygun biçimde bunlarn sonuçlandrlmas, milletimizin gözü önünde yaplacak yarglamalarla salanacaktr. Bunu herkes yakndan takip ediyor, Adalet tecelli edecek ve yerini bulacaktr dedi.

ABD makamlarnda Türkiyeden fazla bilgi var

15 Temmuz darbe giriiminin talimat vericisinin, onaylaycsnn, plan uygulamann sevk ve idarecisinin Fethullah Gülen olduunu vurgulayan Bozda, bu konuda Türk halknda ya da herhangi bir kimsede tereddüt olmadn söyledi. Bu konuda ABD makamlarnda Türkiyeden daha fazla bilgi olduuna inandn ifade eden Bekir Bozda, u deerlendirmeyi yapt:

çünkü böylesi bir terör örgütünün eleba Pensilvanyada yayor. ABD gibi güçlü bir devletin Pensilvanyadaki malikaneye girip çkanlarn kim olduunu, bunlarn neleri konutuunu bilmediini düünmek saflk olur. Ben hep söylüyorum, darbe planlarnn onaylanmas ve müzakeresine dir istihbaratlarda ben kaytlar olabileceini de ifade ettim, bir kez daha ifade ediyorum. Türk halknn bu konuda bir tereddütü yok. Ben Amerikan istihbaratnn da bu konudaki görümelerden bilgi sahibi olduunu düünüyorum. Onlar da iin dorusu bu darbeyi gerçekletirenin teröristin Gülen olduunu çok iyi biliyor, kald ki bizim dosyada sunduumuz deliller darbe teebbüsünün planlaycs sevk ve idare edicisinin Fetullah Gülen olduunu tereddüte meydan vermeyecek ekilde çok açk ve net bir ekilde ortaya koymaktadr.

Bugüne kadar ABDye iletilen geçici tutuklama taleplerine ilikin dosyalarda Fetullah Gülen ile ilgili dosya kadar salam bir dosya olduunu ben zannetmiyorum. O kadar salam delillerle donatlm bir dosyadr ancak bugüne kadar olumlu bir gelime maalesef arzu ettiimiz istikamette olmad. Umarz ki yeni bakan döneminde Türkiye ABD ilikileri farkl bir seyir izler, olumlu bir dayanma ve i birlii olur. u ana kadar yaplan açklamalara baktmzda da Fetullah Gülenin iadesi ve geçici tutuklanmas konusunda olumlu gelimeler olabilecei sinyalini veriyor. Ancak somut admlar görmeden bu konuda bir ey söyleme imkan da yoktur. ABDde Türkiye aleyhine faaliyette bulunan bir terör örgütünün herhangi bir kstlamaya tabi olmakszn faaliyetlerine devam etmesi, kabul edilebilir bir ey deildir.

Dostlua iki ülke arasndaki iyi ilikilere uygun düer mi?

Fethullah Gülenin ABDden örgütünü sevk ve idare ettiini, Türkiyeden ve baka yerlerden gelen Gülen örgütü mensuplaryla çok açk, net görümeler yaptn, onlara mesajlar verdiini, sosyal medya üzerinden mesajlarn yaynladn aktaran Bakan Bozda, Bu, iki ülke arasndaki dostlua da hukuka da uygun bir yaklam deildir. Türkiyede ABDnin aleyhine faaliyette bulunan bir terör örgütünün böylesi bir rahatlk içerisinde faaliyette bulunmasn, herhangi bir kstlamaya, herhangi bir soruturmaya takibata uramadan bunlar yapmasn ABD kabul eder mi? Kabul etmez. Dostlua iki ülke arasndaki iyi ilikilere uygun düer mi? Dümez. Biz de onlar söylüyoruz açklamasn yapt.

Adalet Bakan Bozda, Umarz ki bu konudaki yeni yaklam Türkiyenin dostluunun, Amerika ve Türkiye arasndaki olumlu ilikilerin gerei ve daha da önemlisi uluslararas hukukun gerei olumlu bir ekilde rayna oturur dedi.

Ana Sayfaya Git